Het was Churchill die ooit zei dat je de beschaving van een land pas echt kunt meten aan de wijze waarop het haar gevangenen behandelt. De gevangenis is echter ook de hogeschool van de misdaad. Sinds jaar en dag zijn mensen die er kijk op hebben het daar wel over eens. Ook Justitie zelf kwam tot die conclusie hetgeen tot gevolg had dat op zekere dag werd besloten om jonge misdadigers niet meer met oude rotten op te sluiten, want daar kwam alleen maar meer rottigheid van. De recidive in Nederland was al opgelopen tot zeventig procent en de knaap die voor een serie inbraken vast kwam te zitten, verliet de inrichting cum laude als afgestudeerd bendelid of met een bul in de hasjhandel. Breng ze dus niet bij elkaar, was het credo. Dat is vragen om moeilijkheden. Het is wellicht een juiste mening dat de straffen wel wat langer kunnen, maar hoe langer je criminelen bij elkaar zet, hoe meer ze van elkaar opsteken. Die wetenschap wordt door een ieder gehuldigd, maar niet door Tjibbe Joustra, onze coördinator terrorismebestrijding.
Op aandringen van hem is door de minister besloten alle terroristen samen te brengen in de EBI. Dan kunnen ze geen andere jonge Arabische gevangenen aansteken met het fundamentalistische virus. Daar is iets voor te zeggen, maar vooral iets tegen.
Allereerst worden in die cellen alle gevangenen bijeengebracht die iets met terreur te maken hebben. Dus ook de verdachten waarvan later door de rechter werd vastgesteld dat ze onschuldig waren. Gezien de veiligheidsmaatregelen waaraan die (en hun bezoek) worden onderworpen, is het niet vreemd dat ook zij, als ze die al niet hadden, een nog forsere afkeer krijgen van het Nederlandse gezag. Je zal er maar onschuldig zitten, zullen we maar zeggen. Er zijn inmiddels al een paar voorbeelden van.
Daarnaast maken we het de fundamentalistische leermeesters wel heel erg makkelijk om hun schaapjes te blijven beïnvloeden. De lieverdjes zitten immers allemaal bij elkaar en zorgen er onderling wel voor dat er geen afvalligen komen. Door de misleiden te concentreren, maak je een kweekvijver vol nog grotere haat en een fundamentalistische staat in de staat die achter de muren van de gevangenis alle gelegenheid krijgt de martelaar uit te hangen en eventuele bewonderaars daarbuiten de mogelijkheid biedt om sagen en legenden rondom hun helden te bedenken. Niemand die ze een strobreed in de weg kan leggen. In simpel Nederlands: je geeft ze alle kans elkaar nog verder op te jutten. Verdeel en heers, een aloude wijsheid, wordt dus terzijde geschoven. Dat je er dus bij die verdraaide geesten geen wig tussen kunt drijven, neemt Justitie dan maar op de koop toe.
Joustra heeft echter aangedrongen op een soort aftreksel van de beweerdelijk zo succesvolle Amerikaanse aanpak. Isoleren en concentreren. Dat de rest van de beschaafde wereld staat te protesteren, laat hen volledig koud. Dat gebleken is dat veelvuldig onschuldigen tussen schuldigen terechtkomen, maar uiteindelijk de kant van de schuldigen kiezen uit woede, is gebeurd. Maar onze vrienden hebben het probleem opgelost. Voor nu tenminste. Dat ondertussen een hogedrukpan vol haat op het gas wordt gezet, gaat kennelijk aan Tjibbe Joustra voorbij.


10 reacties

Yannick · 4 mei 2007 op 21:14

Goed dat je ons eens van de andere kant laat kijken naar de veranderingen in het gevangenisleven en de voors van lage straffen.

klapdoos · 5 mei 2007 op 09:36

Ze moeten inderdaad lekker allemaal geisoleerd zitten. Kamp Zeist is nog leeg, een een groot deel van Veenhuizen. Daar zijn genoeg cellen die ze kunnen vullen met alleenstaande gevangenen. Gelijk weer een stukje werkgelegenheid voor de gevangenisbewaarders. Zo zie je maar, als T.Joustra zijn huiswerk eens goed deed was dit probleem allang opgelost, en de cellen die we ooit tekort hadden is nu een overschot geworden, en voor miljoenen verbouwd, en nou zijn die cellen nog splinternieuw, never nooit gebruikt.
Groet van leny

pepe · 5 mei 2007 op 12:05

Goed dat jij ons met deze woorden een kijkje geeft in die wereld.
Het is zeker niet zo simpel als het lijkt.
Langere straffen, wel of niet concentreren, onschuldige tussen de schuldigen?

In de normale wereld is het al moeilijk naar elkaar te luisteren en trachten elkaar te begrijpen, in die wereld is het zeker niet makkelijker.

Fijn dat je hier weer schrijft, ik heb je gemist.

arta · 5 mei 2007 op 19:15

Mooi objectief beschreven kijkje in ons rechtssysteem!
🙂

KawaSutra · 5 mei 2007 op 19:23

Lastig onderwerp. Concentratie geeft macht en spreiding veroorzaakt uitzaaingen.

De intro doet veronderstellen dat je bang bent voor Amerikaanse toestanden in onze gevangenissen. Gelukkig heb ik er geen ervaring mee maar die angst lijkt me wat ver gaan. De Europese benadering van terrorisme en opsluiting lijkt mij nog ver staan van de Amerikaanse. Overigens onderschrijf ik de mening van Churchill helemaal.

Ik vond de tekst wat lastig lezen. Het minimale gebruik van alinea’s en het ontbreken van witregels hielp daar aan mee. Beste Ton, een column is geen boek en wordt doorgaans op CX vanaf een beeldscherm gelezen.

[quote]Door de misleiden te concentreren…[/quote]
Altijd gedacht dat misleiden een werkwoord was. Bovendien begrijp ik de strekking van die zin niet.

Wel leuk dat je het oude nest weer terug gevonden hebt! :lach:

dashuri · 5 mei 2007 op 20:53

top!

Mup · 6 mei 2007 op 19:03

Welkom terug, sterk stuk, moeilijke materie, waar ik duidelijk te weinig vanaf weet realiseer ik me,

Groet Mup.

tontheunis · 7 mei 2007 op 15:20

Zij die misleid werden, zijn dus de misleiden…

Ik meen, maar kan me natuurlijk vergissen, dat dit correct Nederlands is. 😀

KawaSutra · 8 mei 2007 op 22:44

[quote]Zij die misleid werden, zijn dus de misleiden… [/quote]
Ah, ik snap um. Maar dan ben je wel een d’tje vergeten: de misleidden. 😀

KawaSutra · 17 mei 2007 op 16:10

Eerlijk is eerlijk. Je hebt me weten te overtuigen dat er niets mis is met jouw woordkeuze (via PB).
Ik ben dus zelf de misleide. 😀

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder