Ik hou van logica en.. het eigen gelijk, bereikt door een stapsgewijs denken. Alles is logica, alles is gebonden aan de wetten van de natuur, niets is toeval, toeval bestaat niet!
Het winnen van de lotto? Logica. Een ongeval op de parking van het warenhuis? De samenloop van meerdere omstandigheden, elk apart met een natuurlijke achtergrond.

Duidelijk, deze hersenkronkel beheerst mijn denken in meerdere mate. Het is mijn grootste wapen bij woordenwisselingen tussen pot en pint. Waarom doet de overheid dit? Hoe zit het met koning auto?
Waarom wordt België straks (geen) wereldkampioen? Zelfs daar wint mijn streven naar logica het van de grenzeloze fantasie van mensen die nu, na het winnen van een vriendenmatch hun voortuin reeds omtoveren tot een schakering van zwart geel en rood. Het jaarsalaris van Eden Hazard is dan enerzijds een ‘logisch’ gevolg van zakelijke voetbalgekte maar anderzijds noem ook ik het tot de verbeelding sprekende bedrag totaal onlogisch. We wijken af.

Maar dan, de vooroordelen! Waarom laat ik me ó zo dikwijls beïnvloeden en knechten door een niet te tellen aantal onlogische stromingen en overtuigingen?

Zo ben ik er bijvoorbeeld vrijwel zeker van dat, als ik enigszins in tijdsnood naar een bepaalde plek moet, de verkeerslichten meer op rood springen dan anders. Ik beland dan ook steevast achter zo ‘n traag wagentje zonder nummerplaat aan een snelheid van minder dan vijftig kilometer per uur.

Wat doe ik met nog meer vooroordelen zo als; Nederlanders zijn.. Turken en Marokkanen zijn.. Negers zijn.. Getuigen van Jehova zijn.. Daar waar een logisch analyseren de hoofdbrok zou moeten zijn voor mijn besluitvorming moet het individu steeds vanaf nul beginnen om mij te overtuigen. Dan nog wint het vooroordeel het van het op naakte feiten gebaseerde oordelen, bij een niet te pruimen Meralixe vol eigenzinnige theorieën. Dan nog zit mijn verlangen en streven naar logica onder de knoet van deze koppige afwijking in de grijze massa.

De aandachtige lezer ziet hier een fout in deze beredenering. Ik vergelijk appelen met peren. In overwegend materiele zaken zit er een gevolg van natuurwetten die, omdat het natuurwetten zijn, gebonden zijn aan een bepaalde.. logica. Daar telt enkel de logica. Ik kan de stelling dat verkeerslichten meer op rood slaan als ik persoonlijk gehaast ben nergens ondersteunen. Het is wel zo dat, als ik in tijdsnood verkeer, duidelijk meer zal merken dat ik andermaal voor het rood sta. Logisch besluit.? Foei Meralixe je zit gewoonweg fout!

En, het vooroordeel rond mensen?

Wel, zelfde principe, een langharig tuig met in elk oor dertien oorringen kan even goed een uitstekende maatschappelijke werker zijn die bijzonder goed werk verricht in een bejaardenhuis. Alleen, hij heeft niet bepaalt het imago dat dit zou kunnen bevestigen. De analist, ik dus, gebruik allerlei losse elementen die nergens een definitieve ondersteuning bevatten om hem zelfs meedogenloos te veroordelen.. Foei Meralixe, je kan er schromelijk ver naast zitten. En dan? Schaamrood!

Maar toch probeer ik nog even. Is het niet zo dat al die elementen die zich in mijn hersentjes gesetteld hebben het gevolg zijn van de talrijke logische verhaaltjes die ik heb meegemaakt? Is dan, het gehoor geven aan wat we ‘mensenkennis’ noemen dan toch een logische beslissing?
Wel, de toepassing van de zogenaamde mensenkennis KAN een hoog percentage aan waarheidsgetrouwe componenten bevatten maar nooit het 100 % garanderen. Logisch besluit, ik kan me afschuwelijk vergissen.

Ik blijf nog wel even bezig. Nochtans, eens zei iemand me dat je op je vijftigste jezelf zou moeten kennen. Helaas, ik val dertien jaar later nog van de ene verbazing in de andere. Enige troost, er bestaan geen domme vragen, alleen domme antwoorden.

“Heeft U zich dat nooit afgevraagd?” zei Albert Einstein.

Categorieën: Algemeen

Meralixe

Er is een smaak, gewoon, een manier van het door het leven gaan, die zo verschillend is van mens tot mens, dat we mogen besluiten dat het eigen gelijk niet bestaat en dat respect voor de andere mening belangrijker is...

8 reacties

troubadour · 13 juni 2014 op 14:32

Met interesse gelezen Meralixe, deze wat narrige introspectie. Wij verschillen. Ik probeer juist wat warrigheid te scheppen in een te geordende kop. Om niet van saaiheid te verstenen geloof ik er soms heilig in, dat langharig tuig met dertien oorbellen in elk oor, goede welzijnswerkers kunnen zijn. Soms is het goed om je kop weer eens te stoten. We hebben wel een gemeenschappelijke vriend; Einstein.

Mien · 13 juni 2014 op 14:32

Goede column, zonder excuus, goed te volgen. Heel normaal deze gedachtegang. Een leven lang leren. Er bestaat niets leukers.

Spencer · 14 juni 2014 op 11:49

Je hoeft je nergens voor te schamen. Iedereen heeft vooroordelen en een ‘hokjesgeest’. Zonder zou je gek worden. Maar je moet er natuurlijk niet in gaan geloven.

Over geloven gesproken: Ik herinner me dat je eens door de aanblik van een mooie zwangere vrouw tot de onwrikbare zekerheid kwam dat God bestond. Ik zou wel willen weten welke logische redenering je naar die conclusie voerde. Je denkt waarschijnlijk [of is dat een vooroordeel?] dat ik het vraag om te narren, maar ik ben er oprecht in geïnteresseerd.

Nachtzuster · 14 juni 2014 op 15:48

Prima mijmering over de warrigheid in je hoofd en wat vooroordelen met je doet. Eens met Spencer.

:yes:

Meralixe · 16 juni 2014 op 11:05

Slechte column! Maar he.. dank voor het reageren!

Bedoeling was de aan logica vastgeklonken Meralica vol ironie en zelfspot te confronteren met zichzelf. Ik raakte maar niet af van het nuchtere analyserende klimaat.
Echt waar, mijn oorspronkelijke aanzet tot dit schrijven was een soort humor onder de noemer Gein & Ongein met bijvoorbeeld de stijl van Trawand en ook wel Spencer als grote voorbeelden.

En , laat het nu net Spencer zijn die me hier via ZIJN reageren op een ‘probleem’ wijst. Let wel, na twintig jaar nadenken over ‘geloven’ zit er hier eentje op zijn klavier te rammen die er wel een haalbare theorie over heeft hoor.

Zat er dan toch wat ironie in deze column? Of, voldoende inspiratie voor een volgende column?

    Mien · 18 juni 2014 op 12:45

    Het leerproces zet zich voort. Prima. :yes: Een beetje humor kan nooit kwaad. Daarmee beklijft de ernst. Ik zie dan ook uit naar de variant in gein en ongein.

Spencer · 16 juni 2014 op 11:21

Laat maar horen, die haalbare theorie. En waarom vind je je column slecht? Vind ik niet. :yes:

arta · 18 juni 2014 op 12:25

Hokjesgeest, vooroordelen… Pffft… Ik krijg daar de kriebels van…

De worsteling ermee zet jij hier mooi neer. (Compacter hád gekund :-)) )

Geef een reactie

Avatar plaatshouder