Volgens Wikipedia, nadrukkelijk aanwezig op Google, zou een column een stukje proza zijn waarbij de schrijver op een spitse en uitdagende manier de mening ventileert. In de omschrijving valt me ook het woordje “vrijheid” op en wordt er eerder gemikt op kort en bondig daar het anders een essay is die een breder uitgesmeerde schrijfstijl omvat.
Dit zou kunnen de maatstaf zijn voor ons, columnisten op deze site. In de media komt het voor dat bekende mensen hun column (mening) grotendeels om hun bekendheid, in dag- of weekbladen zien verschijnen waarbij veel te maken heeft met marketing en omzet. Is er wat te weinig kwaliteit, de naambekendheid trekt de boel wel recht. Wie het schrijft wordt belangrijker dan wat er geschreven wordt. Hoe de naambekendheid tot stand gekomen is doet er al lang niet meer toe. Ik haat, in mijn geval, de Bekende Vlamingen die hun arrogantie in een column stoppen die iedereen maar goed moet vinden. Wie het niet goed vindt draait immers niet mee met de mallemolen die de wereld ons voorschrijft.
Let op, er zijn natuurlijk mensen die hun grote gave van schrijven via de media in schitterende columns uiten, columns waar ik met eerbied naar opkijk.

Wij, schrijvers op Column X streven er naar gelezen te worden en tevens beoordeeld te worden door anderen….denk ik. Wij hebben geen naambekendheid en misschien zelfs geen gave van schrijven of toch zeker minder gave dan….
Toch spelen we graag met woorden of willen we iets kwijt aan anderen. Column X geeft ons de kans dit te doen.
Schrijven krijgt tot op een zekere hoogte maar zin als het ook gelezen wordt om dan, in een verdere fase, een beoordeling te krijgen die de schrijver de kans geeft de eigen schrijverij los te maken van de vaak egoïstische eigen mening.

Ik hoor bij de prille gebruikers van Column X en verkeer nog in een observerende fase waardoor de eigen mening grondig kan verschillen van de algemene gedachte achter deze site.
Grotendeels uit bezorgdheid stel ik soms dieptepunten vast zoals, op één dag twee inzendingen van columns, nauwelijks die naam waardig, gevolgd door nul reacties.
Ook het eerder vluchtig bezoek van één of ander individu die dan direct weer afhaakt en het wegblijven van leden, die eerder al getrouw bewezen hadden dat deze vorm van communiceren wel degelijk perspectief in zich heeft, baard me zorgen.
Let er vooral op dat ik nergens kritiek geef op de inhoud of de vorm van de ingestuurde werkjes. Dit zou te veel aandacht geven aan de eigen mening die ik nog niet voldoende “verdiend” heb en bovendien indruisen tegen het respect voor de vrijheid die ook ik nastreef.

Waarom dan toch dit schrijven?

In de eerste plaats zou, en daarmee bedoel ik niet dat het nu zo niet is, in de eerste plaats zou er moeten gestreefd worden naar “goede” columns.
Daarop zouden er, en terug wil ik niet beweren dat dit nu zo niet is, goede opbouwende kritieken moeten volgen waar zowel de schrijver van de column als de medelezers iets aan hebben.
Deze wisselwerking heeft in het verleden al bewezen dat Column X voor velen een aangename plek kan zijn achter een P.C. die bulkt van allerlei vluchtige facebook-achtige aanbiedingen waar iedereen zijn of haar mening aan “vrienden” kan vertellen om zo in de waan te verkeren dat hij of zij belangrijk is.

Als het schrijven zelf de grootste aandacht verwerft en het onderwerp een ondergeschikte rol krijgt zijn we al een stukje verder. Helaas krijg ook ik dit gegeven niet onder controle. Het thema lokt lezers en reacties, de schrijver, op zoek naar aandacht, voelt dat gelezen worden afhankelijk is van het gekozen onderwerp enz…
Dit is niet noodzakelijk een verkeerde tendens maar, geef toe, het is al voorgevallen dat een “slechte” column met een mediageil onderwerp overspoeld werd door reacties en reacties op de reacties die zelfs met steeds scherper wordende bewoordingen “uitgevochten” werden.
Dit is waarschijnlijk niet de bedoeling van Column X en bovendien, op die manier zien we ZO met zijn allen de “kwaliteit “ van onze site dalen.

Ik schreef “onze” site.

Daar zit het hem, Column X is een verzameling van mensen met sterk uiteenlopende meningen en gelukkig maar, het is juist die verscheidenheid die ons in staat stelt om steeds weer anderen te verrassen met het eigen geschrijf over de meest uiteenlopende onderwerpen.
Maar, er is een maar, er is binnen deze groep ook een verantwoordelijkheid die ik hier niet zomaar pasklaar kan geven daar dit terecht veel te opdringerig zou zijn.
Grote medespeler in deze verantwoordelijkheid is ongetwijfeld het streven naar kwaliteit, zowel van de schrijver als van de lezer –kritiekgever. Dit streven komt op lange termijn ieder lid van Column X ten goede. De afhaker krijgt ongelijk en de vluchtige bezoeker blijft hangen, het ( te) kleine kringetje van maar enkele tientallen personen breid uit en zo meer.

Mag dit een “gezamenlijk” streefdoel zijn voor de komende herfst en winter?

Categorieën: Algemeen

Meralixe

Er is een smaak, gewoon, een manier van het door het leven gaan, die zo verschillend is van mens tot mens, dat we mogen besluiten dat het eigen gelijk niet bestaat en dat respect voor de andere mening belangrijker is...

7 reacties

Boukje · 3 september 2011 op 09:30

Ik herken veel in wat je schrijft, tegelijkertijd is columnx ook juist een goede plek voor beginnende schrijvers. Daar kan je niet direct een enorme kwaliteit van verwachten. Juist de geweldige kritieken van meer ervaren schrijvers hielpen mij als beginneling vooruit. En nog!
Al met al vind ik columnx zoals het nu is een prettige en veilige plek om mijn schrijverskunst te ontwikkelen. Natuurlijk verschijnen er soms mensen op columnx waarbij je je bedenkingen hebt, vaak verdwijnen die ook alweer snel…

Natuurlijk is het een goed streven om steeds betere columns te plaatsen. Ik zal mijn best doen. 😀

arta · 3 september 2011 op 11:21

Ik sluit me bij Boukje aan.

Juist de ongedwongen sfeer en het feit dat iedereen kan plaatsen, ook al is het geen literair hoogstandje, geeft deze site zijn charme.
De afgelopen jaren heb ik rondweg genoten van de schrijvers/sters, die ‘bedenkelijk’ begonnen en vervolgens een groei doormaakten waar je ‘U’ tegen zegt.
Het feit dat bij ‘controversiële’ onderwerpen meer gereageerd wordt, ongeacht schrijfstijl of taalfouten, is een tendens die het hele internet doorspekt. Als je er even over nadenkt ook wel logisch… Meer reacties/lezers wil absoluut niet zeggen dat iets beter geschreven is.
Jouw streefdoel is jouw streefdoel, maar ik blijf gewoon schrijven, insturen en reageren zoals ik dat altijd gedaan heb, met alle respect voor jouw stuk.

lisa-marie · 3 september 2011 op 15:39

allereest ik ben een echte lezer en dat maakt dat ik columnx ook zo fijne plaats vind.
Iedereen met zijn of haar kwaliteiten kan hier plaatsen wat een grote verscheidenheid oplevert.
Het is echter nog altijd aan jezelf om te reageren.
En als ik zeg dat ik ervan genoten heb dan is dat ook zo, de reactie die ik geef meen ik ook.
Dat ik geen opbouwende schrijftechniek geef stoort mij ook niet want ik geef een reactie als lezer.
Die reacties laat ik dan ook graag over aan de schrijvers.

En wat je streefdoel betreft ; een doel hebben is altijd mooi en het aan andere voorstellen mag altijd maar het is aan iedereen zelf om het wel of niet te doen.
Dat zelf doen, dat zelf nadenken is mijn inziens ook de kracht van deze site.

Eigenlijk vind ik columnx net een vijver; het groeit en het bloeit, het komt en het gaat, er gebeurt van alles en is nooit saai.
Ik voel me als een vis in het water in deze vijver!

sylvia1 · 3 september 2011 op 17:12

Meralixe, ik vind dit eigenlijk meer een stuk voor in het Café, waar wel vaker discussies zijn gevoerd over dit soort onderwerpen. Het is zeker de moeite waard om te reflecteren op de site zelf, en ik vond het ook het leukst aan de cx-meeting waar ik dit jaar voor het eerst ben geweest, om eindelijk eens te kunnen praten met mede-cx’ers én de redactie over cx.
[quote]in de eerste plaats zou er moeten gestreefd worden naar “goede” columns.[/quote]
Ik vroeg en vraag me nog altijd af wat een column is. Kijk, of je columnist bent voor de Libelle (ik noem maar iets) of in het NRC handelsblad schrijft. Dat maakt een wereld van verschil. Wat is dan een column voor cx? Ik heb geen idee, dus ik schrijf vanalles, omdat ik gewoon zoveel plezier heb in het schrijven zelf. Reacties zijn zo afhankelijk van de lezers van dat moment (lees maar eens oudere columns, daar bespeur je in de reacties soms een hele andere sfeer). Ik ben het met de vorige reacties hierboven eens dat dat ook meteen de charme van cx is, dus gewoon ‘go with the flow’ zou ik zeggen 🙂

Prlwytskovsky · 4 september 2011 op 14:04

Je regel als dat ColumnX “onze site” is zegt voor mij alles. Je epistel nogmaals gelezen en ik kan je zeggen dat ik het voor 101,56478% met je eens ben.
Laten we de aanwezigen wel in hun waarde laten en puur het geschrevene lezen en beoordelen, dus niet alleen komma-neuken.

Het kwaliteitsniveau dat je aanstipt is inderdaad aan het tanen. Laten wij met zijn allen nu eens aantonen dat ColumnX, met al zijn leden, hè, ook de oudere getrouwe leden, en ook die van het eerste uur zoals bijvoorbeeld Eddy Kielema, R@@F, Ma3anne, Li en Kees S; daarmee boven al het anderen uitsteekt.

Een streefdoel: heerlijk. Ik ga alvast me pen in het gif dopen.

Ferrara · 4 september 2011 op 18:46

Ik twijfel bij elke column die ik instuur aan de kwaliteit. “Is ie wel goed genoeg.”

Ben blij met positieve reacties en zeker die waar ik van kan leren.
Soms wordt een column zo enthousiast ontvangen dat het haast eng is de volgende te plaatsen want ja die is misschien wel minder leuk of goed.
Toch zwalk ik hier graag rond. Dat mijn schriftje nu eindelijk eens openbaar is en wordt gelezen.

Als ik zelf reacties plaats probeer ik mijn woorden zorgvuldig te kiezen. Het nadeel van internet is(niet alleen hier)dat men sneller zijn laklaag lijkt te verliezen.
Fatsoenlijk met elkaar omgaan, moet toch lukken.

Mien · 5 september 2011 op 00:10

Ik ben het voor de verandering eens eens met alle commentaren. Maar dat zegt natuurlijk niets over de column. Maar ook dat mag, toch?

Mien (schrijft en reageert seizoensongebonden)

Geef een reactie

Avatar plaatshouder