Precies twintig jaar geleden, op 26 april 1986, vond een enorme kernramp plaats in de toenmalige Sovjet-Unie. Plotseling kende iedereen de naam Tsjnernobyl. Schattingen van het aantal mensen dat aan de gevolgen van de ramp is overleden, variëren sterk. Tot 1994 zouden zeker 125.000 mensen zijn gestorven aan de gevolgen van radioactieve besmetting en zouden er ruim 3,5 miljoen door getroffen zijn. Van de 300.000 militairen en ‘vrijwilligers’ die bij de ramp werden ingezet zijn ca. 30.000 mensen overleden, waarvan 38 procent (ca. 11.400) door zelfmoord.
Naast huidkanker is ook bloedkanker (leukemie) een mogelijk gevolg van straling. Dat is bekend uit onderzoek naar de gevolgen van de (militair zinloze) atoombommen op Hiroshima en Nagasaki en naar de gevolgen van ongelukken waarbij radioactieve straling vrijkwam. Tsjernobyl heeft de twijfelachtige eer het meest bekend te zijn geworden.
Nog steeds worden in Japan kinderen geboren met erfelijke afwijkingen als gevolg van de twee Amerikaanse atoomaanvallen. Toch wint de roep om ‘vreedzame’ toepassing van kernenergie weer veld. Kernenergie is immers een ‘schone zaak’? Onze kerncentrales zijn immers veiliger dan de verouderde centrale van Tsjnernobyl? Als er onverhoopt tóch een ongeluk plaatsvindt, kunnen de gevolgen echter rampzalig zijn. Generaties lang zullen mensen en dieren met ernstige lichamelijke afwijkingen worden geboren. Duizenden jaren zullen de gevolgen zich laten gelden. Is geldelijk gewin (want daar draait het om) dit alles waard? Geleerden en technici werken hard aan alternatieven. In plaats van geld weg te gooien aan levensgevaarlijke kernenergie zouden dezelfde hoeveelheden geld, middelen en mensen ingezet moeten worden om veilige en schone alternatieve te ontwikkelen. Dan zouden de slachtoffers van Tsjernobyl, waaronder óók jonge kinderen in ons land, niet helemáál voor niets zijn gestorven. Ook zou voor hen een monument opgericht kunnen worden als waarschuwing aan deze en volgende generaties om nóóit meer kernenergie toe te passen.

© Jan Bontje 2006

Categorieën: Actualiteiten

1 reactie

Dees · 30 april 2006 op 09:34

Mooie column.

[i]How quickly we forget[/i].

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder