Voor alle duidelijkheid, dit is geen antwoord op de column ‘ADHD – Fictieve Werkelijkheid’ van Assepjotster, maar wel een aanleiding tot het geven van een eigen oordeel over wat me menige keren opvalt bij de tegenwoordige opvoeding van kinderen. En de hoofdzin, ‘ADHD nu is een perfect voorbeeld van een fictieve ziekte’ waar het bij Assepjotster allemaal een beetje om draait, past volkomen bij mijn betoog.. denk ik.

‘Ik wil dat!’ en ‘Nee, ik wil dat niet!’ zijn zowat de meest uitgesproken zinnen die ik enkele dagen terug bij het op de kinderen letten heb moeten aanhoren. De ouders, alle vier uit werken, zaten bij een kleine verlofperiode in de kleuterklas wat in de knoop met de opvang. De grootouders, wij dus, sprongen eventjes bij. Graag gedaan hoor maar toch met een dubbel gevoel. De T.V. deed overuren. Kunnen wij op enkele dagen tijd een kind normen mee geven die, zo voelden we meteen, totaal verwaarloosd zijn binnen onze vijfjarigen hun leefwereld? Nee! Dus, gemakshalve grepen ook wij naar de T.V. om de kleuters ‘stil’ te houden. Een simpele regel, ’s morgens om 8 u 30 in de keuken aan ’t tafel voor het ontbijt lukte al niet. ”NEE, IK WIL DAT!”
T.V. dus. En, wat hoorden wij meer dan eens bij onschuldig ogende kinderprogramma’s? Juist, ‘IK WIL DAT’ De agressiviteit en de egoïstische prioriteit van superieure ‘helden’ droop uit onze T.V. Welk kind is klaar voor zo veel eenzijdige informatie?

Ik laat het zinnetje ‘ik wil dat’ nog eventjes door zinderen.

Mijn kinderen, veertigers, tweeverdieners, kennen dat zinnetje ook hoor. Wat WILLEN die maar niet binnen onze consumptiemaatschappij! Leuke amusante goed betaalde baan, mooi huis, auto ‘s voor de deur, drie keer op reis om er eens uit te zijn, een grote vriendenkring en.. een kinderwens in vervulling. Nooit, nooit hebben ze stil gestaan bij de vraag of er wel ruimte is om naast al de verplichtingen die een dergelijke levensstijl eist, een kind een buffer te bieden tegen het grof geweld van een wereld in evolutie en revolutie. Geef mij maar op mijn donder hoor maar het moet er uit: Welke onoverbrugbare schade heeft DE EMANCIEPATIE VAN DE VROUW hier aangebracht. Jaja, gelijke rechten voor elk individu en verder dat grote woord VRIJHEID. Maar, is er bij de ‘moeder’ anno 2014 veel vrijheid? Ik heb mijn twijfels.

Ik schrijf ‘ik wil dat’ een klein beetje anders. U MOET DAT. Wil je je goed voelen, dan moet je dat.. En dan volgt een resem opdrachten van hier tot in Groningen. Je moet uit gepantserd staal vervaardigt zijn om de dagdagelijkse kilo’s informatie met een dergelijke inhoud van je af te schudden. En, degene die hoog van de toren schreeuwt dat hij (zij) immuun is voor dergelijke shit is dikwijls het grootste slachtoffer van de jarenlange aanvallen op de diepere ik. Ik durf hier zelfs onomwonden schrijven dat er maar zeer weinigen zijn die perfect trouw blijven aan zichzelf binnen het reclamegeweld. Zeer weinigen.

Er is een eenvoudige uitleg voor het grote verschil van nu en ‘mijnen tijd,’ de tijd toen ik kleuter was. Hier kan ik inderdaad als een oude zeurkous het ‘vroeger was het beter’ uitbazuinen en deels is dit zo. Die tijden romantiseren als perfect en dan maar alle zonden van de wereld op de volgende generaties storten doe ik echter niet. Ten slotte is de wereld waarin we nu leven de optelsom van wat wij er met zijn allen van gemaakt hebben. Ook ik ben jong (en dom) geweest, ook ik heb me met dingen bezig gehouden die hun steentje bijgedragen hebben tot een algemene positie die ik nu pas als totaal verkeerd ontdek.
Simpel, ‘ik wil dat’ konden we zo ’n duizend keer per dag NIET zeggen om de eenvoudige reden omdat ‘DAT’ er niet was!
Kinderkamertjes van nu hebben meer weg van speelgoedmagazijntjes met niet één knuffel maar honderd knuffels. En nog loopt dat kind er mistevreden bij daar het zo even knuffel nummer honderd en één nu eens NIET heeft gekregen.
Wij hadden nog niet eens een eigen kamer. De speelgoedpop was tweedehands, doorgekregen van de oudere zus.

“En schatje, wat wil je vandaag eten?”

Ik kreeg ’s middags een schepje patatten, rode kool en een stukje worst op mijn bord. Zat ik er wat over te zeuren en van nee te pruttelen.. geen probleem, ’s avonds stond dat bord er terug. Simpel en duidelijk.
Dit klinkt nu, meer dan vijftig jaar later zelf middeleeuws en kindonvriendelijk strafbaar.
Is het nu steeds maar involgen van de kinderwens met uiteraard dan ook steeds maar het nastreven van zijn (haar) verlangen naar zoete producten dan zo veel beter? Statistieken geven alarmerende cijfers over kinderen die, door eenzijdige voeding en het te weinig bewegen, steeds maar verder en verder afwijken van de ideale normen voor een gezond kind.

Waar is de blijdschap van het kind gebleven? Waar is de open lach die we hier en daar, eigenaardig genoeg,enkel in de zogenaamde armere landen, nog kunnen observeren als kinderen er voor de Westerse camera huppelen? Nee, straf me nu niet af door te zeggen dat er daar dan ook nog kinderarbeid is en er zelfs kinderen zijn die sterven van de honger. Ik weet dat er ook daar veel over valt te zeggen maar wil nu even bij ‘onze’ problemen blijven.
Wij Westerlingen hebben gedurende de laatste vijftig jaar een maatschappij opgericht met veel prachtige resultaten zoals kwaliteit van wonen, ziekenzorg, en sociale netwerken die zeer hoog scoren. Maar, er zijn ook verkeerd geëvolueerde stromingen die zorgen voor zenuwslopende toestanden. Er is nog maar weinig plaats voor warmte binnen het egoïstische verlanglijstje van de enkeling die wel alles wil maar het nog niet door heeft dat elke toegeving richting nog meer, meestal geen rust schenkt.

Er is nog een zeer belangrijk punt in verband met kinderen. Onze plaats van toen binnen het gezin en de samenleving was meer een tweederangs plaats, onder het gezag van ouders, grootouders, de juffrouw in de nonnetjesschool en later de meester. Nu staat het kind centraal. Daar waar wij, toen we klein waren, stil moesten zijn als grote mensen spraken zien we nu onder meer bij familiebijeenkomsten de kinderen de hoofdrol opeisen. Meerdere keren kan men merken dat ook de ouders hen deze rol opleggen. Ook zij zitten in een wedstrijd verwikkeld om hun peuter dan al met het ‘ik wil de beste zijn’ syndroom te belasten.

Om te besluiten:

Is het mogelijk dat we met zijn allen op onze weg naar meer vrijheid en geluk een kind onvriendelijk biotoop gecreëerd hebben? Ja dus. Ik schrijf dit echter maar voor een klein deel toe aan het individu, meer bepaalt, de rechtstreekse personen, de ouders. Die zijn ook enkele generaties mee geëvolueerd met een maatschappij die als een sluipend gif wijzigingen aangebracht heeft. Komen die dan plots tot het besef dat er hier en daar iets verkeerd is, dan is het perfect mogelijk dat sommige maatregelen niet eens meer kunnen genomen worden daar het kind ook midden in deze wereld staat. Probeer een kind maar eens in het oortje te fluisteren dat een merkloze boekentas ook een boekentas is.
Het is gewoon een evolutie geweest. Onze naoorlogse ouders zijn er mee begonnen en wij hebben ons verder mede los gerukt van eeuwenoude tradities. Het is geen toeval dat dit evenwijdig gelopen is met de materiele revolutie die ons allen omringt. Onder meer om de economie draaiende te houden en de ‘vooruitgang’ te verzekeren heeft gans de Westerse beschaving zich in een hectische richting gesmeten met tal van holle beloften en voorspiegelingen.

Mooie boel hebben we er van gemaakt.. De kinderen aan de Ritalin en de ouderen aan de Prozac. Zou het dan toch zo zijn dat de farmaceutische industrie de grote winnaar is?

Categorieën: Algemeen

Meralixe

Er is een smaak, gewoon, een manier van het door het leven gaan, die zo verschillend is van mens tot mens, dat we mogen besluiten dat het eigen gelijk niet bestaat en dat respect voor de andere mening belangrijker is...

12 reacties

Yfs · 16 maart 2014 op 08:44

Ik denk dat elk kind een diamant is wanneer het geboren wordt. Ouders zijn echter geen diamantslijpers. ‘Vroeger’ bracht je je kind groot zonder daar al te veel over na te denken, nu voedt je het op Opvoeding betekent tegenwoordig “de kunst van een goed ouder zijn”

De eerste alinea had je wat mij betreft weg kunnen laten Meralixe. Een dergelijke verklaring lijkt me pas nuttig op het moment dat iemand er een opmerking over maakt.

ik zal je beslist geen oude zeurkous noemen, maar ik heb me door deze column heen moeten worstelen. Door de lange, monotone zinnen kreeg ik een ongeduldig ‘come to the point’ gevoel.

De uitsmijter veroorzaakte weer een glimlach op mijn gezicht! 😉

Spencer · 16 maart 2014 op 09:50

Mooi en bevlogen stuk. En ik vind u geen oud zeurkous.

Kijkopdewereld · 16 maart 2014 op 10:56

Ik ben het met Yfs eens dat je stuk lastig te lezen is.

Daarnaast suggereer je op een gegeven moment dat het huidige gebrek aan normen en waarden van kinderen de schuld is van de emancipatie van de vrouw. Zo’n gewaagde uitspraak vraagt toch op zijn minst om onderbouwing en die geef je volgens mij niet echt. Ik mis inderdaad een stukje ‘come to the point’. Je noemt namelijk een aantal factoren die ‘het kind van nu’ zouden verpesten, maar er zit niet echt een conclusie in je verhaal.

Anders · 16 maart 2014 op 11:09

De vrouw dan maar terug aan de haard Meralixe?! Is hier toch ook een beetje in het verkeerde keelgat geschoten hoor, die gewaagde uitspraak over de emancipatie van de vrouw.

Verder begrijp ik je betoog wel maar ben het wel een beetje eens met Yfs en Kijkopdewereld.

troubadour · 16 maart 2014 op 14:01

Ik heb vier schattige kleinkinderen van vier werkende ouders en de enige die ze verpest ben ik.
Nu geleefd als kind van zes zou men mij de diagnose ADHD gesteld hebben. Het verhaal kan ook 3x zo beknopt, toch vind ik dat deze manier voor mij iets toevoegt; eerlijke bewogenheid en blijvende bezorgdheid. Een werkende moeder dwingt veel respect bij haar kinderen, namelijk dat de welvaart niet cadeau wordt gegeven.

arta · 16 maart 2014 op 14:05

Die eindzin is geniaal en alleszeggend, haha.

Persoonlijk ben ik voor keuzevrijheid. Wil je met zijn tweeën werken en een gezin etc. : Gewoon doen. Wil je dat één van de ouders (Lees vader óf moeder) thuis is bij de kinderen? Dan zou dat ook mogelijk moeten zijn, vind ik, en het stoort mij mateloos dat men vaak niet dusdanig kán kiezen. Persoonlijk heb ik er altijd voor gekozen om zo weinig mogelijk collega en zo veel mogelijk moeder te zijn, maar die beslissing komt ook voort uit een totaal gebrek aan ‘willen hebben’ en ‘schijt aan wat de buren denken’.
Ik denk ook dat het materialisme en individualisme wat is doorgeslagen in onze huidige maatschappij. Vaak komt na doorslaan evenwicht. Daar hoop ik op.

Schrijftechnisch? Goed geschreven, Had wat compacter gekund en het voorwoord is overbodig 🙂

Mien · 16 maart 2014 op 15:54

Ik sluit me aan bij de commentaren van Spencer en arta.

Meralixe · 17 maart 2014 op 07:53

Een (te) lange column? Tuurlijk, ik ben toch een oude zeurkous!
Goed, er zitten waarheden in de column en delen die een beetje bij het haar getrokken zijn. En inderdaad, er zijn delen onvoldoende uitgediept en te weinig ‘to the point’ geschreven. En, natuurlijk wist ik dat dat themaatje van de emancipatie van de vrouw tenen ging doen krullen. Gelukkig is het oeverloze wereld verbeterende kritiek geven mijn stokpaartje niet.

Dat de column tot het einde toe is gelezen geeft wel aan dat er dan toch nog voldoende nieuwsgierig makende elementen aanwezig waren om de lezer naar het laatste woord te sleuren. Hier en daar een te lange zin? Inderdaad, voor de volgende column staat mijn hakbijl klaar. Nee, ik heb nog geen titel.

Aan allen, bedankt voor de interesse! 🙂

Spencer · 17 maart 2014 op 09:18

Suggestie voor een titel: Stokpaardje[s]. 🙂

Meralixe · 17 maart 2014 op 09:45

Stokpaardje.. stokpaardje.. stokpaardje.. stokpaardje.. stokpaardje .. stokpaardje.. stokpaardje.. stokpaardje.. stokpaardje.. STOKPAARDJE!!! :laugh:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder