[i] Goedenavond, dit is het acht uur journaal van twee augustus. [/i]

“Oh, is het al zo laat? Geef mij die was maar, Frits, ik vouw hem wel. Jij zult dit wel weer willen zien.”

[i]…Fortis zet opnieuw één van hun topmannen aan de kant… [/i] “Hoeveel miljoen zal hij weer meekrijgen? Die gouden handdrukken van tegenwoordig zijn toch niet normaal meer? Niet dat ik zelf iets tekort kom, hoor, maar ik dóe er dan ook iets voor.” Frits richt zich log op vanuit zijn zandzakhouding. “Maak je niet zo druk, man.” “Jij hebt makkelijk praten met jouw minimum inkomentje. Mij kost dit uiteindelijk geld, belastinggeld.”

[i]…De regering gaat vier ton uittrekken voor acceptatie van homo’s op de werkvloer…[/i]

Frits’ gezicht loopt rood aan, hij laat zijn ogen rollen en zit nu op het puntje van zijn stoel. “Dit is toch verdomme niet normaal meer: Vier ton. Weet je wel hoeveel geld dat is?” Boos kijkt hij zijn vriendin aan. Tegen beter weten in op zoek naar steun. Haar nietszeggende blik spreekt boekdelen. Een lichte zucht ontglipt haar kleurloze lippen, terwijl haar handen het wasgoed pletten, zíjn wasgoed. “Die lesbie bij ons op het werk heeft het hartstikke goed. We lachen ons elke dag rot om haar: Pottenpret. Zij heeft mijn belastinggeld niet nodig. Laten ze bovenmodaal maar een keer wat meer geven.”
“Juist die lesbie op jouw werk…”
“Sssst!”

[i] …In de Gay Pride van dit jaar waren veel landelijke politici aanwezig…[/i]

“Kijk hem daar staan! Kijk dan! Die Plasterk, PvdA-hond, moet weer popi doen. Laat hem terug opsodemieteren naar het Wouterbos, daar kan hij Plasterken zoveel hij wil. Ha!” Haar ogen zijn strak op een onderbroek gericht, terwijl Frits steeds heftiger begint te gebaren. Vocht druipt van zijn voorhoofd af en een penetrante okselgeur vult de kamer. “Die mensen, díe mensen kosten mij geld, elk jaar weer. Tja, jij hebt daar geen last van met jouw Wouter-kabouter-salarisje.” Woest triomfantelijk kijkt hij haar aan. Stijf klemt ze haar lippen opeen, verscherpt haar blik, opent haar mond en zwijgt. Weer.

[i]…Bedrijven zijn niet overtuigd van Windows Vista…[/i]

“KutBill Gates. Kut-Microsoft. Kutkapitalisten. Aan mij verdienen ze geen cent meer. Oh, wat ga ik lachen als het Nederlandse bedrijfsleven zo’n multinational plat legt.” Tot vuisten gebalde handen slaan richting de televisie. Zijn hoofd is donkerrood aangelopen. Alle aders in zijn lichaam lijken zich tot één pulserende massa gevormd te hebben.

[i]…De eerste Belgische mosselen van dit jaar zijn niet goed gevallen…[/i]

“Mosselen hoef ik ook niet meer. Zeker niet van die domme Belgen.” Op het moment dat hij het woord mossel uitspreekt vormt zich een vage glimlach rond haar lippen. Duister. Ze houdt van België en homo’s, stemt links en geld interesseert haar niet. Met glanzende ogen hoort ze Frits’ commentaar over het gelijkspel van Ajax – of ‘shit-020’, zoals hij het standaard noemt- en het afschuwelijke Nederlandse weer.

[i]…Dit was het nieuws van vandaag. Nog een fijne avond.[/i]

“Zo, ik ben weer helemaal bij. Heb jij ook zin in een bakkie koffie, schat?” Zijn gezicht neemt een normale kleur aan en er is geen spoor van felheid in zijn stem te bekennen. Aders veren terug in de oorspronkelijke slapte. Bevreemd kijkt ze hem aan, terwijl hij zich rustig terug laat zakken in de stoel.
“Weet je waar ik zin in heb, Frits, voordat ik morgen terug naar huis ga?”
“In koffie?”
“Nee, nu jij weer al jouw testosteron op de nieuwslezer gestort hebt, wil ik zelf eens wat nieuws maken.”
Heupwiegend loopt ze op hem af, haar armen strak achter haar rug gevouwen.

Categorieën: Actualiteiten

Arta

Zijn. bewonderen, verwonderen, notuleren, opwaarderen; Het zijn zomaar wat steekwoorden, die voor mij onlosmakelijk zijn verbonden aan 'Schrijven'. *Overigens schrijf en reageer ik als arta natuurlijk op persoonlijke titel

12 reacties

KingArthur · 5 augustus 2008 op 08:01

Nee, ik vind deze tekst een geval net niet. Ik ben anders van je gewend. Ik zal trachten uit te leggen waarom. Bedoel je met je titel te zeggen: de shit aan nieuws die we dagelijks over ons heen krijgen via de media of juist het commentaar hierop? Of misschien wel beiden? Ik haal het iig niet uit je tekst. Ook je afsluiting vind ik zwak en er komt bij mij dan ook gelijk een andere titel naar boven iets als ‘Hot news’. Hoe ‘hot’ is het nieuws werkelijk en hoe druk kunnen wij ons er wel niet over maken? Zou dan de centrale vraagstelling kunnen zijn. Maar ik weet natuurlijk niet jouw intenties bij het schrijven van je tekst.

kiehen · 5 augustus 2008 op 08:15

Op zich vond ik het juist een erg leuk stuk en het las best prettig weg. Maar inderdaad, de absolute uitsmijter ontbrak mij ook een beetje.

SIMBA · 5 augustus 2008 op 09:47

Ik vind het einde net wel goed, inderdaad geen uitsmijter, maar een open einde is zelden een uitsmijter.
Heel anders dan je normaal schrijft maar zeer zeker een geslaagd experiment!

Nimrod1979 · 5 augustus 2008 op 10:03

De gedachtengang bij de nieuwsfeiten vind ik niet altijd even sterk neergezet. Het was mij ook niet altijd duidelijk wie er sprak of tegen wie er gesproken werd. Zou goed kunnen dat het daar nog te vroeg voor is hoor 🙂 Het stuk boeide mij wel.

Op het einde vroeg ik mij wel af of ze nou een strijkijzer in z’n nek ging duwen of dat ze wilde dat hij iets in haar ging duwen. Misschien dat ik het aan mijn eigen fantasie moet overlaten…

arta · 6 augustus 2008 op 20:43

Hmmm, eigenlijk was dit gewoon een probeersel. Een karikatuur in woorden met een bewust open einde, omdat de rest al vrij expliciet was. Niet goed uit de verf gekomen, te snel ingestuurd wellicht…

Bedankt voor jullie reacties, zeker bij uitprobeersels ben ik daar érg blij mee! 🙂

WritersBlocq · 6 augustus 2008 op 22:25

Ik vind het juist zó typisch (Hollandsch??) dit stukje, het geeft perfect weer hoe we met het nieuws (het weer uitgezonderd) omgaan:
– op het moment ‘hot’, maar 3 seconden later ‘not’

Oppervlakkigheid ten top, en dat open einde vind ik prima.

[quote]Haar nietszeggende blik spreekt boekdelen.[/quote]
:eh: 😆 :eh: hoe doe je dat, een nietszeggend gezicht boekdelen laten spreken?

Knuffie, Pau

Dees · 7 augustus 2008 op 10:30

Ben er echt al meerdere keren aan begonnen en heb hem nu uitgelezen. Het pakte me maar niet. Terwijl ik het een erg leuk concept vind. Waar het precies aan ligt weet ik niet, misschien toch aan het fragmentarische en de manier van wisselen.

edit: nee, ik weet het al; het is de naam Frits. Ik houd niet van de naam Frits, daar struikel ik over 😉 😀

WritersBlocq · 7 augustus 2008 op 23:06

[quote]edit: nee, ik weet het al; het is de naam Frits. Ik houd niet van de naam Frits, daar struikel ik over[/quote]
😆 😆

:toeter: Jij bent echt gekker (of meer azijnzeikerder) als mij 😆

pepe · 8 augustus 2008 op 09:00

Kom maar op met dat nieuwe nieuws, lijkt me leuker als het nieuws we nu dagelijks krijgen voorgeschoteld.

arta · 8 augustus 2008 op 09:01

Hahaha, ik lig helemaal blauw om jullie reacties!!
Frits is een vreselijke naam, ik vond em daardoor wel passen juist, haha.
En een nietszeggend gezicht dat boekdelen spreekt: heel bewust gekozen, vind het altijd triest: van die dominante kereltjes met die nietszeggende vrouwengezichten ernaast. Dat zegt meer dan welk veelzeggend gezicht dan ook…
Maarja…zogauw je uit gaat leggen heb je het nie goe gedaan:-D

Prlwytskovsky · 9 augustus 2008 op 12:28

[quote]Heupwiegend loopt ze op hem af, haar armen strak achter haar rug gevouwen[/quote]

Wahaaa … en dat terwijl zijn aderen zijn teruggeveerd in de oorspronkelijke slapte? 😉

pally · 18 augustus 2008 op 19:49

Ha Arta,
Even een late reactie: Ik moest wel erg lachen om het karikaturale van Frits, waar je zo een stripverhaal van zou kunnen maken. De vrouw vond ik wat zwakker uit de verf komen. Misschien ook omdat het nieuws en de vrouw moesten concurreren om aandacht in het stukje.Dat verzwakte ze beiden in mijn opinie.
Aan het eind gaat de vrouw deze zitzak verleiden, denk ik. Pfff waar ze zin in heeft. 😀
Alles bij elkaar best wel geinig,

Groet van Pally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder