Wanneer ik naar mijn gecastreerde kater kijk, die uitermate gelukkig met zichzelf zijn edele delen (die er dus niet echt meer zijn) ligt te wassen, waarbij hij regelmatig opkijkt en zeer tevreden knipoogt, dan vraag ik me weleens af:

Waar is zijn getraumatiseerde jeugd?

Waarom piekert hij niet, of eigenlijk: Waarom doe ik dat zoveel? Waarom kan ik mij niet zetten tot bepaalde dingen die ik wil, en waarom wil ik ze als ik me er niet toe kan zetten? Maar vooral: Waarom doe ik zo (en met mij bijna iedereen) ontzettend mijn best om gelukkig te zijn, en lijkt mijn kater daar geen enkele moeite mee te hebben? (terwijl hij toch ook aardig wat heeft meegemaakt).

Natuurlijk weet ik best dat hij zich niet realiseert hoe het werkelijk zit, en dat wij ons leven kunnen plannen om vervolgens vaak weer een totaal andere weg in te willen slaan, maar even los daarvan.

Zijn gebrek heeft veel weg van menig spirituele ziel. Hij denk niet na.

Een geheel nieuwe en zeer populaire methode die bijna voor iedere depressie schijnt te werken is “mindfullness”.

Mindemptyness” zou beter passen, aangezien het gaat om het loslaten van gedachten en concentratie op het nu. De structuur van een appel, de smaak van een aardbei, de zachte streling van de wind. En dan bestaat de rest niet meer.

Ongeveer dat wat mijn kater altijd doet. Maar dan zonder daarover op te scheppen in een magazine of praatgroep. Of een geheel eigen website met persoonlijk coaching aanbod à honderd euro per uur, wat in ieder geval de portomonnee behoorlijk “empty” maakt alvast.

Dan toch een klein probleempje:

Voor het proberen van het leegmaken van de “mind” is de “mind” nodig, anders viel er niets leeg te maken.

Het blijft als het kijken in een spiegel met een spiegel. We zien onszelf ontelbaar maal en het beeld blijft hetzelfde.

Loslaten gaat nu eenmaal alleen maar zonder erbij na te denken. Pffff wat een gedoe. Misschien wordt het tijd ons huisdier serieus te nemen, en onze psycholoog iets minder.

Categorieën: Algemeen

13 reacties

Nynke · 10 december 2014 op 17:55

het heet mindFULness (en niet mindEMPTYness) omdat je je hele ‘denken’ vult met datgene wat er NU is: ademhaling, pijn, aardbeien, noem maar op. In plaats van je trauma’s “los te laten” (wat niet werkt inderdaad), laat je ze toe, “ben” je ermee. Juist door de weerstand los te laten (door steeds gedachten weg te duwen, tegen jezelf te zeggen ‘ik moet dit loslaten’) worden de trauma’s of de pijn lichter en beter hanteerbaar.

    Maria82 · 12 december 2014 op 23:43

    Het was komisch bedoeld. Ik wilde geen les over mindfulness geven, toch bedankt voor je reactie!!!!

arta · 10 december 2014 op 21:18

Ik vind de eerste alinea heel leuk, die vraagt om doorlezen en laat zien dat je kunt schrijven.
Daarna zakt jouw stuk echter in door onvoldoende kennis ( lees je in!), onnodig opgeblazen letters -waarom?- (leidt de lezer alleen maar af!) en wat onvolkomenheidjes.
Ook de titel móet met hoofdletter, liefst zonder haakjes.

Ik ben benieuwd naar de volgende!
Succes!

    Bonita82 · 12 december 2014 op 23:22

    Bedankt voor je feedback. Ik begrijp het “onvoldoende kennis” stukje niet zo goed van je reactie. Mijn column was satirisch bedoeld, niet om anderen de les te lezen.

Mien · 10 december 2014 op 22:15

Ik sluit me aan bij het commentaar van arta.

troubadour · 11 december 2014 op 07:43

Ach, ik denk soms ook zo, al heb ik kruiwagens vol therapeutische boeken uitgelezen. Het is de slordigheid waar ik over val, na een sterk begin.

Meralixe · 11 december 2014 op 09:17

Bonita 82, welkom op column x

Als 82 op het jaartal slaat van uw geboorte, dan hebben we hier iemand van een goeie dertig jaar aan het woord.
En dan hebben we de keuze van het onderwerp, de zin en de onzin van …
Oei zeg ik dan , nieuwkomer op de site, nog niet zo oud (32 jaar) en een onderwerp waar al meerdere hoge pieten (gedragstherapeuten) hun tanden op stuk gebeten hebben.
Zo wordt dit schrijven een kwassie onmogelijke opdracht. 😥
Enige pluspunt, geen probleem, je kunt schrijven. Nu enkel nog wat minder hooi op de vork en we komen terecht bij een aangename brok leesvoer.
Ik kijk uit naar uw volgende bijdrage! 🙂

    Bonita82 · 12 december 2014 op 23:25

    Wil je mij uitleggen hoe ik teveel hooi op mijn vork neem? Ik bedoelde dit helemaal niet zo, ik doe maar wat. Toch leuk dat je uitkijkt naar de volgende bijdrage!

      Meralixe · 13 december 2014 op 11:22

      Kijk, de kwaliteit van het schrijven kan reeds opgemaakt worden uit de meest simpele situaties hoor. Zo was er hier bijvoorbeeld eens een uitstekende column over het feit dat er iemand zijn fietsband diende te herstellen. (Trawant) Meer nog, je zou het zelfs ook zo kunnen stellen, hoe simpelder het onderwerp, hoe meer de schrijver de mogelijkheid krijgt zijn kwaliteiten te tonen.
      Omgekeerd ook, hoe beladender het thema, hoe meer de kans bestaat dat de schrijver de boel niet in de juiste plooi krijgt. 🙂

        Maria82 · 13 december 2014 op 19:03

        Oké bedankt voor de tip. Ik was niet zozeer bezig met kwaliteiten tonen, ik weet helemaal niet of ik die heb 🙂 , maar ik ga je advies zeker eens uitproberen! Zo ook eens iets van jou lezen, ben ik nog niet aan toe gekomen.

Chris · 11 december 2014 op 09:21

Goed stukje!! Zonder opsmuk naar de kern!! Beste stukje sinds tijden alhier. Ik begrijp uit bovenstaande reacties dat je nieuw bent hier. Welkom!!

Frans · 11 december 2014 op 10:09

Geluk is volgens, ik meen, de Boeddhisten het aantal vervulde wensen gedeeld door het aantal wensen. Wie niets wenst, is dus oneindig gelukkig. Geluk is overigens een zwaar overschatte gemoedstoestand. Ik weet daar als twijfelend alcoholist over mee te praten.

Ferrara · 12 december 2014 op 14:22

Bonita, je eerste lessen op CX al in de tas. Doe er je voordeel mee.
Wat betreft de titel had je misschien, Zin en onzin van het leven, moeten zeggen.
Succes hier.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder