Na elke vraag meteen antwoord geven: Welke kleur heeft sneeuw? Welke kleur heeft papier? Welke kleur heeft een koelkast? Wat drinkt een koe? Echt waar joh? Drinkt een koe melk? Dat is nu framing. Drie keer ‘wit’ was genoeg om je ‘melk’ op de tong te leggen.

Meneer Wilders zegt dat uit onderzoek blijkt dat driekwart van de moslims voor de sharia is, maar laten we dat onderzoek eens onder de loep nemen. In het onderzoek dat onder duizenden Europese gelovigen (dus niet alleen moslims) is gehouden, werden maar liefst honderddrieënveertig vragen gesteld in de trant ‘bid je wel eens?’ ‘ga je wel eens naar een gebedshuis?’ ‘is je geloof belangrijk voor je?’ waarna vraag honderdvierenveertig was: ‘zijn de regels van je religie belangrijker dan de wetten van de staat?’ (dus niet: wil je dat de sharia ingevoerd wordt?) Het zou eigenlijk vreemd zijn als je, na meer dan honderd vragen met als antwoord ‘ja, geloof is belangrijk’, op de honderdvierenveertigste vraag ineens nee zou antwoorden. Tegen die tijd drinkt de koe inmiddels echt wel melk. Bovendien zou nee ook een onzinantwoord zijn.

Natúúrlijk zijn jouw overtuigingen belangrijker voor je dan de wetten van de staat. Je overtuigingen bepalen op welke partij je zou stemmen, dus welke wetten je zou willen, de bestaande wetten zijn bedacht door de partij die destijds toevallig aan de macht was. Je staat heus niet achter elke wet, wel achter je eigen overtuigingen. Eigenlijk is het dus bijna een wonder dat ook maar iemand heeft gezegd de wetten belangrijker te vinden dan de eigen overtuigingen. Waarschijnlijk gewoon omdat we zo gewend zijn een maatschappelijk gewenst antwoord te geven. Het zijn dan ook niet alleen moslims die op die vraag vaak ja hebben geantwoord. Het is waar, binnen Europa zijn moslims wat dat betreft koploper, je kunt er echter rustig van uit gaan dat  je onder Amerikaanse christenen op een vergelijkbaar cijfer uit zou komen.

Hiermee zeg ik niet dat alle moslims (of christenen, joden, atheïsten etc.) dús geweldig zijn, maar wel dat als iemand met ‘bewijs’ komt, je dat bewijs maar beter kritisch kunt bekijken. Ik had er maar drie vragen voor nodig om je te laten zeggen dat een koe melk drinkt. Bovendien moet je kritisch kijken naar de conclusies die op basis van dat bewijs getrokken worden. Dat sneeuw wit is, betekent nog niet dat alle koeien bij mensenvrouwen aan de borst liggen. Ja, dat zou het kúnnen betekenen maar een tikje onwaarschijnlijk is het wel. Mijn overtuigingen betekenen voor mij ook meer dan wetten, toch ben ik niet voor invoering van de sharia. Ik ben niet eens gelovig.

Feiten liegen niet, dat is een feit. Interpretaties liegen ook niet, alleen zeggen die niets over de werkelijkheid maar alles over de beleving van de waarnemer. Als in jouw wereld de koeien melk drinken, prima, kijk alleen niet vreemd op als de koeien in de echte wereld zich daar niets van aantrekken.

Categorieën: Algemeen

4 reacties

BuddhaWriter · 29 september 2014 op 17:25

En dan te bedenken dat wit niet eens een kleur is…Love to watch Brain Games! 😉

troubadour · 29 september 2014 op 17:48

Mensen die ergens van overtuigd zijn, masseren de waarheid graag een beetje, omdat ze strijd voeren voor hun zaak. Gelukkig doet iedereen het.. Van columnisten wordt het verwacht zelfs.

Chris · 29 september 2014 op 22:14

Ik vind dit een goed verhaal. En raad eens, laat ik bij de toespraak van Wilders bij de algemene beschouwingen nu min of meer hetzelfde hebben gedacht.

Iemand had een linkje van Wilders verhandeling op FB geplaatst en ik – a-politicus en bovendien niet in het bezit van een ver-kijktoestel – dacht: “Kom, eens kijken wat de beste debater uit ons parlement te vertellen heeft.” En ik moet zeggen, ik was onder de indruk. Een vlammend betoog, waar geen speld tussen te krijgen leek.

Dat bleek ook wel uit de reacties die alle ingingen op feitjes, die overigens door de heer W eenvoudig konden worden weerlegd, maar waarmee impliciet met de betoogtrant van W werd ingestemd.

Maar toch klopte het niet. Inmiddels weet ik waar het aan ligt en door deze column heb ik er zelfs een term voor: framing. Naadloos last W statements aan elkaar van bezuinigingen, arme oudjes en degenen die het geld waar ons land zijn oudjes mee zouden kunnen verzorgen bij hen wegkapen – met behulp van Vak P: de moslims. Het lijkt zo logisch.

Dat dat geld aan de JSF wordt besteed. Of aan “vredesmissies”. Of aan de instandhouding van het koninklijk huis. Of een paar honderd andere kostenposten vermeldt W niet. Framing plaatst alle moslims op de plaats waar de Nederlanders pijn gaan lijden door de crisis.

Mien · 2 oktober 2014 op 08:29

Een waarheid als een … ?
Nu begin ik pas echt te twijfelen aan de …….. .
Ach, een beetje twijfel is gezond. Het roept vragen op.
Ik denk dat ik dit probleem maar eens voorleg aan mijn fietsframe.
Dat is al jaren doortrapt. Net als taal en lepe communicatie.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder