Muziek doet wonderen. Muziek geeft je kracht, geluksgevoel, ontroering, herkenning, kennis, inzicht, kortom: muziek verrijkt je leven. Wie niet van muziek houdt is een geestelijke armoedzaaier. We gingen naar Ricky Koole in Schiedam. Uit de kunst, zoals zij en drie muzikanten tweeënhalf uur lang het publiek aan hun lippen hielden. Omdat ze ook over de geschiedenis van de liedjes vertelden, kreeg je ruimer zicht op het lied of waarom het was gemaakt. Zo zong zij een nummer van de op jonge leeftijd (27) vergiftigde zwarte Amerikaanse blueszanger Robert Johnson.

De volgende dag zocht ik de cd op van Eric Clapton waarin hij uitsluitend nummers van Johnson zingt. Het rare is dat To the crossroads, doorleefd gebracht door Ricky Koole, niet op Clapton’s cd staat, hoewel ik wel een refrein ervan meende te herkennen op een van de nummers. Wel zag ik op het internet uitvoeringen van Clapton, Bob Dylan en anderen. Ook 70 jaar na zijn dood blijft Johnson ons verrassen…

Tussen de muziek door luisterde ik naar het nieuws. De ene mafkees na de andere eist dat ouderen langer moeten doorwerken en pensioen en AOW moeten inleveren, dat loonsverlaging onvermijdelijk is, dat je flexibel moet leren werken (lees: gemakkelijk ontslagen kunnen worden).

Baas Bakker van TNT (die zelfs na inlevering van 35% (wat hij vast niet doet) nog altijd een salaris van meer dan twee miljoen EURO per jaar heeft!) ganzelevert zijn mensen 15% loonsverlaging door de strot in de zekerheid dat ze over drie jaar geen zekerheid hebben op hun baan. In het buitenland verdienen ze nóg minder, terroriseert hij vrolijk verder.

Ik volg de ontwikkelingen op de voet en heb er een mening over: in je uppie breng je weinig tot stand, alleen samenwerking op grote schaal vermag het tij te keren. Vul zelf maar in hoe.

Koole en co. hebben een missie: vergeten of bijna vergeten liedjes levend houden. Ik hoop dat bepaalde andere liedjes ook niet vergeten worden… Een goed verstaander heeft maar een halve noot nodig!

© Jan Bontje 2009

Categorieën: Algemeen

5 reacties

Mien · 25 maart 2009 op 23:49

Warrig geschreven deze column.
Kan alleen maar beamen dat muziek ons leven verrijkt.

Mien

KawaSutra · 26 maart 2009 op 01:23

Waar zou de blues zijn zonder armoe en onderdrukking? ’t Is altijd hetzelfde liedje.

dashuri · 26 maart 2009 op 20:49

Nogal saai, dit.

Geraakte eerlijk gezegd niet verder dan de eerste alinea.

Maar misschien heeft dit wel met het tijdstip van de avond te maken (bijna 9 uur) en ben ik meer voor wat luchtigs in..

LadyDaan · 26 maart 2009 op 22:39

Ik vind het ook een beetje hak op tak.
Eerlijk gezegd mis ik een beetje goede openingszin of zinnen. Het pakte me nu niet zo.Als je dit verbetert, nodig je mensen uit tot doorlezen.

Prlwytskovsky · 27 maart 2009 op 23:40

Schiedammer in hart en nieren ben ik, maar Ricky Koole? Gemist zeker? Leuk dat je dit even aanstipt.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder