In de trein zat ik tegenover een meisje dat haar abonnement vergeten was. De conducteur kwam, zag en oordeelde dat er een flinke boete betaald moest worden. Het meisje trok haar portemonnee en zei: ‘dan heb ik pech.’ Dat zinnetje maakte iets in mij wakker. Pech. Waarom hoor je dat woord eigenlijk zelden meer tegenwoordig? ‘Pech gehad’ is vervangen door ‘ik klaag je aan’. Een week krant leverde een paar overtuigende staaltjes onvervalste I-sue-you-cultuur.
Een groep straatprostituees uit Vancouver klaagt dertig Amerikaanse filmstudio’s aan. Ze eisen schadevergoeding omdat er zo vaak filmploegen in hun werkgebied opnames komen maken dat de klanten ervan wegblijven.
De roemruchte echtgenoot van Prinses Margarita geeft de Nederlandse staat de schuld van het feit dat zijn zaak – een dubieuze IT-onderneming, opgericht in een periode dat dubieuze IT-ondernemingen bij bosjes ten onder gingen – geflopt is. Miljoenen euro’s wil hij zien.
De ANWB verspreidt haar standpunt dat na een verkeersongeval niet alleen de naaste familie, maar een veel bredere kring van betrokkenen (buurvrouw? fysiotherapeut? collega?) in aanmerking moet kunnen komen voor smartengeld. Hun leven verandert immers ook ingrijpend door het leed van het slachtoffer?
Ja natuurlijk. Ze hebben gelijk.
Een week regen op je zonvakantie-adres? Dan had het reisbureau je moeten waarschuwen. Hun schuld, klaag ze aan! Cd’tje gekocht maar je vindt de muziek maar niks? Waarom stond op het hoesje niet de tekst ‘Smaken verschillen, deze cd biedt geen garantie voor genot?’ Sleep de platenmaatschappij voor het gerecht! Cursus beeldhouwen gevolgd maar je kan er nog steeds niks van? Dat moet aan de docent liggen, naar de rechtszaal met hem!
Wij mensen hebben recht op een perfect leven en lukt dat tijdelijk even niet, dan zal een ander daarvoor moeten bloeden.
Het Gerechtshof in Leiden heeft onlangs smartengeld toegewezen aan een 9-jarig, ernstig gehandicapt meisje. Vanwege het feit dat ze geboren is. Het UMC in Leiden had Kelly’s leven moeten voorkomen.
Sinds deze uitspraak is het dus mogelijk om schadevergoeding te eisen voor het leven zelf. Fantastisch, eindelijk gerechtigheid. Verhaal al je lijden op je vader en je moeder. Zij hebben jou toch verwekt, het is hun schuld dat je leeft. Heb je ook wel eens een moment dat je er even niet had willen zijn? Vanaf nu draai je er niet meer in je eentje voor op. Iedere baaldag, elke rotbui, elk ochtendhumeur komt voor schadeloosstelling in aanmerking. Elke Nederlander een advocaat en procederen maar!
Pech gehad, papa’s en mama’s.
2 reacties
Kobus · 8 april 2003 op 16:33
De zapper hield toevallig gisteren halt bij een uitzending over dit onderwerp. Uiteraard werd er een kist deskundigen opengetrokken, met ook allemaal een andere mening. In landen waar een gerechtelijke uitspraak werd gedaan, is dit in alle gevallen via wetgeving teruggedraaid. In die zin is het niet zo slecht om dit onderwerp juridisch onder de aandacht te brengen. Ook in politiek Den Haag is men nu wakker geworden. Maar zal wel tot bodemprocedure worden uitgevochten. Je kunt je echter ook afvragen of je dit soort ‘gerechten’ altijd wel met ethische sausen moet overgieten.
Want dan gaat de smaak van het ‘hoofdgerecht’ verloren. Ik zie het voorlopig nog maar even als een juridisch vraagstuk. Nederlanders zijn gelukkig te nuchter om naar Amerikaanse toestanden te streven.
Ik kan je wel iets voorspellen. Nu men steeds meer tot het inzicht komt dat het doen en laten van de mens bepaald wordt door chemische processen en reacties in je lijf, er een moment komt dat er een juridisch gevecht zal plaatsvinden. Is iemand wel schuldig aan een misdrijf, wanneer dat chemisch proces beinvloed is door het slachtoffer (in woord of daad) ?
:dunno:
En wat het meisje in de trein betreft.
Die wist vast en zeker dat je eenmalig (per jaar) de kosten vergoed krijgt van NS bij het vergeten van je abonnement. 😉
gast · 11 april 2003 op 08:46
Omdat ze tegenwoordig zo godvergeten brutaal zijn dat het moet kunnen. Voeten op de bank. Roken waar niet mag. Lullen door de gsm. En vooral: nergens maar dan ook nergens ontzag voor. En dat is nog niet zo erg, maar dan worden ze asociaal. A-sociaal (geen rekening meer houden met je omgeving) En daarom bestaat pech niet meer.
Want dat betekent dat het misschien je eigen schuld is. En DAT is toch onvoorstelbaar!