Regels, schijtziek kan ik er soms van worden. Zeker in die situaties dat ik in een bureaucratische molen door de bomen het bos niet meer zie en er ook nog eens regels zijn die de uitzondering moeten bevestigen. Mits niet doorgeschoten ben ik toch blij dat ze er zijn. Ze bieden broodnodige structuur en kunnen een juiste richting geven. Al sinds mijn vroegste jeugd werden mij wetten bijgebracht waaraan ik mij diende te houden. Wetten voortgekomen uit een commando vader en een naar christenextremistisch neigende moeder, streng doch rechtvaardig. Nog net niet met het mes op de keel werden de tien geboden me door de strot geduwd, met discipline werd me respect bijgebracht. Braaf volgde ik de richtlijnen maar op, anders zwaaide er wat. En toch ben ik mijn ouders er nu nog steeds dankbaar voor dat ik deze bagage van ze heb meegekregen.

Nu ik wat ouder ben, heb ik echter wel een eigen draai gegeven aan de heilige huisjes en ga ik hiermee flexibel om. Dat neemt niet weg dat mijn anders zo geregelde leventje onlangs even op zijn grondvesten schudde toen een discussie, die al uit de vorige eeuw stamt, weer enigszins oplaaide in de media.

Een discussie over een documentaire naar aanleiding van een boek van Francesco Carrota waarin hij op psuedo wetenschappelijke wijze probeert aan te tonen dat de verhalen uit het nieuwe testament opmerkelijke overeenkomsten vertonen met het leven van Julius Caesar. Hij beweert dat Jezus nooit bestaan heeft en dat verhalen over Julius Caesar door overlevering en verbastering bijna letterlijk een eigen leven zijn gaan leiden in de vorm van JC Superstar.

Het christelijke geloof is duidelijk niet heilig voor deze Darwin in de theologie. Maar wat is nu eigenlijk zijn beweegreden? Is het een ordinaire daad van terrorisme door een bom onder het christelijke geloof te leggen of houdt Francesco heidenen een wortel voor om ze te bekeren tot dit geloof? Maar evenzo erg, wat moet ik nu nog van de tien geboden geloven? Zijn deze geformuleerd zoals ze oorspronkelijk bedoeld waren of hou ik er nu een afkeurenswaardig leven op na als gevolg van een ijverige maar dyslectische monnik?

Op zich is het een interessante discussie en ook zeker geloofwaardig, aan de andere kant voelde ik mij tot in mijn ziel gekrenkt. Ik moest dan ook even tot tien tellen voordat ik mijn geboden weer op een rijtje had. Maar uiteindelijk ben ik tot mijn conclusie gekomen en ontgaat de relevantie van deze discussie mij. Maakt het verschil of iemand met een gat in zijn handen of een andere afstammeling van de goden model staat voor het nieuwe testament? De teksten zijn daardoor niet veranderd. Belangrijker vind ik de intenties waarmee deze zijn opgeschreven. Misschien zou er in zijn algemeenheid wat meer tussen de regels door gelezen moeten worden om de nuances van de letter te kunnen zien en de geest van een verhaal te begrijpen. Want wie niet tussen de regels door kan lezen heeft minstens de helft niet begrepen.

Categorieën: Algemeen

17 reacties

WritersBlocq · 2 december 2007 op 08:45

Hee King, kep genoten van dit verhaal, supercolumn!!
[quote]wat moet ik nu nog van de tien geboden geloven? Zijn deze geformuleerd zoals ze oorspronkelijk bedoeld waren of hou ik er nu een afkeurenswaardig leven op na als gevolg van een ijverige maar dyslectische monnik?
[/quote] 😆 :wave: 😆 Helemaal top.

Maar effe over de titel: wie of wat ontregelt?

pally · 2 december 2007 op 12:01

Zeker een column met interessante inhoud, King.
Het geeft stof tot nadenken, dat zeker. Maar wat betreft het tussen de regels doorlezen, dat brengt in mijn optiek geen algemene waarheden of denkbeelden teweeg. Het geeft juist de ontsnapping van een eigen interpretatie: Dat wat iemand wil zien of kan gebruiken. En in die zin ben ik er ook wel voor. Ik word erg claustrofobisch van dogma’s. Ze genereren angst en daardoor macht.

Ik denk dat ‘ontregelt’ hier met ‘d’ zou moeten zijn.

Leuk je weer te lezen, hier!

groet van Pally

Trukie · 2 december 2007 op 12:27

De titel zou wel eens als gebiedende wijs bedoeld kunnen zijn. Zie het !.
Mooie zinnen King.
Ik moest een paar keer terugdenken aan de column van Li over de betekenissen van het woord vrij. Vrij van regels in dit geval. Maar ook de meerdere betekenissen van eenzelfde lettervolgorde.
Je hebt er in jouw column een paar keer gebruik van gemaakt door de woorden zo te plaatsen dat de lezer een keuze moet maken.
Knap.

SIMBA · 2 december 2007 op 12:47

[quote]De teksten zijn daardoor niet veranderd. Belangrijker vind ik de intenties waarmee deze zijn opgeschreven. [/quote]
Helemaal waar!

Ik ben van mening dat door “tussen de regels doorlezen” extremisme onstaat, dan gaat men eigen regels verzinnen…met alle gevolgen vandien.

Beryl · 2 december 2007 op 13:19

Bloemen voor de koning!
😀

Li · 2 december 2007 op 13:27

Interessante column King.
Daar ga ik eens flink over nadenken op deze druilige dag des Here.

Als je ontregeld bent dan is er meestal iets dat je ontregelt. Dus die t kan best.:lach:

Li

Ma3anne · 2 december 2007 op 13:33

Heerlijk, hoe enkel de titel al mensen op het verkeerde been zet wat spellings’regels’ betreft. Knap gevonden dus, die gebiedende wijs!:lol:

Mooi stuk King, ben altijd weer aangenaam verrast hoe jij een idee krijgt, het uitbroedt en op papier krijgt.

Grumpy-old · 2 december 2007 op 13:35

Ik heb gisteren net een 4 uur durende theologische discussie met een Marrokaanse collega achter de rug. Deze column geeft er weer een interessante twist aan.
Ik hou wel van n goeie discussie.

Iets wat ik van mijn ouders geërfd heb vrees ik 😉

DreamOn · 2 december 2007 op 13:49

[quote] Ik moest dan ook even tot tien tellen voordat ik mijn geboden weer op een rijtje had [/quote] Briljant gevonden, deze zin! En ik zou er nog veel meer kunnen quoten.

Ik wist meteen, dat er mensen over de titel zouden vallen, maar ik dacht: Als King ‘Ontregelt’ met een t zet, dan moet er een betekenis aan vastzitten, want zo’n knullige spellingsfout zou hij nooit maken. En inderdaad!

Goed geschreven, je column, ik heb je stuk een paar keer gelezen om het goed tot me door te laten dringen.

Qua geloof heb ik geen twijfels, wel qua kerk.
Met name door de reacties op mijn echtscheiding ben ik flink door elkaar geschud. In een gemeenschap waar ik me veilig waande werd er ineens heel anders naar mij gekeken en met mij omgegaan. Met een veroordelend en wijzend vingertje. Want een regel is: Als je eenmaal getrouwd bent, dan blijf je dat tot aan je dood, of die van je partner. Punt uit. Over ontregelen gesproken… shocking, hoe mensen je veroordelen zonder ook maar een zak van je situatie af te weten.
Ik twijfel niet aan God maar wel aan mensen die denken te handelen in Zijn naam en er een heleboel regels zelf hebben bijbedacht.

Er worden vele boeken geschreven waarin het bestaan van Jezus wordt ontkend. Toch zijn er meer dan 550 documenten gevonden, van verschillende mensen op verschillende plaatsen, maar wel in dezelfde periode die onafhankelijk van elkaar schreven over Jezus. Hun verhalen kwamen overeen met elkaar. Daar hou ik me dus maar aan vast!

Het boek “De Da Vincie-code” heeft ook nogal wat paniekvoetbal opgeleverd binnen de Christelijke gemeenschap. Het is logisch, dat zo’n verhaal als dat van Jezus uitnodigt tot het fantaseren op zo’n thema. Dit is al door veel schrijvers gedaan en zal vast nog veel vaker gebeuren.

Zo. Einde verhaal.
Amen. 😀

Groetjes DreamOn

Prlwytskovsky · 2 december 2007 op 18:09

Zelf ben ik een gelovig mens maar soms geloof ik het ook wel.

Er zijn er die beweren dat de bijbelverhalen geschreven zijn in een tijdperk dat mensen niet beter wisten. Nu weten wij beter maar is daarmee de bijbel een verhalenboek geworden?

Door alle tijden heen blijft het een geloof: je gelooft het of je gelooft het niet. 😉

De rest is wat de mens er zelf van maakt.

Happyturf · 2 december 2007 op 18:15

Hoi KingArthur, ik denk dat Julius Cesar net zo min Jezus Christus was als jij King Arthur.

Misschien is het wel goed om je aan de wijze lessen van je moeder vast te houden. Maar dan niet als kloon. 😉

Met plezier gelezen!

Happyturf

lisa-marie · 2 december 2007 op 20:53

Een goede interessante column die mij aan het denken zet.
Je kunt het vanuit vele kanten het geloof bekijken en interpreteren. Met de laatste alinea ben ik het helemaal mee eens.
Ik heb genoten van het geheel. :wave:

arta · 2 december 2007 op 21:16

Ijzersterk geschreven!
Knap hoe jij een column over het geloof op papier krijgt zonder in één enkel cliché te vervallen! 🙂

KawaSutra · 2 december 2007 op 22:52

[quote]Want wie niet tussen de regels door kan lezen heeft minstens de helft niet begrepen.[/quote]
En daar ben ik het helemaal mee eens.
Op CX geformuleerde metaforen neem je toch ook niet letterlijk?
Goeie titel King!

KingArthur · 3 december 2007 op 09:54

Dank voor alle reacties. M.b.t. de titel hebben Ma3 en Trukie gelijk, gebiedende wijs dus. Regels, het is een duivels dilemma. Elke regel geeft ruimte voor een eigen interpretatie. Regels aanscherpen is daarom geen oplossing maar maakt het geheel nog complexer. Maar zonder regels leven lijkt mij ook erg lastig. Waar ligt de balans?

pally · 3 december 2007 op 12:05

Een beetje bedremmelde Pally meldt zich, voelt zich een beetje suf , niet gezien te hebben dat ‘ontregelt!’gebiedende wijs en dus in orde was…. :oeps:

weathergir · 3 december 2007 op 17:27

Ik heb maar 1 woord nodig: GEWELDIG!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder