Hangend op de bank kijk ik televisie. Er wordt een spannende film vertoond over de belevenissen van een straaljagerpiloot. Aangezien ik een aangeboren belangstelling heb voor alles wat met luchtvaart te maken heeft, is dit voor mij smullen. Tijdens een bloedstollende scène wordt de film abrupt onderbroken voor reclamespotjes. Ik heb ze allemaal al eerder gezien, dus even tijd voor een sanitaire stop en een glaasje.

Als ik ga zitten vliegen er weer straaljagers over het scherm, maar heb direct in de gaten dat deze niet passen bij de film. Het is een spotje waar het ministerie van defensie laat zien hoe interessant en enerverend het is om bij de Koninklijke Luchtmacht te werken. Blijkbaar is er een tekort aan jachtvliegers, want dit aspect wordt ruim belicht en spannend in beeld gebracht. Opeens weet ik het! Ik wil ook in straaljagers vliegen. Weg uit die duffe baan waar ik al jaren vanaf wil. Avontuur, spanning, uitdagingen, dáár ben ik naar op zoek. Snap niet waarom ik niet eerder op het idee ben gekomen. Inmiddels is de film hervat en verplaats ik mij in de rol van de held. Mijn hartslag neemt toe, adrenaline doet zijn werk.

Na afloop van de film pak ik de laptop en maak een inventarisatie van de eisen waaraan ik moet voldoen om jachtvlieger te kunnen worden. Mijn schoolopleiding is voldoende, heb een prima gezondheid, ben meer dan gemiddeld intelligent en snel van begrip. Met ruimtelijk inzicht, reflexen en het oplossen van problemen heb ik geen enkele moeite. In het verleden heb ik aan zweefvliegen gedaan, een sportvliegbrevet gehaald en zelfs theorieles gegeven in aërodynamica, meteorologie, navigatie en andere vakken die verband houden met vliegen. Vluchtvoorbereider bij de KLM komt ook op het lijstje. Op zolder had ik ooit een geavanceerde vluchtsimulator waar ik talloze missies met succes heb uitgevoerd. Let wel, dat waren geen schietspelletjes, maar lastige navigatievluchten met slecht weer, motorstoringen en meer van dat soort zaken die een vluchtuitvoering interessant maken. Kortom, de Luchtmacht zit gewoon te springen om mensen van mijn kaliber.

In gedachten zie ik mezelf al in de cockpit van een F16 zitten, terwijl ik in een bocht 9G trek om een vijandelijk toestel neer te halen met een vernietigend salvo. Ik parkeer deze droom even en besluit meteen in de pen te klimmen. Met een gedetailleerde CV en begeleidende brief is de sollicitatie in no time rond. De dagen daarna loop ik iedere morgen naar de brievenbus om te kijken of er al een uitnodiging ligt voor de selectieprocedure. Na een week vergeefs wachten, word ik toch wat ongeduldig en besluit er een telefoontje aan te wagen. En ja hoor, de brief was ontvangen en de reactie wordt vandaag nog verzonden. Nog één nachtje slapen dus en blader vast door de agenda om te kijken welke dagen nog vrij zijn om een bezoek te kunnen brengen aan het selectiecentrum in Soesterberg.

En inderdaad ligt er de volgende ochtend een brief in de bus met het logo van de Koninklijke Luchtmacht. Ik schenk een bak koffie in en open met een glimlach de brief. Deze is kort en duidelijk. Mijn blik blijft rusten op het woordje ‘helaas’ en opeens smaakt de koffie naar kokend lood. Mijn sollicitatie kan ‘helaas’ niet in behandeling worden genomen, omdat ik niet voldoe aan de aanstellingscriteria. De maximum leeftijd voor aanname is 27 jaar en daar zit ik boven. Maar ik ben pas 72 en in de wieg gelegd voor vlieger! Wat een kleinzielig gedoe …

Categorieën: Algemeen

Snarf

Tijdens koken zijn kruiden en specerijen mijn smaakmakers. Bij het schrijven: humor, zelfspot en ironie. Voor beiden geldt dat het soms lukt ... soms niet.

11 reacties

Mien · 2 maart 2016 op 13:16

Een mooie droom zet je hier neer Snarf. Je schrijft met een prettige pen. Helaas doen alle ministeries en de verantwoordelijke organisaties die daaronder vallen aan strakke risicovermijding. De kans op een brilletje en een teruglopend reactievermogen bij 72 plussers sluiten zij het liefst uit. Maar ho, ik ken 27 minners die ook al aan die strenge eisen niet meer kunnen voldoen. Welkom bij ColumnX. Ben benieuwd naar je volgende bijdrage.

    Snarf · 2 maart 2016 op 18:44

    Bedankt voor je woord van welkom en reactie. Leuk! Ben van plan regelmatig een column te schrijven. De komende dagen wordt er weer iets op de site gezet. Daarna even pauze … ik ga maandag trouwen.

      Mien · 3 maart 2016 op 00:34

      De eerstvolgende wellicht een huwelijkscolumn dan? Wat leuk. Ik wens je een fijne bruiloft.

Mosje · 2 maart 2016 op 14:31

Tja, en brandweerman worden zal ook wel niet meer gaan.
Toch maar weer naar die simulator 😉

Ik lees dat je rijexaminator was. Jij bent toch niet degene die me indertijd twee keer liet zakken? 😉

    Snarf · 2 maart 2016 op 18:46

    Was jij die man met die vreemde bril! Zo ja, dan was vermoedelijk drie keer!

Meralixe · 2 maart 2016 op 15:34

Welkom op column x.

Al merk ik dat je 72 bent, geen onaardige poging om een verhaal neer te pennen. Nee hoor dit is niet denigrerend bedoeld.
Ik ben maar enkele jaren jonger en men heeft me indertijd bij column nr 28 of zo als Vlaming zijnde oubollig wollerig en vele andere dergelijke termen toegeschreven. Nu een viertal jaren later heb ik de pretentie te beweren dat ik één en ander aan ’t papier kan toevertrouwen.
Eerste regel bij column x:
Leer van de negatieve kritieken.

“Weg uit die duffe baan waar ik al jaren vanaf wil.”

Oei, oei, oei… Moet er daar in Nederland al tot zo lang gewerkt worden?
Daar zat een beetje het ongeloofwaardige in uw schrijven. Als 72 jarige dien je als goed doordenkende een dergelijk verzoekschrift niet meer in.
Op naar de volgende column?

    Snarf · 2 maart 2016 op 18:48

    Absoluut juist commentaar. Dank je wel. Nieuwe columns zijn in de maak.

Esther Suzanna · 2 maart 2016 op 17:26

Sorry, écht een vrouwenreactie (denk ik)…

Schattig!

Wat een heerlijke droom. Ik vind het ongelofelijk flauw trouwens, mijn ene oma ging naar de Havo op haar 70ste en de andere leerde autorijden en skiën met 60…

pally · 3 maart 2016 op 17:27

Leuk opgebouwde column, Snarf! Je voelt wel het fiasco langzaam aankomen, maar je blijft als lezer toch benieuwd naar hoe en wat.
De regels in het begin over reclamespotjes en wat drinken zouden er wat mij betreft uit kunnen.

    Snarf · 3 maart 2016 op 20:41

    Dank voor je commentaar. Ik heb een gevoelige blaas en vaak dorst.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder