De kalender levert het bewijs, geen speld tussen te krijgen: de MH17 werd een jaar geleden uit de lucht geschoten. Kalenders doen wat dat betreft hun werk zorgvuldig, accuraat en zijn meedogenloos. De één zal het prettig vinden om eraan te worden herinnerd. Dat zijn degenen die in de vaart der volkeren leven en er wellicht nog heel even stil bij willen staan. Uit piëteit. Volgend jaar kijken ze niet meer op of om en over tien jaar zijn ze het zo goed als vergeten.

De direct betrokkenen hebben niets aan een kalender. Die leven tijdloos in de donkere wereld van verwerking en kijken in een tijdloze zwarte tunnel waarbij een eventueel lichtspoortje aan het eind geen doel is. “Het heeft tijd nodig”, roepen de op de tribune zittende niet-getroffenen… Welke tijd, hoeveel tijd, wat is in Godsnaam tijd. O ja, het is alweer een kalenderjaar verder, maar het gaat vast nog even duren. Neem vooral de tijd…

Er ligt nog puin op de door idioten bevochte akkers, en het stinkt er nog altijd naar kerosine zoals je dat op Schiphol ruikt als je op de pier staat om je vertrekkende geliefden uit te zwaaien. Uitzwaaien op een pier, verwelkomen in een kist… Daartussen een lange tijd van onmenselijk gezwets over oorlogen, rechten, schuldigen en praktisch gezwam over het verzamelen van verscheurde menselijke resten die ooit als levende wezens in het toestel moeten hebben gezeten.

Wat is tijd, hoe machteloos ben je bezig om door de zwarte tunnel te geraken. Is tijd wel een onderwerp voor verwerking of gaat het veel meer om het gevoel van onrecht en in het verlengde daarvan het gevoel van recht. Gaat het helpen als deze bij elkaar komen en schuldigen in een eveneens zwarte tunnel aan hun eind komen. Of gaat het om het machteloze gevoel van verlies wat op geen enkele wijze kan worden verwerkt of gecompenseerd…

De schuldigen zitten opgesloten in hun aardse cocon, gevangen binnen de niet te bevatten gevolgen van hun daden en in de wetenschap dat ze zich ooit moeten verantwoorden. Aan de muur hangt een kalender, in de verte tikt een klok. Ze tellen de secondes, de minuten, de uren, de dagen, de jaren… Ze tellen af naar het moment waarop ze door het Kremlin uit hun cocon worden gezogen om uiteindelijk te worden uitgespuugd op het offerblok van een politieke slagerij.

MH 17, het is een jaar verder. 289 Slachtoffers leven voort in een veelvoud van gedachten en zullen niet eerder sterven dan het moment waarop het in de individuele geest is verwerkt. Een tijdslijn wordt niet getrokken, een kalender is overbodig. Tijd is in deze geen rationeel meetbare eenheid maar een oneindige lijn waarop iedere betrokkene zijn eigen eindpunt bepaalt.

Brompot

Categorieën: Actualiteiten

Bart

Bart Vlasblom, 63 jaar en met pensioen. Inmiddels vijftien jaar actief als columnist. Werkwijze: Met een kritische blik dagelijkse ontwikkelingen volgen. Zowel op politiek, maatschappelijk als persoonlijk terrein. Dit alles uitvergroot en op een humoristische wijze weergegeven. Brompotcolumns zijn "columns met een knipoog..."

11 reacties

Esther Suzanna · 20 juli 2015 op 09:58

Goedemorgen Bart, gezellig zo samen. Ik was helemaal niet gepland…de redactie is misschien in de war?
Nu ik er toch ben…

Mooi emotioneel belicht stuk. De taal vond ik na eerste keer lezen wat omfloerst maar met het gegeven ‘onderwerp’ een mooie keuze. Respectvol. Ook het stilstaan bij de pijn die was, is en blijft.
Objectief zou ik alinea ‘Wat….gecompenseerd’ weglaten. Dan is het stuk nog sterker. Vind ik hè 😉

🙂

arta · 20 juli 2015 op 12:45

Mooi neergezet.

De laatste alinea vind ik een juweeltje!

Ferrara · 20 juli 2015 op 16:34

Indringend stuk. Knap om dit gevoelige onderwerp aan te kaarten.

Pierken · 20 juli 2015 op 18:54

Prachtig verwoord! En met name een mooie laatste alinea, Bart. Maar toch lijkt het mij voor nabestaanden een troost om het in de tijd afgezet met elkaar te kunnen delen. Al is het marginaal binnen dat onverteerbare onrecht dat hen is aangedaan.

Frans · 21 juli 2015 op 07:56

Ik heb helemaal niks met de MH17. Ken geen enkel slachtoffer of nabestaande. Ik ken zelfs niemand die een nabestaande kent, laat staan een slachtoffer. Zo sta ik ook nooit meer stil bij de ramp met Airbus A320 (heb dit net even gegoogled met de termen vliegtuig neergestort Alpen). Maar dat is dan ook nog geen jaar geleden en de meeste slachtoffers waren Duits. De dader van die ramp is overigens bekend.
Rutte had het over zijn dagelijkse betrokkenheid bij de ramp. Er was volgens hem een tijd voor en na 17 juli 2014. Dat zeiden we ook na de moord op Fortuyn en Van Gogh. En wat dacht u van de Twin Towers. Ook zo´n schakelmoment in de geschiedenis. Wie kan spontaan en zonder na te denken het jaar nog noemen.

Meralixe · 21 juli 2015 op 11:38

Hoe dichter het onheil toeslaat hoe dieper de sporen die het achter laat. Binnen onze overvolle berichtgeving is het individu zowat verplicht grondig te censureren. Een lijk meer of minder op TV stoort hem (haar) al lang niet meer. Helaas is er het medeslachtoffers, de ouder, het kind, de geliefde die verweest achter blijft en zonder hem of haar verder moet.

Mooi nagedacht over deze problematiek. 😥

Bart · 21 juli 2015 op 15:52

Dank voor de reacties. Hier en daar weer waardevolle tips. Ik neem ze mee voor een volgende column. 😎

troubadour · 21 juli 2015 op 19:02

Verrassend origineel belicht.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder