Ik kan smullen van andermans woorden. Neem de Engelse schrijfster Karen Armstrong (1944), die in de jaren zestig van de vorige eeuw een Rooms-katholieke non was. Ik ben het vaak hartgrondig met haar oneens, maar af en toe slaat ze de spijker op zijn kop. Zo las ik een interview waarin ze zegt dat ze de mensen ‘weer compassie (wil) leren; empathie, jezelf in anderen verplaatsen’ en daarbij verwijst naar Confucius en Socrates.
Hier haar antwoord op de vraag wat zij van Geert Wilders vindt: ‘Zoiets hebben we al eens eerder gehad: de nazitijd. Dit soort onverdraagzaamheid lijkt iets te zijn wat in de Europese psyche zit ingebakken, iets wat om de zoveel tijd naar boven komt. Wij Britten bewonderden jullie Nederlanders altijd; jullie waren de’ ruimdenkenden. ‘Maar nu… Het probleem is vooral onwetendheid; daardoor kunnen dit soort politici mensen manipuleren. De koran is een heel pluralistisch document, in tegenstelling tot de christelijke heilige geschriften. Er zit veel meer geweld in de bijbel, zelfs in het nieuwe testament, dan in de koran. En dat moet worden gezegd, want wat er nu gebeurt… Wilders is absoluut een geschenk voor moslimextremisten. Die zeggen: ‘Kijk, hier heb je die Nederlander, die heel invloedrijk is, en die wil de islam vernietigen.’ En dat is een heel gevaarlijke situatie.’
Let wel: ze zegt niet dat Wilders een nazi is. Maar zijn heksenjacht tegen de islam – en tegen mensen die hem daarin niet steunen – is levensgevaarlijk. Hij maakt krachten los die hij niet meer in de hand heeft en wat dan kán gebeuren weten we maar al te goed.
Na de gemeenteraadsverkiezingen en het daaropvolgende woordenbraaksel van het PVVee zijn de woorden van Armstrong actueler dan ooit. Nooit eerder had ik gevaar geroken bij verkiezingen. Nooit eerder voelde ik onraad bij het kijken naar sommige politici. Spinoza zei al: ‘Caute’ – wees op uw hoede…

© Jan Bontje 2010


3 reacties

Emiliever · 8 maart 2010 op 19:41

Heel mooi gezegd, zowel van Armstrong als van jou. Ik heb bijna al haar boeken gelezen en ben erg onder de indruk van haar kennis en begrip van religies, met name van de Islam. Ik had deze uitspraak van haar gemist, helaas. Ik was op vakantie, maar dankzij jou zie ik het nu dus toch. Dankjewel.

klapdoos · 9 maart 2010 op 13:04

Goeie column, graag gelezen.
groet van leny

Prlwytskovsky · 10 maart 2010 op 15:26

Smullen van andermans woorden kan inderdaad een genot zijn. Sommige regeringsfunctionarissen denken m.i. aan René Descartes die ooit zei: Cogito Ergo Sum. (Ik denk dus ik ben) Tja, en dan? Zij verzanden in oeverloos vergaderen, en verliezen de realiteit uit het oog. Een man als Wilders ziet zijn kans schoon. Kun je hem ‘dat’ dan kwalijk nemen?

Geef een antwoord