Ziezo, dat is weer achter de rug. De storm van gisteren bedoel ik. En het was niet de eerste van dit winterseizoen. Windkracht 9 of nog meer, uit het noordwesten, tegelijkertijd springvloed. Gaat er al een lichtje branden ? Waar hebben wij dat meer gehoord ? Ook in februari ja! Ruim een halve eeuw geleden! Ook toen die omstandigheden! Het water, opgezweept door de elementen, ging in het zuidwesten genadeloos te keer. En we hadden het niet in de gaten! We sliepen onze slaap en voor degenen die de zondagmorgen al vroeg de radionieuwsdienst beluisterden kwam het ongeloofwaardig voor! Een stormramp in ons goeie polderlandje, hoe was dat nu mogelijk……

En nog beseften we het niet. Communicatiemiddelen waren in vergelijking met nu maar beperkt. Het duurde uren, dagen zelfs, voor het doordrong welke slag de erfvijand van het laag gelegen Nederland had geslagen. De zee verzwolg dijken, bijna hele dorpen hier en daar. De materiële schade was enorm, maar die viel nog in het niet bij het verlies aan levens. Mensenlevens, ruim een paar duizend, en dieren, groot en klein.

Wij hebben lering getrokken uit dat feit! Er werd een Deltaplan geboren! Het zuidwesten van Nederland zou beschermd moeten worden door verhoging van de dijken en afsluiting van een aantal zeearmen. Met voortvarendheid werd er aan begonnen en het duurde niet zo lang voor de stoomfluiten van de sleepboten de afsluiting van het eerste zeegat konden begeleiden met hun schriele geluid.

Naarmate de tijd vorderde en de grootste werken in zicht kwamen –de tijd heelt alle wonden en dat heeft hierbij ook zeker een rol gespeeld- werd de goegemeente mondiger en werd steeds meer tegen de opzet van het oorspronkelijke Deltaplan verzet aangetekend. Hoe lang is “Oosterschelde open” een zeer hot item geweest ? De gemoederen liepen hierover soms hoog op en als compromis kwam de half-open-afsluiting uit de bus. Vraag niet wat het gekost heeft, maar nu hebben we een dam met schuiven die open en dicht kunnen.

Dat nu is het afgelopen weekeinde weer gebeurd. Voor de vijfenwintigste maal volgens de kranten. Ik rakel dit hele verhaal weer op omdat ik, en verreweg het leeuwendeel van de bevolking in het zuidwesten, er heel tevreden over zijn dat het Deltaplan, nu ook al weer heel wat jaren geleden, als uitgevoerd kon worden bestempeld. Het glas werd er terecht op geheven !

Als in de winterse maanden een storm wordt aangekondigd maken wij in het zuidwesten ons geen al te grote zorgen. Maar dat deden wij in 1953 ook niet! Aan de vasthoudendheid van velen uit deze regio is het mede te danken dat de veiligheid nu veel groter is dan toen. En heeft het milieu daar zo onder geleden ? Er zal vast wel hier en daar een stukje mooie natuur verdwenen zijn. Maar de natuur kent geen lege dozen. Waar iets verdwijnt komt er iets anders voor terug. Wel eens op Neeltje Jans rond gekeken.? Je ziet daar hoe weer en wind zand opworpen en zulke fraaie vormen gaven dat iedere afdruk van een menselijke voetstap de natuur alleen maar geweld aandoet, Dat zeevogels in ontelbare aantallen zich daar kennelijk thuis voelen. Evenals konijntjes die zowat voor je fietswiel springen. En waarom zou het onder de waterspiegel anders zijn . Wat aan schelpdierencultuur wellicht verloren is gegaan zal met andere onderwaterflora en -fauna zeker zijn gecompenseerd.

In dit licht bezien zouden degenen die er mee klaar staan om naar het spandoek te grijpen om weer eens hun ongenoegen over voorgenomen plannen kenbaar te maken beslist wat kritischer op hun eigen handelen mogen zijn !


9 reacties

Farfalla · 11 februari 2004 op 17:26

Leuk dat het ook een keer van de andere kant bekeken wordt!

pepe · 11 februari 2004 op 19:40

Mooi geschreven, kan je dit niet meer bekendheid geven, stuur een kopie naar den haag of naar de krant.
Ik zelf vind de keersluizen erg mooi in de waterweg.
Weg met de spandoeken 😉

Mosje · 11 februari 2004 op 21:30

Mooi geschreven Floor!
Ben het niet met wat je in de laatste alinea schrijft. Spandoekengrijpers laten vaak de achterkant van het gelijk zien, laten mensen nadenken die zodoende beter een afweging kunnen maken. Vanavond zag ik een demonstratie in Groningen, waarin een generaal pardon werd gevraagd voor die 26.000 uit te zetten asielzoekers.

deZwarteRidder · 12 februari 2004 op 08:03

mooi geschreven..en de spandoeken ach misschien is dat wel echt nederlands net als dat typisch hollands vingertje..en altijd het braafste jongetje van de klas willen zijn…aan de andere kant…we slikken hier soms al genoeg ( afelopen jaar weer meer boetes bij justitie)
Rich@Rd

archangel · 12 februari 2004 op 09:21

Een goed verhaal! Ben het er, als bioloog-in-ruste, helemaal mee eens dat het onzin is om krampachtig elk bestaand stukje natuur tot in de eeuwigheid te willen conserveren. Het is heel jammer als er ergens bepaalde plantjes en diertjes verdwijnen, maar zolang ze daarmee niet wereldwijd uitsterven, en ze vervangen worden door een ander prachtig ecosysteempje, dan is er niks aan de hand.
Wat betreft de stormen en het water; ik ben zelf oud-zeeuw (Terneuzen), maar tot ons geïsoleerde stukje reserve-België reikt het Deltaplan niet. Ja, ze hebben onze dijken wel een beetje verhoogd, maar tijdens een echt lekkere januari-storm (in combinatie met een venijnig springtij) komt er nog steeds water overheen 😀 Wel een mooi zicht hoor… en ik vond het altijd heerlijk om lekker onverantwoord de pier op te gaan bij windkracht 12!!
*Zucht*…. nostalgie….

Angie · 12 februari 2004 op 09:27

Mooi geschreven Floor.
Bij iedere storm ff een “bouletje pikken”…Kan voor mij niet hard genoeg waaien. Heerlijk 🙂

Yoyogro · 12 februari 2004 op 19:42

Een prachtig onderwerp, Floor! Ik kan er wel een boek over schrijven. Sterker nog, over dit thema gaat mijn eerste roman, die ik twee weken geleden heb voltooid! Leuk!

Yorien

[url=http://www.yorienvandenhombergh.nl]Schrijven is schrap///[/url]

Eftee · 13 februari 2004 op 00:06

Het is schandalig, maar ik ben nog nooit bij de Deltawerken geweest. Als ik jou column lees, ben ik wel benieuwd hoe het er uit ziet.

Mup · 13 februari 2004 op 09:53

Er valt voor beide zijden wat te zeggen. Mooi beschreven, geeft stof tot nadenken. Was jaren terug bij de delta werken en onder de indruk,

Groet Mup.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder