Het wordt elk jaar populairder: het Sinterklaasdobbelen. De regels zijn simpel; koop minimaal twee cadeautjes voor ongeveer vijftien euro (met winkels als de Euroshopper en de Action koop je veel voor weinig) en flikker ze op een hoop. Als iedereen zijn donatie heeft gedaan kan het spel beginnen. Wie het hoogst gooit mag beginnen. Gooi je een één of een zes, mag je een cadeautje uitpakken en voor je neerleggen. Zo ga je met de klok mee tot alle cadeautjes op zijn. Dan kan het echte spel beginnen. Je zet een kookwekker op een heel uur en gooit weer met de dobbelsteen. Gooi je één moet je een cadeautje van jou verzameling weggeven en gooi je zes, dan mag je een pakje bij iemand anders pakken. Dit gaat door totdat de wekker ene signaal geeft en aan de sensatie een einde maakt.

Je zult het niet geloven maar voor de meest lullige dingetjes zijn mensen in staat om te moorden. Geloof me, dat Sinterklaasdobbelen haalt het slechtste in de mens boven. En naarmate de tijd verstrijkt (geloof me, iedereen weet exact hoeveel minuten er nog gespeeld moeten worden) worden alle deelnemers fanatieker.

Vorig jaar hebben we dit spel bij mijn schoonfamilie geïntroduceerd. De jongste van het stel was al eenendertig dus niemand geloofde nog in Sinterklaas. En om een extra spelelement in de avond te brengen vonden we dit wel een goed idee.
Enfin, mijn vrouw en ik kochten gezamelijk de cadeautjes: een kookboek en wat andere prullaria. Maar de klapper waren zes verzilverde servetringen. En het mooie was: we hebben ze per twee verpakt waardoor het eigenlijk drie cadeautjes waren!

Natuurlijk zette mijn schoonmoeder meteen in op deze servetringen. Omdat het uur van de waarheid nog maar net begonnen was lieten we haar in de waan dat ze een zeer succesvolle dobbelspeelster was en je zag aan haar gezicht dat ze het daar ernstig mee eens was!
Toen de teller nog op ongeveer één minuut stond ging het werptempo zienderogen omhoog. En ondanks dat de servetringen al bijna een uur gebroederlijk bij de verzameling van mijn schoonmoeder lagen leek iedereen op de valreep ook geïnteresseerd in deze voorwerpen.

En jawel hoor, daar ging de bel. Iedereen juichte het uit van ontlading! Mijn schoonmoeder zat beteuterd voor zich uit te kijken. Haar prijs? Een plastic spaghettilepel en een rekenmachine. Uit medelijden hebben we de servetringen alsnog maar aan haar gegeven. We hebben sindsdien al meerdere malen bij mijn schoonouders gegeten. Ik heb de servetringen nooit meer gezien.

Categorieën: Actualiteiten

8 reacties

DreamOn · 5 december 2007 op 20:29

[quote]De jongste van het stel was al eenendertig dus niemand geloofde nog in Sinterklaas [/quote] Joh…echt niet? 😀

Doe mij maar gewoon een ouderwets Sinterklaasfeest, met gedichten en surprises. Wat jij beschrijft gaan wij morgen doen met het team van de school waar ik werk. Een soort veredeld bingo. Nou ja, we zullen wel zien.

Leuk geschreven, je column!

Groetjes DO.

Grumpy-old · 5 december 2007 op 21:06

Na de gok-chinees nu ook de gok-Sint
Werpt een heel ander licht op de zin “gooi wat in mijn schoentje”. 😆

Grappige column

Greetz
Grumpy

pepe · 5 december 2007 op 22:31

Wat mensen allemaal verzinnen hihi, genoten van deze column. 😆

weathergir · 6 december 2007 op 00:30

😆 😆 😆

De gok van Sinterklaas… weer ’s wat anders!

KawaSutra · 6 december 2007 op 00:34

Ik heb zelf ook eens deel mogen nemen aan het betreffende ‘gezelligheidsspel’. Was een groot succes. 😀

Ineke · 6 december 2007 op 09:28

Erg leuk en heel erg herkenbaar!

pally · 6 december 2007 op 13:40

Leuk geschreven en aardig verzonnen dat gokspel.
Maar niks voor ons. Wij verheugen ons elk jaar weer op de persoonlijke gedichten, waarbij dan ook vaak een persoonlijk cadeautje hoort.
Dat is dus wat ik mis bij die grote hoop anoniem gekochte presentjes. Maar ieder zijn meug!

groet van Pally

Mup · 6 december 2007 op 13:47

[quote]Je zult het niet geloven [/quote][quote]Geloof me,[/quote][quote]dus niemand geloofde nog [/quote]

Ik geloof je, leuk verhaal,

Groet Mup.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder