Zojuist mijn versie van het nummer Sarie Marais op de familie app gelanceerd. Sinds Corona plaats ik wekelijks een door mij uitgevoerd muziekje op de app, zingend en / of mondharmonica spelend en mezelf daarbij begeleidend op gitaar, banjo, ukelele dan wel mandoline. Na jaren heb ik die instrumenten weer onder het stof uitgehaald om als zodanig voor mezelf de, met de Corona crisis gepaard gaande uitval van sociale en sportieve activiteiten, nieuwe invulling te geven. Vele tientallen beroemde en minder beroemde songs heb ik op deze manier vastgelegd ter entertainment van mezelf en directe omgeving, met de daarop bijbehorende uiteenlopende reacties.

En nu dan Sarie Marais, het oude Zuid Afrikaanse hymne, dat het lijflied werd van de Boeren tijdens hun strijd tegen de Engelsen. (De Boeren delfden het onderspit, maar dat terzijde.) Het wijsje schijnt te zijn geschreven door ene Jacobus Toerien, als lofzang op de liefde voor zijn muze Sarie Maré, die leefde van 1869 tot 1939.

Op YouTube staan diverse versies van het nummer en één daarvan is een uitvoering door Jim Reeves, de in zijn tijd redelijk bekende  countryzanger. Hij heeft ooit eens een serie Afrikaanse liedjes uitgebracht op een lp met de titel: Jy is my Liefling. Verrassend om Reeves met zijn steenkolenafrikaans te horen zingen:

My Sarie Marais is so ver van my hart, maar ‘k hoop om haar weer te sien. Sy heb in die wyk van die Mooi Rivier gewoon, nog voor die oorlog het begin. O bring my t’rug naar die ou Transvaal, daar waar my Sarie woon. Daar onder in die mielies by die groen Doringboom, daar woon my Sarie Marais.

Ook te zien op YouTube: André Rieu met zijn orkest tijdens een optreden in Zuid Afrika, waarbij het publiek uit volle borst de vocale partij voor zijn rekening neemt.

Ping; daar komt de eerste reactie binnen op de familie app: een duimpje van mijn zwager.

Categorieën: Algemeen

G.van Stipdonk

Gerard van Stipdonk. Mijn motto: Wie schrijft die blijft.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder