Zondagmiddag, 1 mei. Op naar Schiedam. Ik zou daar optreden als dichter en ook de middag presenteren. Het was een bont gezelschap… Een van de bezoeksters heeft gefigureerd in de film Sonny Boy. Ze liet een foto zien in haar rol als joodse prooi van het barbarendom. Huiveringwekkend… Ook waren er drie Poolse dokters die op de muziek afkwamen. De dames woonden een medisch congres in Rotterdam bij.
Onze muzikale gastheer was een Israëli. Hij zei dat hij de Palestijnen niet haat en toen ik hem vertelde dat mijn droom is dat hun kleinkinderen samenleven in vrede, omhelsden wij elkaar. Hij vertelde dat Dodenherdenking in Israël op 1 mei valt. Die van ons op 4 mei. En van mag mij de zoon van Rost van Tonningen en zijn zwarte weduwe spreken op 4 mei: hij is immers niet verantwoordelijk voor de misdaden van zijn ouders. Hij heeft bovendien al op zijn vijftiende resoluut afstand genomen van hun barbarendom. Als we blijven haten, blijft de oorlog in ons woeden. Is dat wat we willen? Dan heeft Hitler toch nog gewonnen…

Mensen, laat oude vormen en gedachten toch eindelijk sterven. Iedereen is alleen verantwoordelijk voor zijn eigen doen en laten. En nou niet meteen alles in je eentje denken te doen. Alleen als we op vrijwillige basis en in vrijheid samenwerken, kunnen we dingen veranderen. En dat is hard nodig. Wie niet ziende blind is of horende doof, herkent de tekens aan de wand.

Categorieën: Actualiteiten

10 reacties

Prlwytskovsky · 3 mei 2011 op 11:54

Mooie woorden Jan. Een utopie, als iedereen in vrede naast elkaar kan leven.

Maar ik heb je niet gezien zondag? Stond je verdekt opgesteld?

pepe · 3 mei 2011 op 16:53

Helemaal waar. Goed dat je dit hebt geschreven.

Mooie zin van Jana Beranova: ‘Als niemand luistert naar niemand, vallen er doden in plaats van woorden’

Frans · 3 mei 2011 op 18:16

Van mij mag Grimbert Rost van Tonningen ( ja de zoon van) het hele jaar door van alles zeggen, maar niet tijdens dodenherdenking. Hij wordt ook alleen maar uitgenodigd vanwege zijn ouders en niet omdat hij zo´n belangrijke rol in het herdenkingsdebat speelt.
Laat Grimbert tijdens de bevrijdingsdag allerlei zinnige dingen zeggen over hoe fijn het is dat zijn ouders hebben verloren, maar niet vanwege datzelfde gedachtegoed worden uitgenodigd om te vertellen hoe erg het is wat zijn ouders hebben gedaan. Uitgerekend op de dag dat we dat herdenken. Dat is een beloning achteraf. Stel je voor dat iemands ouders zijn vervolgd en dat zal nooit een reden zijn om tijdens 4 mei iets te zeggen. Nee de zonen en dochters van de snoodaards die moeten hun zegje kunnen doen. Het is als je er twee seconden over nadenkt een gotspe.

Mien · 3 mei 2011 op 21:50

Peace please.

Mean

JanBontje · 4 mei 2011 op 17:44

Ik was in jouw stad! 😎

JanBontje · 4 mei 2011 op 17:46

Dat is maar al te waar…

Fanatisme, blinde haat, vasthouden aan eigen gelijk: evenzovele voedingsbodems voor (uiteindelijk) geweld…

JanBontje · 4 mei 2011 op 17:49

Wat ik niet begrijp: waarom is het een gotspe? Wat heeft die zoon volgens jou dan misdaan?

En: is het verdienste om de zoon of dochter te zijn van bijv. een verzetsheld of joods slachtoffer, maar zelf, bijv., een neonazi te zijn? Mag zo’n neonazi zich dan voorstaan op zijn afkomst? Nee toch?

Nogmaals: je moet iemand niet beoordelen of veroordelen op zijn of haar afkomst, maar op zijn of haar daden!

sylvia1 · 5 mei 2011 op 12:30

Inmiddels is het de dag erna. Ik lees de analyses in de krant en weet nog niet wat ik van de toespraak van ‘Rost’ moet vinden. Ik ben het helemaal met je eens, Jan, dat we niet moeten blijven haten. Maar die persoon op die dag een toespraak laten geven is natuurlijk ook een soort van stunt, voor publiciteit, aandacht, media. Dat vind ik er niet mooi aan…

JanBontje · 5 mei 2011 op 15:05

Dag Sylvia.

Natuurlijk, ook ik heb wel wat bezwaren, maar het uitgangspunt, dat we niet moeten blijven haten en vooral niet de kinderen van (goede of) foute mensen afrekenen op hun houders, blijft recht overeind.

Ik vond het erger dat dhr. G.W. te V. aanwezig was op de Dam: deze man onderschrijft immers het weerzinwekkende boek van zijn vazal Bosma waarin deze laatste schrijft dat we op 4 mei de slachtoffers van “het (nationaal)socialisme” herdenken. Let op de met opzet aangebrachte () haakjes! Hiermee suggereert hij dat democratisch socialisme en nazisme hetzelfde zijn! Hij beweert dat Hitler erflater is van PvdA, GL en SP.
Nu mag – en moet – je uiteraard héél kritisch naar deze partijen kijken (en dat doe ik óók) maar hen vereenzelvigen met het misdadige barbarendom van Hitler is toch echt meer dan één brug te ver. Daarmee diskwalificeert de PVV zich als rancuneuze onderbuikpartij. En daarmee wil ik eerlijk egzegd niets te maken hebben.

Maar de aanwezigheid van de zoon van Rost van Tonningen heeft wel de tongen losgemaakt en dat is winst.

Vrijheid blijft moeilijk…

Frans · 8 mei 2011 op 00:32

Ik heb niks tegen Grimbert. Als hij vanwege zijn vaardigheden als redenaar wordt uitgenodigd om iets te zeggen en een paar dagen of weken voor 4 mei wordt bekend dat zijn ouders ´fout´ waren in de oorlog, zal me dat een zorg zijn. Maar als iemand de uitnodiging uitsluitend dankt aan het feit dat de ouders bij het verkeerde kamp hoorden, vind ik dat ongepast.

Geef een antwoord