Job Cohen roept premier Rutte op om te investeren in onderwijs i.p.v. daar geld weg te halen. Ook wil hij de boete op langstuderen geschrapt zien en het speciaal onderwijs beschermen. Het geld wil hij halen door de verlaging van de vennootschapsbelasting voor bedrijven terug te draaien, ‘want ook het bedrijfsleven heeft baat bij goed opgeleide kinderen.’ Kijk, voor dit soort ideeën en plannen kun je me wakker maken. Maar het moet en kan natuurlijk nog breder. Want het gaat ons allen aan. En er is genoeg geld: het zit alleen in de verkeerde kluizen en zakken. Aan Job Cohen hierbij de opdracht dat brede verzet te bewerkstelligen. Er staan duizenden mensen te trappelen om bij de organisatie daarvan te helpen. En die kunnen op hun beurt miljoenen mensen bewegen om dit rampkabinet weg te stemmen. Want het moet en het kan anders in dit land.

Onlangs sprak ik twee jonge mensen die met passie in het onderwijs werken, basis- en middelbaar. Ook zij zeggen dat er meer geld bij moet voor verbetering van het onderwijs, dat de klassen kleiner moeten, dat het salaris van onderwijspersoneel beter moet, dat de nieuwste onderwijs- en computertechnieken toegepast moeten worden, om Nederland weer voorop te laten lopen op onderwijsgebied. En om uit de jeugd te halen wat er in zit. Dat gebeurt nu te weinig!

Ook moeten universiteiten weer ontschoold worden. Een hogeschool is geen universiteit: in de eerste word je opgeleid voor een (top)baan; een universiteit moet geen school zijn, maar een vrijplaats voor intellect, wetenschap, vrije studie, kritisch onderzoek, zelfs zonder direct doel. Uit de gisting van de universitaire vrijstaat borrelen vanzelf de beste ideeën en mensen op die, zoals in de 17de, 19de en 20ste eeuw het geval was, Nederland weer aan de top van de wetenschappelijke wereld brengen.

De kinderen van nu zijn de volwassenen van straks die de fabrieken en kantoren draaiend houden, middenstander zijn of ondernemer, bestuurder, sporter, kunstenaar, wetenschapper en wat al niet meer.
Om met Pete Seeger te spreken: take it easy, but take it!

Categorieën: Actualiteiten

4 reacties

arta · 18 januari 2011 op 20:02

Ik onderstreep jouw stellingen van harte!
Goed geschreven, Jan!

Mien · 18 januari 2011 op 22:40

Zolang we maar niet terugkeren naar de 18e eeuw.

Mien

SIMBA · 19 januari 2011 op 08:08

Bezuinigen op onderwijs is het ergste tekort wat je een land kunt aandoen!
Goed stuk!

JanBontje · 23 januari 2011 op 23:08

Dank jullie wel. We kunnen i.p.v. het leger toch dit kabinet naar Afghanistan sturen? 😀

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder