Als u uw glas bier, wijn of fris even neergezet hebt en u ziet dat iemand er in spuugt, drinkt u het dan nog op? Vindt u het fijn als iemand die net van het toilet komt en van wie u zeker weet dat hij zijn handen niet gewassen heeft, u hartelijk de hand komt schudden? Heeft u trek om uitgebreid te gaan tongzoenen met de eerste de beste die u tegenkomt? Waarschijnlijk niet! U zal er waarschijnlijk niets van krijgen maar toch, het zijn ongewenste intimiteiten. Lichaamsvloeistoffen wissel je uitsluitend op geheel vrijwillige basis uit met iemand van je eigen keus.

Nog een vraag dan. Wat vindt u van dubbeldippen? Laatst is er onderzoek gedaan naar de mogelijke gevaren van dubbeldippen. Misschien dubbeldipt u wel zonder te beseffen waar u mee bezig bent. Stel, u dipt een bitterbal in de saus en neemt er dan een hap van. Lekker sausje, maar na het happen heeft u nog een deel van de bal in uw hand, zonder saus. Wat doet u dan? Eet u de rest zonder dipsaus op? Of dubbeldipt u? Zit u er niet mee om de resterende helft van de bitterbal inclusief speekselresten die er bij het happen aan zijn blijven kleven, nog een keer in de saus te dippen?

Bij dubbeldippen verplaatsen tienduizenden bacteriën zich via uw speeksel van uw mond naar de saus. En die worden daarna weer opgepikt door een andere dipper. Het onderzoek wees uit dat de gezondheidsrisico’s meevallen. Tienduizend bacteriën van een ander overleef je wel, vond een of andere geraadpleegde professor. Maar die professor ziet iets over het hoofd. De dubbeldipper ontneemt de dipper na hem de kans op saus zonder zijn speeksel en bacteriën. Daarom dubbeldip ik nooit. Mijn mondflora kan vast geen kwaad maar ik wissel alleen speeksel (en bacteriën) met een ander uit als ik zeker weet dat het op prijs wordt gesteld. De dubbeldipper is dus schuldig aan ongewenste intimiteiten. Dubbeldippen past in het rijtje: met steeds dezelfde lepel uitgebreid uit de pan proeven waarvan de inhoud ook voor consumptie door anderen bestemd is, spreken met consumptie, op de grond of in andermans glas spugen, wildplassen en -poepen, je hond laten wildplassen en -poepen, roken, een scheet of een boer laten waar anderen bij zijn. Of iemand aanraken die dat niet wil. De kans dat je er ziek van wordt is niet groot, maar het is toch ongewenst.

Ik vraag me wel eens af wat er in mensen omgaat die wel ongevraagd anderen met hun lichaamsprocessen opzadelen. Bij honden is daar wel iets van bekend. Die plassen niet alleen omdat ze nodig moeten. Ze plassen op strategische posities. Geurvlaggen plaatsen heet dat in kringen van hondendeskundigen. Honden doen dat om hun stempel te drukken, om te laten weten dat ze er zijn en duidelijk te maken dat je rekening met ze moet houden. Je speeksel met je eigen bacteriën achterlaten in de dipsaus, strategischer kan het haast niet. Geen geurvlag maar een spuugvlag.

Categorieën: Algemeen

17 reacties

Anne · 13 maart 2008 op 08:49

Helemaal gelijk Maurits. Het is ook niet voor niks dat we allemaal een eigen tandenborstel hebben, om precies dezelfde redenen. Wel een erg mooie term, dubbeldippen. Je zou bijna willen dat het iets anders betekende.
Mooi en goed en grappig.

Mosje · 13 maart 2008 op 09:21

Het is maar goed dat je van het lezen van een stukje als dit niks kunt oplopen.
A.s zaterdag gaat een aantal CX’ers bacteriën uitwisselen. We gaan er nu volledig van uit dat jij niet van de partij zult zijn.
😀

Fem · 13 maart 2008 op 09:44

😕 een “gezellig” bittergarnituurtje verliest zo wel heel snel zijn romantiek 😕

Dees · 13 maart 2008 op 09:51

Hmmm…. De andere kant van bacteriele angst is wel dat mensen nergens meer tegen kunnen door alles zo angstvallig mogelijk bacterievrij te houden.

Het schijnt trouwens zo te zijn dat 38% van de mensen in Nederland de handen niet wassen na toiletbezoek. In dat kader is zelfs de monodip een groot gevaar. Protect thyself Maurits 😀

Neuskleuter · 13 maart 2008 op 10:09

Goed geschreven! Ik moet gelijk denken aan een onderzoek naar een bakje pinda’s bij een receptie. Daar bleken 38 verschillende urinesporen in te zitten! Ik eet dus nooit meer iets waar geen papier om zit uit een grabbelbak…

Maar ja, dubbeldippen… Je had me bijna te pakken. Bijna durf ik het niet meer. Maar ik denk dat ik het risico wel neem. De volgende verjaardag is al over 2 weken. Ik zal het eens ter sprake brengen 😉

lisa-marie · 13 maart 2008 op 11:15

ik dubbeldip alleen maar in mijn eigen bakje :wel zo veilig 😆

Maurits · 13 maart 2008 op 12:10

Even een puntje van kritiek op sommige lezers. Mijn column gaat niet over het gevaar van bacterien maar over ongewenste intimiteiten. Dat zit tussen de oren.

[quote]Wel een erg mooie term, dubbeldippen. Je zou bijna willen dat het iets anders betekende. [/quote]
Ha Anne, dit lijkt me een onderwerp voor een column, soms past het gevoel van een woord helemaal bij de betekenis en soms totaal niet. Zo vind ik geil bijvoorbeeld echt een geil woord. Mag ik je bij deze uitnodigen om te schrijven over ‘woordgevoel’

Mosje, moet ik uit je reactie begrijpen dat je intiem met me wilt worden :eh: Dat zou wel echt ongewenst zijn hoor :toeter: Ik denk dat ik speciaal voor jou maar weer eens een column over mooie meisjes ga schrijven. Want volgens mij sta je op springen.

Teunis · 13 maart 2008 op 15:45

Het is kiezen tussen bacterieen Dees. Was je de handen, moet je een kraan aanraken. Daar zitten weer de beestjes van een andere toilettant op. Als je de klauwen afveegt aan een handdoek… vul maar in. Ik ben dan toch een beetje chauvinistisch. Eigen bacterieen eerst. Ik veeg mijn reet ook nooit af. Wie weet waar die closetrol wel niet is geweest?

Groeten teunis

pally · 13 maart 2008 op 17:16

Ik vind hem leuk, Maurits en net als Anne (a dirty mind etc) dacht ik bij het woord dubbeldippen aan hele andere dingen dan een bitterbalsausje…. 😀

groet van Pally

WritersBlocq · 13 maart 2008 op 20:45

Goed weer Maurits, geweldig!

[quote]Heeft u trek om uitgebreid te gaan tongzoenen met de eerste de beste die u tegenkomt?
[/quote]
Ja! Zal ik er daarna over schrijven? Misschien is het wel een opa van 87 jaar, of m’n buurmeisje, of… een beugelbekkie 😕
Ben helemaal geïnspireerd door je zin 😀

DreamOn · 13 maart 2008 op 22:42

[quote] Mosje, moet ik uit je reactie begrijpen dat je intiem met me wilt worden Dat zou wel echt ongewenst zijn hoor Ik denk dat ik speciaal voor jou maar weer eens een column over mooie meisjes ga schrijven. Want volgens mij sta je op springen. [/quote]
@WB: Over op springen staan gesproken… 😆

Dees · 13 maart 2008 op 23:03

😀 😀

(vergeet het omzeilen van de deurkruk niet, daar zitten de alleragressiefste exemplaren…)

Neuskleuter · 13 maart 2008 op 23:29

Inderdaad Dees, je weet maar nooit wat je vindt als je die doorkruk eenmaal naar beneden hebt geduwd. Straks rijdt er nog een hondje tegen je been. Al mag dat ook al niet meer, de regering wil seks met dieren verbieden. Daar helpen zomerjurkjes vast niet bij. Of je komt een WeeteBeetje tegen. Je weet het maar nooit, ik zou maar uitkijken! 😀

Anne · 14 maart 2008 op 12:20

Potjaninhetbakkie, Maurits, een column over woordgevoel. Ik heb eigenlijk onlangs al een stukje geschreven over het verkreukte gebruik van mijn naam hier (Rollen). Er zal daarom denk ik niet zo snel nu weer iets zinnigs uit mijn penpunt komen denk ik.

Geil, ja geil dekt de lading wel. Om maar in de sfeer te blijven. Zo was ik ooit erg verliefd op iemand die heette Koen de Dekker….
Enfin ik dwaal af. Ik zal eens broeden, misschien komt er wat uit, misschien ook niet…

arta · 14 maart 2008 op 16:00

Late reactie, maar ik was enorm druk met trippeldippen en dipkwartetten. 😀
Goeie column!

DriekOplopers · 15 maart 2008 op 13:07

[quote](vergeet het omzeilen van de deurkruk niet, daar zitten de alleragressiefste exemplaren…)[/quote]
Daarom ga ik dus niet bij iemand langs. Ik hou het bij opbellen. 😀

KawaSutra · 16 maart 2008 op 02:05

Kan het niet zo zijn dat dubbeldippen ieders weerstand verhoogt? En daardoor dus minder ziekteverzuim in Nederland. Misschien wel de beste remedie tegen een economische recessie!
Maar ik proef wel een beetje wat je bedoelt. 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder