Hij zat daar maar, verfomfaaid, ineengedoken, roerloos.

Ik dacht eerst dat het een jong was, maar het kan net zo goed een volwassen vogel zijn geweest die kalm op zijn dood wachtte. Dat doen dieren immers, net als de mens die in harmonie leeft met de natuur. Door wetenschap en technologie zijn we die harmonie kwijt en denken we recht te hebben op leven. Zeker, in de maatschappij, tussen mensen onderling, heeft iedereen rechten, dus ook recht op leven. Op een menswaardig leven. Dat hebben we voor het eerst zo afgesproken tijdens de Verlichting in de 18de eeuw. Allerlei wetboeken moeten die rechten garanderen. Soms werkt dat nog ook!

De mens is echter gewoon een zoogdier en de natuur kent geen recht, geen goed of kwaad. Als je op bent, ben je op en ga je dood. De dokter kan hooguit voor verlenging van de speeltijd zorgen. Je moet niet zeuren als dat niet lukt.

Ooit zag ik op het metrostation Slinge een stervende duif. Ik schreef er een bontje (haiku) over:

het metrostation –
al jaren op mijn netvlies
die stervende duif

Dat was in de vorige eeuw, 1999 om precies te zijn, maar het beeld is geëtst in mijn geheugen. Mijn verstand wist dat sterven doodnormaal is, maar ik voelde me rot omdat ik niets kon doen. Zo zit deze mens kennelijk in elkaar.

Wat er van de tortel in onze tuin geworden is weet ik niet; wel zie ik er geregeld Turkse tortels, merels die aan het nestelen waren (het nest lijkt verlaten omdat eksters een guerrilla tegen de merels voeren), kauwtjes, houtduiven, Vlaamse gaaien, koolmezen, pimpelmezen, roodborstjes.
Mussen heb ik in geen eeuwen gezien: nieuwbouw is musvijandig. Enkele van de genoemde vogelsoorten komen van ver. Net mensen.

Categorieën: Algemeen

2 reacties

pally · 27 april 2012 op 10:49

Ik vind vooral de haiku erg mooi, Jan.

groet van Pally

Ferrara · 27 april 2012 op 12:33

[code]Hij zat daar maar, verfomfaaid, ineengedoken, roerloos[/code]
Altijd maar te hulp willen schieten druist vaak tegen de natuur in.
Ik zie ze nog komen de vrijwilligers van de dierenambulance om een uit het nest gekieperd(voor de 2e keer) uiltje op te halen.
Een(p)luizig voddenbaaltje was het.
Waarschijnlijk hebben ze hem buiten het zicht van de campinggasten laten inslapen.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder