Ik sluit af met een complimentje voor m´n moeder. Ze heeft weer eens overheerlijk gekookt. Ik heb netjes mijn mes en vork overdwars op het bord gelegd zoals ik dat geleerd heb en wacht rustig af tot zij klaar is met eten. Na een paar minuten legt ook zij haar bestek op de zelfde manier op haar bord zoals ze mij dat geleerd heeft. Ik heb beloofd om af te ruimen omdat de kok niets anders doet dan koken, als het om eten gaat. Dus afruimen is er niet bij voor haar, want daar heb ik me zonder enig gevoel van verplichting al voor aangemeld. Om mijn eigen traditie stand te houden steek ik vrijwel direct na het eten een sigaret op en wil daar rustig en zittend van genieten.
Mijn moeder daarentegen, heeft de verschrikkelijke traditie om de tafel zo snel mogelijk af te ruimen. Ze weet dat ik het zou doen, maar ze kan zich bijna niet inhouden. Haar hoofd begint te zweten en de handen beginnen te trillen. Haar ogen rollen met een rap tempo over de tafel om alvast een volgorde te verzinnen wat ze als eerst naar de keuken zal brengen. Ik waarschuw haar nog en geef mezelf nog 3 minuten om mijn sigaret op te roken, nu zit ik zelf ook niet meer lekker. Nu moet ik dus zorgen dat ik mijn sigaret op heb gerookt, voordat zij als een overactief Disney figuur die pannen en borden de vaatwasser intrapt en weer gaat zitten alsof er niks gebeurd is. Dit soort momenten doen me altijd denken aan 2 cowboys die 15 meter van elkaar afstaan met de ruggen elkaar toegekeerd en aanvoelen wie als eerst de revolver trekt. Ik moet nu dus aanvoelen wanneer zij in staat is om het Disney verhaal tot werkelijkheid te maken. Ik zoek de grens op en doe mijn armen over elkaar en neem af en toe een hijs van mijn sigaret. Ik wil nu niet mijn moeder belachelijk maken maar het ziet eruit alsof ze haar vingers 4cm de tafel heeft in geworteld en bereid is om al schreeuwend haar voorhoofd met regelmaat op de tafel te beuken.
Ik ben halverwege mijn sigaret en dan gebeurd het. Ze staat tot mijn grote verbazing rustig op en stapelt de borden kalm op elkaar en loopt met een iets te snel pasje richting te keuken. Ze verteld me nog met haar lieve stem dat ik mag blijven zitten. Met mijn goede manieren, die overigens ook heeft aangeleerd, wil ik een handje helpen met afruimen. Het komt er dus op neer dat ik al lopende mijn sigaret ga benuttigen en zucht even heel diep, ik wrijf al vermoeiend in mijn ogen en wil net opstaan.
Als ik ze weer open doe zie ik dat de volledige tafel weer herdekt is met een kleedje en een vaasje. De keuken is brandschoon en alle vaat zit al in de vaatwasser. Er staan 2 kopjes koffie, 2 glaasjes met ijsklontjes en een fles Baileys waar je alleen nee tegen kan zeggen als ´ie al op is.
Dit is al de zoveelste keer dat dit gebeurd en ik maak met mezelf de afspraak dat ik het de volgende keer wel doe en dan maar de sigaret rook na het afruimen.
Maar ergens weet ik dat de volgende keer mijn pakje sigaretten mij net zo toelacht, als de vieze vaat mijn moeder toelacht. Dan kunnen we weer heerlijk opnieuw beginnen.
Misschien moet ík maar is gaan koken..

Categorieën: Algemeen

9 reacties

axelle · 2 juli 2009 op 13:25

Rickie Rickie… à la was het nu 80 of 90, in jouw geval: was het nu een D of een T of een DT?
Ik vind ‘m wel beter dan je vorige. Er kruipt vooruitgang in je [i]style.[/i]
Axelle

Dees · 2 juli 2009 op 16:18

eigenlijk vind ik hem behoorlijk goed! ik vind het mooi zoals je de situatie schetst en de onderhuidse strijden die zich ontwikkelen. Je moeder versus haar ongeduld, jij versus je sigaret, jij versus je moeder, jij versus je ongeduld en jullie beiden tegen het karakter van de ander en het eigen karakter. je hebt talent denk ik. het is best een kunst om zo’n kleine situatie te omvatten en uit te schrijven. alleen is het talent wel nog in de vorm van de ruwe diamant waar de spelfouten vanaf geslepen dienen te worden. d’s en t’s en je laatste zin krijg ik rillingen van. en dat vind ik jammer.

grt,

d.

SIMBA · 2 juli 2009 op 17:17

Wat een verschil met de vorige, echt véél beter!

arta · 3 juli 2009 op 09:18

Ik sluit mij bij Dees aan!
🙂

Mien · 3 juli 2009 op 09:30

Lucky Rick … als je nu sneller rookt dan je schaduw dan maak je je moeder vast gelukkig.
Scherp geschoten keukentafereel.

Mien

RobertH · 4 juli 2009 op 21:08

Jazeker prima column. Ik vond vanaf de zin “..overactief Disney figuur die pannen en borden de vaatwasser intrapt” de manier waarop je over je moeder schreeft niet meer helemaal passen met de eerder beschreven “lieve” moeder.

Misschien teveel getwijfeld tussen mooi en grappig.

Succes met de volgende!

Anne · 5 juli 2009 op 08:40

Een mooi klein gehouden en daardoor groots verslag over de details binnen een relatie, welke dan ook. Waardoor er iets bloot komt te liggen. Iets onzegbaars.
Laatste zin inderdaad weglaten, alsof je daarmee de ernst en de zorgvuldigheid van daarvoor wilde teniet doen. En je spelling nog eens doornemen, is wel nodig.

Mup · 5 juli 2009 op 19:06

Ik vind hem ook veel beter, mooi zelfs.
In de eerste alinea heb je het over hoe het je geleerd is en dat je moeder, die het jou geleerd heeft, hetzelfde doet, een keer geleerd is dan voldoende, net zoals bij het afruimen 😉

Groet Mup

Nana · 7 juli 2009 op 21:22

Mooi gedaan. Ik hou wel van zo kort en beeldend

Geef een reactie

Avatar plaatshouder