Ohjee, de Zwarte Pieten discussie is nog steeds niet voorbij. Vandaag is besloten dat Zwarte Piet weg moet.. Lees het hier.

Meestal bemoei ik me niet met dit soort discussies want je komt helemaal nergens en de meest domme en agressieve mensen vliegen elkaar in de haren. Maar toevallig hoorde ik vandaag iets op de radio wat mijn mening over Zwarte Piet wat deed veranderen.
Ik heb niks tegen Zwarte Piet want ik heb hartstikke fijne herinneringen aan mijn Sinterklaas-jeugd. Ook ben ik natuurlijk tégen racisme hoewel ik geloof dat iedereen racistische gedachte heeft, de een wat alleen wat meer dan de ander. Voor mij is het pas een no-no als je deze gevoelens uit en er andere mensen mee benadeeld. Het gaat je namelijk niks aan en het is niet alleen jou wereld: “Not your zoo, not your monkeys”. Er zijn ook genoeg mensen die nu al op hun kop staan omdat ik zeg dat iedereen racistisch is, laat ik het dan anders zeggen: bevooroordeeld. En dat kan ook niet anders, als je iemand nog niet kent kan je alleen maar zelf een beeld vormen.

Om maar gelijk te beginnen aan mijn eerste en laatste Zwarte Piet overpeinzingen: ben je bekend met ‘blackface’? (Check anders de wikipagina) Die blackfaces werden in de 19e eeuw ook gezien als geen enkel probleem, totdat er een enorme anti-
rasicme beweging op gang kwam en er gevochten werd voor rechten voor minderheden, rechten die we nu normaal vinden.
Nu willen wij met zwarte piet de getinte medemens niet belachelijk maken (hoewel je daar vraagtekens bij zou kunnen zetten.. de oenige knecht die vaak pakjes verliest?) maar misschien moeten ook wij open-minded Nederlanders ook een beetje met de tijd mee. We zijn helemaal vóór vrijheid in seksuele voorkeur maar willen never ever erkennen dat zwarte piet (hoewel met enkel goede bedoelingen) kwetsend zou kunnen zijn. Vervolgens zeggen we tegen die mensen: Stel je niet, ga dan maar naar je eigen cultuur, het is traditie (net zoals vele verschrikkelijke dingen vroeger waren) of we roepen in onze haast nog ergere dingen omdat we vinden dat ONS iets ontnomen wordt. Denk, de meeste mannen vonden het rond 1920 ook niet leuk toen vrouwen eindelijk mochten gaan stemmen en macht verkregen, dat een vrouw niet meer legaal geslagen mocht worden, ga zo maar door.
Dus in plaats van te roepen dat het niks met slavernij te maken heeft dus donkere mensen niet zouden moeten zeuren en dat we gewoon de Sinterklaas traditie in stand moeten houden, zou ik iets dieper nadenken over hoe belangrijk je deze traditie vindt? Ik zeg niet gelijk dat alle feestelijkheden afgeschaft moeten worden maar stel je eens OOOOOpen. Ook al heb je dan nog steeds dezelfde mening, misschien begrijp je dan wel meer waar een ander vandaan komt. Ik maak dus geen keuze in wel of geen Zwarte Piet, ik wil alleen maar zeggen: denk NA voordat je iets naar buiten gooit. Voor jou is het misschien een fijne kindertraditie, voor de ander misschien helemaal niet. Is de traditie belangrijker voor jou dan de bezwaren van anderen? Je besluit zelf of je iets met die bezwaren wil doen of niet, just saying. Dat het jou niks doet, betekend het niet dat het een anders ook niks zou moeten doen. Je bepaalt niet voor iemand wat belangrijk is, beide partijen bepalen dat niet. Dus wees eens lief voor elkaar.

Zo, klaar! En dit is het enige dat ik de komende 5 jaar zal loslaten over deze discussie. Of eigenlijk over de Sinterklaas-radicalen. Waarschijnlijk.


MzMschrijft

* Dit meisje is vóór eerlijkheid, tolerantie en een grote dosis sarcastische humor * Dit meisje is tégen kortzichtigheid, slechte engelse uitspraak en mensen die zich niks aantrekken van het woord NEE * Dit meisje houdt van pluizebeesten en kriebelkruipers * Dit meisje heeft een vriend die af en toe een beetje moe van haar wordt * Dit meisje weet vaak niet zo goed wat ze met zichzelf aan moet * Dit meisje heeft een soms een ‘aparte’ familie * Dit meisje is jaloers op een grote zus die elke 2 jaar wel naar een ander land verhuist * Dit meisje is op zoek naar haar passie, ‘haar ding’ maar is bang dat ze het nooit zal vinden * Dit meisje wil een hele hoop Dit meisje schrijft

6 reacties

Suus · 4 juli 2014 op 18:24

Ik heb hem gedeeld op Facebook.
Een goede column…..zet hopelijk mensen tot nadenken.
En zo niet…dan de roe er over 🙂

troubadour · 4 juli 2014 op 18:26

Genialiteit en prettige gestoordheid liggen vlak bij elkaar, las ik ooit.
Daarom zet ik soms even door bij sommige columns. Soms spijt me dat.

MzMschrijft · 4 juli 2014 op 20:16

Auw.. Troubadour. Maar gelukkig komt na vallen opstaan en spijt zou je nóóit moeten hebben:)

arta · 4 juli 2014 op 20:48

Welkom hier, MZMschrijft!
Jouw enthousiasme leest lekker. De slordigheidjes en cliché’s zijn dan weer aandachtspuntjes!

Mien · 5 juli 2014 op 00:58

Dit nodigt uit tot een vervolg met missie. Goede column. Graag gelezen. :yes:
Tip: voordat je de column inzendt nog even hardop aan jezelf voorlezen.
Dan haal je de kleine foutjes er meteen uit.

Meralixe · 6 juli 2014 op 16:59

Toen ik de titel las had ik al zin om weg te zappen naar elders. “Alweer van dat.” dacht ik.
Toch gelezen en … niet wijzer geworden.

“Zo, klaar! En dit is het enige dat ik de komende 5 jaar zal loslaten over deze discussie.”

Oef!!! :-))

Geef een reactie

Avatar plaatshouder