Vorige week organiseerde de EO, samen met nog wat instanties in Rotterdam op een grootse manier The Passion: de hervertelling van de laatste uren van Jezus. Tienduizenden mensen waren aanwezig bij de Erasmusbrug en maar liefst 1,7 miljoen mensen keken op televisie naar de live-uitzending. Nee, er liepen geen paashazen rond om paaseieren te verstoppen. Er stonden ook geen donzen kuikentjes opgesteld in rijen van acht. Dat heeft namelijk niet zo heel veel met Pasen te maken. Er was geen Paasbrood, geen Paasbrunch of iets anders wat keurig ingevoegd is in de loop der tijd om er ook commercieel nog een beetje een interessant feest van te maken. Het zit mij niet in de weg. Er is niets mis met lekker eten, donzen kuikentjes en ander geel gedoe. Gezellige voorjaarstaferelen. Maar het is niet de reden waarom we onze Paasdagen vieren.

Voor een land waar vaak geroepen wordt dat het een joods-christelijke traditie heeft is het schrikbarend om te zien hoe veel mensen geen idee meer hebben waar Pasen nu eigenlijk voor staat. Dat Jezus Christus opgestaan is uit de dood; velen kijken je met glazen ogen aan, geen idee over wie je het hebt. Met The Passion proberen de organiserende partijen om het ware Paasfeest weer onder de aandacht te brengen. Danny de Munk beeldde Jezus uit, Frans Bauer was even Petrus. Poppenkast, zo riep de één. Prachtig, vond een ander. Gek genoeg kwamen deze tegenstellingen allebei uit de christelijke hoek. Het evenement was nog niet afgelopen of de eerste opiniestukken verschenen al her en der waarin The Passion werd veroordeeld. Dat je met een stuk tekst, zoals het in de Bijbel staat opgeschreven niet een dergelijk groot publiek kunt bereiken, werd gemakshalve even vergeten.

Als kerken alleen maar de boodschap ‘gaat heen en verkondigt het Evangelie’ willen bezigen binnen de kerkmuren blijven ze een vaste groep mensen aanspreken, maar komt er niemand bij. Dat er zelfs al kerken zijn die de deuren niet eens meer openen op Tweede Paasdag bij gebrek aan belangstelling moet een waarschuwing zijn. Als er door The Passion ook maar één iemand tot het geloof komt is dat al een zegen. Maar in plaats dat toe te juichen gaat men binnen de kerkmuren zitten mokken dat de vorm niet klopt. En dan straks verbolgen reageren als er een christelijke feestdag ingeleverd moet worden voor, ik noem maar een dwarsstraat, het Suikerfeest.

Categorieën: Actualiteiten

4 reacties

WritersBlocq · 11 april 2012 op 18:32

Goede column Kuin, perfect geschreven ook.

Vraagje, want ik heb het niet gezien. Ik neem, o.b.v. de titel, aan dat ‘The Passion’ helemaal in het Engels is gesproken. Klopt dat? En zo niet, waarom heet het dan niet gewoon De Passie?

Misschien moeten we straks ook niet verbaasd opkijken dat, naast onze feestdagen, ook onze taal geruimd wordt.

Dees · 11 april 2012 op 19:18

Pasen is voor mijn een eitje extra en een lekkere brunch. Toen ik hoorde van Frans Bauer en Danny de Munk heb ik eerst vijf keer gekeken of het 1 april was en toen dat het niet bleek te zijn heb ik daar een halve dag de slappe lach om gehad. Meesterlijk….

Ik ken de verhalen van het drilwerk op vroegere scholen maar al te goed, maar kies inmiddels liever het nieuwere thema en gebruik de paastakken om van de lente te genieten.

Wat ik me overigens altijd heb afgevraagd, waarom is / lijkt kerst een grotere deal dan Pasen voor christelijk NL? Dat is als het begin van een thriller mooier vinden dan de climax. Heb ik nooit begrepen.

Mien · 12 april 2012 op 09:28

Met Frans en Danny wordt Pasen in ieder geval wel een stuk laagdrempeliger. :hammer:

Oeps, even uitkijken met die hamer.
Voor het geval er ergens toch nog eieren liggen. :hammer: :hammer: :hammer:

Goede column Kuin.

Leuk je weer te lezen hiero.

[b][u][url=http://images.mds.prd.skynet.be/NewsFolder/original/SKY20110110051534DD.jpg]Mien (loopt op eieren én water)[/url][/u][/b]

[color=FFFFFF]…[/color]

arta · 14 april 2012 op 12:18

Ik vond de casting wel, op zijn minst, opvallend te noemen 😀

Verder heb ik er weinig van meegekregen, vond het ook opvallend dat er zoveel mensen op af kwamen, itt de leeglopende kerken.
Goed geschreven, Kuin!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder