Het is maandagavond 13 april. Pasen 2009 is bijna voorbij en behoorlijk nieuwsgierig surf ik over het world wide web. De economische crisis die ons al maanden teistert en als een buiten categorie tornado genadeloos over ons land raast zal ongetwijfeld ook tijdens de paasdagen een spoor van vernieling achtergelaten hebben. Ik zoek de berichten over ontredderde mensen, teleurgestelde kinderen en uit elkaar gerukte families. In eerste instantie levert mijn zoektocht weinig op. Dan stuit ik op het bericht dat er files staan bij de Efteling. Zie je wel, denk ik hardop, de slachtoffers van de crisis zoeken natuurlijk een vlucht uit werkelijkheid en gaan in het sprookjesbos in de wensput schreeuwen. Enigszins teleurgesteld verneem ik van de woordvoerster van het pretpark dat de drukte in het sprookjesbos niet groter is dan bij de andere attracties.
Met gefronste wenkbrauwen zoek ik verder. Parkeerplaatsen bij IKEA druk bezet lees ik, en, wegen naar Scheveningen overvol. Het laatste bericht trekt mijn bijzondere aandacht. Natuurlijk Scheveningen. Alle door de crisis keihard getroffen Nederlanders zoeken hier hun heil om zich vanuit hun uitzichtloze situatie als lemmingen gezamenlijk suïcidaal van de pier in een kolkende Noordzee te storten. Ik druk op de knop webcam en zie middels live beelden tot mijn verbazing dat die veronderstelling niet juist is. Er zijn wel duizenden mensen aanwezig maar die hebben voornamelijk plaatsgenomen op de strandpaviljoens achter ijscoupes, cappuccino’s en luxe biertjes.
Gerust-, en teleurgesteld zoek ik verder. “De ergste crisis sinds de jaren 20”, zijn de woorden van Premier Balkenende die nog door mijn hoofd spoken. Dat moet toch te merken zijn. 100.000 bezoekers in de Keukenhof lees ik. Yes, zie je wel. Nederland gaat gebukt onder de crisis en zoekt zijn toevlucht tot bloembollen. Het is niet voor het eerst dat in crisistijd bloembollen de hongerige magen moeten vullen. Voordat de webpagina de kans krijgt zich te openen zie ik de beelden al op mijn netvlies. Vechtende mensen die met schop en spade gewapend bollenvelden ruïneren. Grote dozen en tassen gevuld met bollen verdwijnen in rap tempo achter in de auto’s. Een aantal van de fraai aangelegde perken zijn al geroofd en bieden de aanblik van zojuist omgeploegde akkers.
Als mijn webpagina zich daadwerkelijk opent keer ik terug in de realiteit. Een serene rust heerst in de keukenhof. 100.00 bezoekers met fototoestellen en camera’s lopen over schone paden en genieten van bloemen en versnaperingen.
Heb ik me toch weer voor niks angst aan laten jagen, is mijn voorzichtige conclusie. Nederland gaat niet naar de kloten zoals pessimisten al maanden lang roepen. Nederland gaat naar de bollen, naar Scheveningen, de Efteling en Ikea.


11 reacties

SIMBA · 16 april 2009 op 07:49

Leuke manier om te zeggen dat het allemaal wel meevalt!

arta · 16 april 2009 op 09:16

Ik vind em ook leuk en origineel!
Goede titel, trouwens.
🙂

WritersBlocq · 16 april 2009 op 09:46

Lekker stukkie! En de enige haaien in Scheveningen zitten in ‘Sealife’ of hoe die bunker ook heet, dus dat schiet ook niet op 😎

Groetje, Pauline.

lisa-marie · 16 april 2009 op 10:13

Ik vind hem goed 😀
Als ik langs al die terassen liep vroeg ik mij al af;waar crisis?
Maar voor de geruststelling; wij hebben gewoon een fietstochtje gemaakt met pasen 😀

pally · 16 april 2009 op 14:28

Heel goed geschreven pittig stukje!

groet van Pally

LouisP · 16 april 2009 op 17:12

F.

De bladspiegel met weinig witregels hadden me bijna laten besluiten om het stuk niet te lezen.
Gelukkig heb ik het wel gedaan.
Mooi en plezant stukje om te lezen.

groet,

L.

u-queen · 16 april 2009 op 21:22

Duidelijk 😀

fijnedagnog · 16 april 2009 op 23:35

Bedankt voor de reacties.

Mario

KawaSutra · 16 april 2009 op 23:46

Crises? What crises?
Dat speelde in de zeventiger jaren dus ook al, gelet op de gelijkgenaamde elpee van Supertramp.
Vindingrijk heb je de huidige crisis op de hak genomen. Ik hoop dat je gelijk krijgt en dat de verwachte gevolgen ons bespaard zullen blijven. Maar ik heb er ondanks jouw column toch een hard hoofd in.

fijnedagnog · 17 april 2009 op 01:32

Laten we hopen dat het meevalt Kawa.
Anders hebben we echt te maken met de crime of the century. Een andere geweldige elpee van supertramp.
Bedankt voor je reactie.

Mien · 24 april 2009 op 17:16

Leuke en spitvondige column.

Deze vond ik treffend:

[quote]de slachtoffers van de crisis zoeken natuurlijk een vlucht uit werkelijkheid en gaan in het sprookjesbos in de wensput schreeuwen[/quote]

Mien met de rode schoentjes

Geef een reactie

Avatar plaatshouder