Dochterlief is aan het puberen. Waar ze me eerst altijd in vertrouwen nam, heerst er nu een soort van onuitgesproken afstand.

Soms, als ik in een moedige bui ben, probeer ik deze afstand te overbruggen. Dan kom ik op haar kamer en wil – zoals vanouds – een gezellig gesprekje beginnen. Vaak kom ik niet veel verder dan de drempel. Dochterlief kijkt dan verveeld van haar laptop op en vraagt liefjes, doch zeer beslist, of ik de deur weer achter me dicht wil doen.

Af en toe, waarschijnlijk meer om mij een plezier te doen dan zichzelf, komt er zowaar een soort van gesprek op gang. Nou ja, gesprek. Praten is in deze periode van een puber blijkbaar zwaar. Dochterlief zou een prima kandidaat voor een groots dramastuk kunnen zijn met haar gezucht en gesteun. Tijdens zo’n ‘gesprek’ leer ik meer van haar non-verbale handelingen dan van haar woorden. En daar sta je dan als moeder.

Soms zie ik het ware karakter van dochterlief tevoorschijn komen. Met een kennelijk onverschillig gezicht verraste ze me van de week met een doosje bonbons. ‘Omdat je zo lief bent mam.’ Om vervolgens zich snel uit de voeten te maken richting haar kamer, naar haar laptop, naar haar ‘gamevrienden’.

Deze momenten koester ik en laten me zien dat ik trots op haar kan zijn. En op mezelf, want blijkbaar blijft mijn opvoeding toch hangen Ze komt er wel, met vallen en opstaan, dat wel. Pubertijd. Het is een heftige tijd waarin dochterlief zichzelf en de wereld leert ontdekken. Vriendjes komen en gaan met de bijbehorende intense gelukmomenten doch vaker nog de huilbuien in de overtreffende trap als blijkt dat de liefde toch niet voor eeuwig blijkt te zijn.

En het vreemde is, dat op een dergelijk moment dochterlief me wel weet te vinden. De toenadering van haar kant is dan overweldigend. Snikkend hangt ze op zo’n moment aan de telefoon en vraagt om raad en daad. Onuitgesproken is haar eigenlijke vraag of ik niet naar huis kan komen, om haar in mijn armen te nemen en te troosten.

Het zit wel goed tussen ons.

 

Categorieën: Algemeen

irma1969

Veelzijdig, ik wil niet in een hokje geplaatst worden. Turkije-gek, ben bezig de taal te leren en geloof me, dat is moeilijk. Gek op schrijven. Dat is begonnen in 2011, toen ik met mijn autobiografie (Ontheemd - Irma Puschnigg) ben begonnen. In 2012 is dit boek uitgekomen. Schrijf gedichten, korte verhalen en columns, heb mijn eigen blog. Grote wens: schrijven van een reisblog.

9 reacties

Nachtzuster · 28 november 2013 op 17:29

Leuke, lieve column. Hopelijk ben jij nog niet in de overgang, want de combinatie puberen/ overgang schijnt niet de beste te zijn in huis. Wat overigens wel weer voer kan zijn voor een fijn verhaal. Je hebt volgens mij een lieve dochter!

Libelle · 28 november 2013 op 17:58

Een goed nieuwsverhaal. Leuk ook nog.
Er volgen nog nieuwe hoofdstukken.., ik heb ook twee lieve dochters, goh en karaktertjes!

Yfs · 28 november 2013 op 22:33

Er is een dochter voor nodig om een dochter te begrijpen, m.a.w. je bent zelf ook ooit een dochter geweest. Het begrip, de rust en kalmte waarmee de column is geschreven komt zeer prettig over. Zo zal je dochter het ook ervaren. Heel mooi neergezet! :yes:

Sagita · 29 november 2013 op 01:27

“Onuitgesproken is haar eigenlijke vraag of ik niet naar huis kan komen, om haar in mijn armen te nemen en te troosten.”
Deze zin blijft bij me hangen! Hoezo? Denk ik. Waar ben je, was je?
groet Sa!

Fem · 29 november 2013 op 06:26

Oh die puberteit! Het is net of ik over mijn eigen dochter lees (behalve die vriendjes dan, maar dat laat vast niet lang op zich wachten). Je hebt het erg mooi onder woorden gebracht en bent duidelijk al een stapje verder dan ik in het proces.
Ik weet dat het allemaal waar is, wat jij beschrijft, maar toch vind ik het best heel lastig om te wennen aan dat nieuwe meisje in huis…
Jouw dochter mag blij zijn met zo’n moeder!

Fem

irma1969 · 29 november 2013 op 13:07

Bedankt allemaal voor jullie lieve en positieve reacties.
Nog even ter info: ik was op het tijdstip dat dochterlief belde in de bioscoop. Het spreekt voor zich dat ik nogmaals naar deze film zal moeten gaan, want ook in de bioscoop ben ik moeder en ik ben naar haar toe gegaan, haar in mijn armen genomen en getroost. Zoals het hoort, hoe vermoeiend af en toe ook. 🙂

Ferrara · 29 november 2013 op 13:19

Kijk na de laatste toelichting valt het doosje bonbons op zijn plek.
“Omdat je zo lief bent, mam” Mooi toch?

Mien · 29 november 2013 op 14:45

Supermum with pubergurl.
Mooi emo-epos.
Mooie allitererende titel ook. 😉
Graag gelezen.

g.van stipdonk · 29 november 2013 op 19:31

Zeer herkenbaar. Zo heeft elke fase toch ook wel weer z’n charmes.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder