Zal elke “puber” zoals volwassenen, mensen noemen in de leeftijdperiode van 12 tot 17 wel eens weg willen lopen door de constante onenigheden met hun ouders waarin zij vinden alles verkeerd te doen en overal voor worden gestraft? Nou ik denk dat ik vast en zeker niet de enige ben. In die zogenoemde pubertijd (wat ikzelf een enorm klotenwoord vind) heb je goede periodes en slecht periodes, en die laatste komt naar mijn mening het vaakst voor. In die “pubertijd” vind je van jezelf steeds volwassener en zelfstandiger te worden en verwacht dan ook van je ouders meer vrijheid te krijgen.
Sommige pubers krijgen die vrijheid wat voor grotendeels te maken heeft dat hun ouders deze periode al eens hebben meegemaakt.Zij hebben de vrijheid om uit te gaan zoals heel veel leeftijdsgenoten doen. Maar er zijn altijd nog ouders die hun kind niet willen of niet kunnen loslaten. Zij zien alleen de gevaren die hun kind zou kunnen over komen en de grote fouten die hun kind zou kunnen maken. Maar ik denk dat wij zelf wel zo verstandig zijn om met die gevaren om te gaan wij snappen heus wel dat jullie ons willen beschermen tegen de gevaren van de buitenwereld maar als wij het huis uit gaan komen wij deze gevaren ook tegen en mischien komen ze dan wel harder aan doordat we nu op onszelf zijn aangewezen en geen tijd hebben gehad om met de gevaren leren om te gaan. En de fouten die wij zouden kunnen maken daar leren we toch van? Elk mens heeft het in zich zelf alles uit te zoeken en vooral in de pubertijd zijn wij eigenwijs omdat we graag zelf alles willen ontdekken. Het het meest frustreerende is dat wij van onze leeftijdsgenoten de verhalen van het afgelopen weekend horen hoe het in de discotheek of in de “keet” was terwijl wij “gezellig” met onze ouders op de bank een film hebben gekeken. Dus aan alle ouders die hun kind in deze pubertijd zo behandeld denk eens na hoe u zich zou voelen als u zo behandeld zou worden,u bent vroeger in uw jongere jaren toch ook zelf op expeditie gegaan om te kijken hoe het leven in elkaar steekt. Laat het uw kinderen dan ook doen.

Categorieën: Algemeen

5 reacties

SIMBA · 18 augustus 2007 op 11:43

Lekker gespuid? 😀 Lucht zeker wel op he!
Een paar taaltechnische opmerkingen:
[quote]heb je goede periodes en slecht periodes, en die laatste komt [/quote]
het is: die laatste komen….want periodes is meervoud, en achter slecht moet een *e*
[quote]wat voor grotendeels [/quote]
*voor* mag hier weg
[quote] pubertijd [/quote]
puberteit
[quote]aan alle ouders die hun kind in deze pubertijd zo behandeld [/quote]
behandeld moet behandelen zijn, alle ouders=meervoud.

Misschien enkele tips waarmee je iets kunt voor een volgend schrijfsel!

pally · 18 augustus 2007 op 16:02

Ja, taaltechnisch is hij niet zo erg in orde, deze column. Maar je hebt de inhoud van je hartenkreet, mede namens je ‘medepubers’wel goed weergegeven.
Niet boos worden als ik er ook om moet glimlachen, want het is zò van alle tijden en van alle generaties, deze problematiek.

Ik zou zeggen laat hem je ouders lezen, wie weet…succes!

groet van Pally

lagarto · 18 augustus 2007 op 16:34

Ik mocht vroeger ook niks, maar ik luisterde gewoon niet. Ideetje?
Lagarto

Troy · 18 augustus 2007 op 19:08

Hey Liita,

Welkom hier. Ook van mij krijg je nog wat aanmerkingen zodat je volgende schrijfsel er nog beter uit zal zien….

[quote]In die “pubertijd” vind je van jezelf steeds volwassener en zelfstandiger te worden en verwacht dan ook van je ouders meer vrijheid te krijgen.[/quote]

Deze zin klopt niet. Probeer het eens zo:

In die puberteit vind je van jezelf dat je steeds volwassener en zelfstandiger wordt, en je verwacht dan ook dat je van je ouders meer vrijheid zult krijgen.

[quote]Maar ik denk dat wij zelf wel zo verstandig zijn om met die gevaren om te gaan wij snappen heus wel dat jullie ons willen beschermen tegen de gevaren van de buitenwereld maar als wij het huis uit gaan komen wij deze gevaren ook tegen en mischien komen ze dan wel harder aan doordat we nu op onszelf zijn aangewezen en geen tijd hebben gehad om met de gevaren leren om te gaan. [/quote]

Deze zin is véél te lang en maakt je column er niet leesbaarder op. Probeer daarom de volgende keer je zinnen wat meer ‘op te breken’ en waar nodig, komma’s toe te passen.

[quote]Het het meest frustreerende is dat wij van onze leeftijdsgenoten …[/quote]

Zoals je al gezien hebt…dat is één ‘het’ teveel en het moet ‘frustrerende’ zijn.

[quote]Zal elke “puber” zoals volwassenen, mensen noemen in de leeftijdperiode van 12 tot 17 wel eens weg willen lopen door de constante onenigheden met hun ouders waarin zij vinden alles verkeerd te doen en overal voor worden gestraft?[/quote]

Je maakt geen onderscheid tussen hoofd- en bijzin. Dat onderscheid kan je aangeven d.m.v. komma’s. Deze zin zou er beter uitzien als je ‘em als volgt schrijft:

Zal elke “puber”, zoals volwassenen mensen noemen in de leeftijdperiode van 12 tot 17, wel eens….(etc.)

Ik hoop dat je niet geschrokken bent van al deze opmerkingen, maar dat je het als opbouwende kritiek ziet. Wat betreft de inhoud vind ik je verhaal erg herkenbaar want mijn zusje van 17 denkt er precies zo over als jij 😉

arta · 18 augustus 2007 op 19:13

Sorry, maar ik zag door de taalfouten de column niet meer.
Volgende keer toch maar de spellingscontrole gebruiken?
Succes!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder