Als ik zo mijn blogjes eens teruglees kan ik als objctief lezer maar een conclusie trekken;
Deze man, deze Trawant, leidt een dodelijk saai bestaan. Al zijn avonturen spelen zich af binnen de beperkte cirkel van de koopgoot en de middenstand. Bij hem nooit eens een spetterend reisavontuur, een verslag van een woeste paringsdans in een darkroom, een beschrijving van een bunjeejump of een sensationele avond aan de pokertafel met ongelimiteerde inzet. Nee , ‘ live life to the max’ , bestaat bij Trawant uit een boodschapje. Als het niet te hard waait tenminste.
Zijn armetierige actieradius loopt van de kruidenier, via de haringboer en de drogist naar de apotheek en de brillenwinkel ( enkele weerslagen daarvan heeft u nog te goed).
Steeds probeert ie met goedbedoelde kwinkslagen en slappe praatjes wat kleur in zijn bestaan te brengen en meestal loopt dat ook nog eens slecht af en ketst zijn ontwapenende ironie af op de betonnen blikken waarop zijn medeburgers hem vergasten.
Tijd vermorsen en klein leed opblazen tot megaproporties, dat kan ie , maar eigenlijk niets van enige importantie te melden.

Neem nu vandaag.
Ik was bij de vulpen speciaalzaak. De winkel met de reuzenvulpen boven de pui.
De enige zaak in de stad die een vulling in de collectie heeft voor mijn favoriete ballpoint. De enige ballpoint waar ik mee wil schrijven.
Een relatiegeschenk van 10 jaar oud. Uit de tijd dat ik nog relaties had die me gunstig probeerden te stemmen met leuke gadgets.
Alle kleur en reclame die de pen eens sierde is inmiddels al tijden weggesleten. Het borstzakhoudertje is afgebroken en hij kent nog maar 1 klikstand; muurvast , met de punt naar buiten.
Maar mensen wát een pen. Gegoten tussen de drie eenheid van duim wijs en middelvinger, trechter voor alle onzin en sentiment die in mij opborrelt.
Zo’n lekkere dikke parkerpunt die glijdt over elke papiersoort met een elegantie die mijn handschrift een extra vleug grandeur meegeeft. De hoofdletters worden sierlijker, de uithalen onder de regel zijn artistieker en alles wat ik ermee schrijf krijgt meer inspiratie en substantie. Zelfs in het noteren van de boodschappenlijstjes tingelt de belofte van een novelle.
Zo’n pen dus en hij was leeg.
In de winkel was alleen de eigenaar. Een kalende zestiger met een goudomrande bril en een een keurig streepjesoverhemd met stropdas. Hij stond voorovergebogen achter zijn toonbank te bladeren in een folder.
En natuurlijk, voor een aardige opening moet je bij mij zijn.
‘Zo, u bent de vakliteratuur aan het doornemen..’
Hij beschouwde me over de rand van zijn bril met een blik waarin de authenticiteit van het eigenaar zijn geheel in vervat lag. Zo’n blik van ‘ met mij maak je de kachel niet aan vader, ik sta hier niet voor de provisie, deze hele tent is van mij. En die tent is Top.’ Een blik die nederigheid afdwingt bij de klant ; niet jij maar hij verleent de gunst van de transactie. Ik werd alras een stukje kleiner
‘ Vakliteratuur ? Nou neu’, zei ie, ‘ het is een folder.’
‘ Maar wel over vulpennen’, pruttelde ik nog na.
‘ Ja als u het zo wilt zien. .Maar goed het zijn wel aardige pennen.’
Nu de machtsverhoudingen duidelijk waren, gunde hij me enige toeschietelijkheid. Hij draaide het fraai uitgevoerde drukwerk een kwartslag mijn kant uit.
‘ Kijk, deze komen uit Japan, handbeschilderd, 21 karaat.’
‘ En dat kost ?
‘Zo’n 4290 Euro..En dat zijn niet eens de duurste.’ Hij bladerde door alsof ie de bonusfolder van deze week bekeek.
Ik liet hem mijn kleinood zien en vomeerde mijn gehechtheid aan de pen over hem heen als wilde ik me excuseren voor het feit dat er uit mijn bezoek niet meer te halen viel dan een euro of 4.
Hij onderbrak.
‘ Maakt u hem maar eens open.’ Ik schroefde de voorkant los en was nog even verrrast over het kleine veertje dat altijd in de punt verscholen ligt en nu weer even het daglicht zag.
Tijdens het maandenlang gebruik vergeet je namelijk dat er ook een magistraal gefabriceerd veertje in zo’n pen zit. Wie maakt die dingen ?
Meestal vallen die veertjes bij het openmaken van schrik ergens onder een tafel, maar dit keer niet.
Dit keer gebeurde er iets anders. Toen mijn vulpenspecialist de lege vulling aanpakte bleek er vanwege lekkage een klein stuwmeertje inkt achter in de huls te zijn achtergebeleven.
En dat verspreidde zich nu in een aantal dikke druppels over mijn handen, zijn zorgvuldig gemanicuurde nagels en de japanse folder.
Plotseling voelde ik me alsof de hond die ik niet heb in het huis van de buren had gediareet.
De middenstander keek me zwijgend, maar vernietigend aan in een perfecte imitatie van Oliver Hardy die Stan Laurel terechtwijst nadat deze hem onbedoeld met een vinger in het oog heeft gestoken.
‘ Dit soort inkt gaat er alleen af met spiritus’, sprak hij dof.
Zwijgend toverde hij vanachter uit de winkel een bijna lege fles en een rol keukenpapier tevoorschijn, waar we beiden in stilte gebroederlijk van gebruikten,maar waar het eigenlijk alleen maar erger van werd.
De vlekken zaaiden zich nu in verdunde vorm uit over de gehele breedte van onze handpalmen.
Het begon ook te stinken in de winkel.
Ik houd er mee op, met dat geschrijf.
Ik neem een hond.

Categorieën: Actualiteiten

13 reacties

Ineke · 27 februari 2008 op 13:29

Trawant,

Bijna jammer dat het verhaal eindigde. Ik zat er volledig in. Erg leuk geschreven en heb vreselijk met je meegevoeld.

Groeten,
Ineke

Mosje · 27 februari 2008 op 13:40

Geen bezwaar als je over alledaagse dingen schrijft hoor. Je doet het prima. Er komen leuke stukjes uit je pen vloeien.

In dit stukje is de inleiding (de eerste twee alinea’s) eigenlijk wel een beetje overbodig. Laat wat je daar schrijft aan de lezer.

Bock · 27 februari 2008 op 14:02

erg leuk.

Neuskleuter · 27 februari 2008 op 14:58

[quote]De hoofdletters worden sierlijker, de uithalen onder de regel zijn artistieker en alles wat ik ermee schrijf krijgt meer inspiratie en substantie. Zelfs in het noteren van de boodschappenlijstjes tingelt de belofte van een novelle.[/quote]
Een beschrijving om bij weg te zwijmelen.

Dit is prachtige schrijftaal, terwijl je helaas ook zo nu en dan spreektaal gebruikt. Misschien is het een stijl om jezelf nonchalanter over te laten komen, maar schrijftaal maakt het net iets sterker.

Ik ben het met Mosje eens over de eerste twee alinea’s. Bij het lezen daarvan wilde ik je even een knuffel geven, maar daarna maak je weer helemaal geweldig gebruik van de kleine dingen in het leven. Dat is een sterke kracht!

Trouwens, is die pennenzaak in een overkoepeld winkelcentrum in Den Haag? Ik kan me dat herinneren van een fotografisch tochtje 😀

pally · 27 februari 2008 op 18:57

Het toespreken tot de lezer had wat mij betreft korter gekund, of zelfs weggelaten kunnen worden.
Maar wat lees ik je stukjes graag,Trawant, waar ze dan ook over gaan: met andere woorden, ik hou erg van je manier ven schrijven,

groet van Pally

Anne · 27 februari 2008 op 20:19

Heeeerlijk gelezen, enne, blijf vooral vooral vooral doorschrijven over je onbeduidende leven.

KawaSutra · 27 februari 2008 op 23:31

Nooit geweten dat in een vulpen ook een veertje zat.
Maar ja, daar moet je ook vulpenspecialist voor zijn. 😀
De inleiding kun je laten vervallen. Een leuke entré op je weblog maar niet voor een column.

Siebe · 27 februari 2008 op 23:53

Ik vond het te lang maar toch ontzettend vermakelijk. De inleiding vond ik op zichzelf al een column. Je weet jezelf daarin op een heel prettige manier centraal en a-centraal tegelijkertijd te stellen. Zolang het geen gewoonte (als in: trucje) wordt kan dat heel goed. Dat bewijs je in ieder geval.

gr
s

arta · 28 februari 2008 op 07:06

Knap hoe jij van de kleinste details een lekker leesbaar verhaal weet te schrijven!
🙂

SIMBA · 28 februari 2008 op 08:24

@kawa: [quote]Nooit geweten dat in een vulpen ook een veertje zat. [/quote]
Het gaat dan ook over een balpen!!! 😀

Leuk stukje Trawant, vooral doorgaan!

Dees · 28 februari 2008 op 09:43

Erg leuk. Toch ook een paar kritiekpuntjes; ik ben het met Siebe eens vwb de inleiding. En wil daaraan toevoegen dat ik weet dat als ik je stukjes ga lezen ik daar waarschijnlijk een plezierige leesbeleving aan ga hebben, maar je inleidingen an sich zijn vaak een beetje droog (al is dat deze keer wel functioneel), ze nodigen me iha niet heel erg uit om door te lezen (terwijl je naam dat – nu al – wel doet).

lisa-marie · 28 februari 2008 op 17:01

Met veel plezier gelezen, ik als vulpen/balpen liefhebber. 😀
Alleen had je van mj de eerste twee alinea’s weg mogen laten. Of samen voegen tot een mooie inleiding.

KawaSutra · 29 februari 2008 op 01:07

[quote]mijn favoriete ballpoint[/quote]
Inderdaad Simba, gewoon overheen gelezen. Gelukkig heeft een vulpen dus geen veertje. Stel je voor dat die eruit springt! :stom:
Sorry Trawant, ik zal voortaan aandachtiger lezen. Bij jouw verhaal zeker de moeite waard. 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder