Uit onderzoek blijkt dat op scholen het pesten hand over hand toeneemt. Dat pesten vormt een zware belasting voor zowel de scholieren als het onderwijzend personeel, en dient dus met harde hand een halt te worden toegeroepen. Schandalig. Ik heb het al druk zat met het terechtwijzen van geschifte kamerleden en ontspoorde treinbazen, en nu moet ik mij ook al genoodzaakt voelen om het woord te richten tot de onderwijswereld. Want de situatie is meer dan zorgwekkend. “Delen door een breuk is vermenigvuldigen met het omgekeerde”, “’t kofschip”. Of “a tot de p-de maal a tot de q-de is a tot de macht p plus q”. “Mit, nach enzovoort”. En de hoofdstad van Friesland is Leeuwarden. Dat soort kennis slurpten wij gretig op. De jeugd van tegenwoordig niet. Die heeft het te druk met pesten.

Onderwijzend personeel zit met de handen in het haar. Heel wat leerlingen hebben nog amper aandacht voor de lesstof. In de kantine hangt zo nu en dan een ijzige stilte, en kijken kinderen elkaar aan met verbeten gezichten. Roze koeken blijven onaangeroerd, want het valt niet mee om te eten met een lijf vol stress. Tere kinderzieltjes knappen in de dop, en SIRE wijdt een nieuwe campagne aan het probleem. Zelfs de schoolkrant besteedt aandacht aan het heikele onderwerp, dat voor zoveel narigheid zorgt. En niet alleen op school, maar ook in thuissituaties heeft het pesten verregaande gevolgen. Kinderen worden volstrekt onhandelbaar. Ze denken nog maar aan een ding en doen ’s nachts geen oog meer dicht. Zelfs het bezoek aan sportclubs neemt af. Want de kinderen hebben het veel te druk: pesten is immers een uiterst tijdrovende aangelegenheid.

Diverse politieke partijen hebben aan het pesten inmiddels aandacht besteed in hun verkiezingsprogramma’s. Want door de afnemende schoolprestaties dreigt ons land in internationaal opzicht op achterstand komen te staan: als het zo doorgaat zal onze kenniseconomie op drijfzand gebaseerd blijken te zijn. Diverse partijen aan de rechterkant van het politieke spectrum vinden zelfs dat buitenlandse scholieren die zich aan pesten schuldig maken, terug moeten naar hun land van herkomst. “Dan gaan ze daar maar pesten”, aldus rechtse Hilbrand in een telefoongesprek met Elsevier. Volgens welingelichte kringen heeft de heer Nawijn in dit opzicht overigens boter op zijn hoofd, want ook in politiek Den Haag schijnt tegenwoordig flink te worden gepest.

“Maar meneer Oplopers,” zult u zich wellicht afvragen, “pestte u vroeger dan nooit?” Nee, een-en-dertigen was meer mijn ding.

Categorieën: Actualiteiten

DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

5 reacties

Trukie · 4 september 2006 op 17:03

Laat ik nou eens een keer iets aardigs tegen je zeggen.
Je hebt gelijk, Eenendertigen is ook een veel leuker spelletje.

Maar ja, wanneer gaan mensen pesten? Als ze ontevreden zijn. En hoe maak je ontevreden mensen weer blij?
Als politiek Den Haag mensen pest met kortingen en verhogingen op de verkeerde plaatsen, gaan de gedupeerden linksom of rechtsom terug pesten.

WritersBlocq · 4 september 2006 op 21:00

Pesten, afschuwelijk. Wie heeft het niet meegemaakt? Goed om er van tijd tot tijd een column over te lezen, het onderwerp moet actueel blijven zolang er nog gepest wordt. Altijd dus, vrees ik.

Ik heb een keer een ventje gedreigd dat ik hem op zijn smoel zou slaan als ie niet ophield met een ‘rooie’ te pesten. Ventje was een kop groter dan ik (destijds, 15 jaar ofzo), maar kapte er wel mee. En ‘rooie’? Die zal het ws dubbel hebben moeten bezuren, dat is nou het lullige.

Wie doorbreekt de cirkel, ooit?

Trukie · 4 september 2006 op 21:09

@ WB wij als samenleving door consequent de pesters te straffen en de gepesten te steunen. We moeten nog meer af van die ” verzachtende omstandigheden” van mensen die verkeerde dingen doen.
Waar we ook van af moeten is de makkelijkste weg kiezen. Het blijft makkelijker om tegen een slachtoffer te vertellen dat hij/zij geen aanleiding had moeten geven dan om een dader in zijn/haar kraag te grijpen.

Li · 4 september 2006 op 22:26

Pesten? Nee ik vind hartenjagen leuker. 🙂
Ik weet haast wel zeker dat er niet meer wordt gepest dan vroeger. Er wordt alleen veel meer aandacht aan besteed gelukkig. Elke school heeft wel een pestprotocol maar vaak vindt het pesten ook na schooltijd plaats. Via internet bijvoorbeeld want helaas is ook het pesten met de tijd meegegaan. Maar dat pesten iemand helemaal kapot kan maken, is wel zeker.

Li

DreamOn · 5 september 2006 op 01:09

Bij ons op school is er veel aandacht voor pesten. Als team hebben wij diverse workshops en cursussen gevolgd. De leerlingen moeten een pestprotocol ondertekenen waarbij ze zich aan bepaalde regels moeten houden. Maar kinderen blijven kinderen. Zo hebben wij iedere middagpauze vier pleinwachten rondlopen die de kinderen goed in de gaten houden. Er wordt aandacht in de klassen gegeven aan sociale vaardigheidstrainingen. Meer kun je niet doen. Maar wat er voor en na schooltijd gebeurt….tja, daar moet je het beste maar van hopen.
Driek, een keertje klaverjassen misschien? Veel leuker dan pesten………
Mooie column trouwens, heerlijk om te lezen.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder