Egypte staat weer op de kaart…..of nu juist niet meer? Gelukkig kan ik mijn 2 minuten weer mee pakken. Wat had ik toch weer een vooruitziende blik met mijn vorige column. Ik lijk wel een ramptoerist, elke keer kom ik op de proppen bij een ramp…. Op TV zag ik (bij het Jeugdjournaal deze keer, want ik wilde wel eens weten wat een toerist precies is) ene meneer de journalist Ter Velde in Egypte. Ik had meneer Ter Plekke een leukere naam gevonden. Doe dat nou eens gewoon voor de grap. Maak alles nou eens gewoon leuker. Natuurlijk is het hartstikke erg, maar humor houdt de mensen op de been (als ze deze nog hebben). Mijn gedachte bij het zien van meneer Ter Plekke gaan eigenlijk alleen nog maar naar hem uit. Wat doet hij toch de rest van die jaren als er niks in Egypte te doen is. Is het wel echt zo dat er niks is in Egypte of belt hij elke dag even naar het journaal met de mededeling: “Nee, het is weer niks hoor vandaag, hier in het saaie Egypte”. Luttele seconden later hangt hij op en sluit weer aan bij de polonaise die Nederlandse hoempapa liefhebbers hebben ingezet. Er is toch altijd nieuws in een land. Meneer Ter plekke maak er gewoon iets van joh. Je bent creatief genoeg, denk ik. Wat is er trouwens nog over van de Piramide-spellen. Maak daar eens een item over! Nee, meneer Ter Plekke doet liever niets. Niet eens een mediatraining. Hij dacht bij zijn aanstelling vast dat hij nooit op TV zou komen.

Maar dan…..hij schiet wakker van een bom. Oeps, ik moet op TV vanavond beseft hij zich als hij vanuit zijn door-de-NOS-betaalde-5-sterren-hotel naar buiten kijkt. Hij telt snel, 23, 35, 52….oh nee, die beweegt nog. Hij telt met zijn ochtend-ogen de doden….effe uit de losse pols. Hij hoort nog een knal. “Oh nee, dat wordt naast het Jeugdjournaal ook nog eens het grote mensen journaal.”Oh nee schat, ik móet een pak hebben voor vanavond, wil jij even naar de winke…..laat maar…die is er niet meer”. Nog een explosie. Hij beseft de grootte van de ramp cq. aanslag. Hij beseft dat hij 2 minuten moet inleveren. Hij baalt want Egypte deed nooit aan 2 minuten stilte, voor hen waren al die westerse aanslagen een ver-van-hun-bed-show. Nu komt het wel erg dicht bij voor hen. Meneer Ter Plekke heeft snel nog even een polo’tje uit de kast getrokken. Met gebronsd lichaam wacht hij achter de schermen…en praat al wat met een collega in Nederland. “Hai, ja lekker hoor, 35 graden….veel zon. Oh dat wist je Erwin? Oh…in de uitzending….nu? uhm….ben een beetje zenuwachtig….nee nooit gehad mediatraining…….”


15 reacties

Eddy Kielema · 26 juli 2005 op 20:07

Heerlijke, lekker luchtige column, hoewel de aanslag natuurlijk wel een serieuze zaak blijft.

Mosje · 26 juli 2005 op 20:26

“En hoe is de toestand onder de Nederlandse toeristen?
“Nou, uiterst verwarrend. Ik zag er een die verknald is.”
“Verknald?
“Ja, door de zon. En een ander heeft een opgeblazen gevoel.”
“Opgeblazen?”
“Tja, verkeerd gegeten of zo. Maar het ergste is die man uit Meppel.”
“Hoe erg was dat?”
“Nou, die man is tegen een onsteking aangelopen.”
“En is de bom afgegaan?”
“Dat is nog onduidelijk, maar de man is zwaar verkouden, en het ergste is…”
“Wat is het ergste?”
“Wel, het blijkt dat de terroristen hun grenzen verleggen.”
“Hoe erg is dat?”
“Welnu, er zitten hier nu artsen zonder grenzen.”

Raindog · 26 juli 2005 op 20:39

Waar zo’n aanslag al niet goed voor is.
Echt hele leuke column hoor.

Eddy Kielema · 26 juli 2005 op 20:46

[quote]”Nou, die man is tegen een onsteking aangelopen.”
“En is de bom afgegaan?”
“Dat is nog onduidelijk, maar de man is zwaar verkouden, en het ergste is…”[/quote]
Je moet bij Hart van Nederland gaan werken, Mosje. Daar kunnen ze dit soort nieuwsfeiten altijd erg waarderen. Daar weet Raindog alles van! 🙂

KawaSutra · 26 juli 2005 op 22:28

[quote]Doe dat nou eens gewoon voor de grap. Maak alles nou eens gewoon leuker. [/quote]
Dat is je dan gelukt Discoverme, maar wel over een heel ernstig gebeuren. Is dat nou ook een vorm van afstompen, of puur overleven?

Leuk geschreven, ik ken die gedachten over reporters die bijna nooit op TV te zien zijn met al hun onervaren gestuntel. 🙂

WritersBlocq · 26 juli 2005 op 22:37

Geweldige cynische humorcolumn, zo heb ik ze graag. Tuurlijk is het helemaal fout ALS je aan de ernst van de zaak voorbij gaat, maar die indruk heb ik niet van je gekregen. Soms schaam ik me weleens, dat zal jij ook wel hebben, dat je dit soort dingen er lekker bot uitknalt.

bert · 26 juli 2005 op 23:32

Zelf heb ik wel veel respect voor de nieuwsreporters die ons vanuit alle hoeken van de wereld laten zien wat daar gebeurd als er iets gebeurd. Het zou mijn baan niet zijn. Het is best risicovol en je draagt veel verantwoordelijkheid ten opzichte van het nieuws en de manier waarop je dit aan de wereld aanbied.
Als cynische column zal het wel grappig zijn zoals je het beschrijft. Misschien bestaat Ter Velde wel echt en beschrijf je hem perfect. Ik ken hem niet. Er zullen ongetwijfeld minder goede reporters bestaan.
Ik ben wel weer benieuwd wat je volgende column gaat brengen. 🙂

Louise · 27 juli 2005 op 12:08

Ik vind ‘m erg komisch en dan met name die gedachtenbuitelingen in de laatste alinea 😀

Troy · 27 juli 2005 op 12:09

Erg knap hoe je zo’n beladen onderwerp op zo’n humoristische wijze weet te benaderen. Het blijft een vreemde wereld: zonder rampen e.d. geen reporters, zonder criminelen geen politie, en zonder schrijvers geen columnx. Alles houdt elkaar in stand…

Grt Troy

Raindog · 27 juli 2005 op 13:36

Omdat het kennelijk niet opgepikt wordt, ‘for the record’;
mijn reactie was 100% ironisch bedoeld.

Ma3anne · 27 juli 2005 op 15:23

De buitenlandcorrespondenten op tv zijn inderdaad niet altijd even briljant. Niks mis mee wat mij betreft om de heren en dames ‘Ter Plekke’ een keer op de korrel te nemen.
De context waarin ze verschijnen is meestal niet vrolijk, dus wachten tot ze eens met een leuk bericht komen heeft geen zin.
grappige column.

Li · 27 juli 2005 op 22:30

Ben blij dat er iemand is die dezelfde hersenspinsel heeft als ik. Daarom vind ik deze column helemaal geweldig.

Li

sally · 27 juli 2005 op 23:11

Erg grappig geschreven.

groet Sally

Discoverme · 28 juli 2005 op 01:06

[quote]Ben blij dat er iemand is die dezelfde hersenspinsel heeft als ik[/quote]

Heb maar even uit nieuwsgierigheid wat columns van jou gelezen…en ik geloof dat we aardig op één lijn zitten qua spinsels der hersenen….. (Ogenblik geduld is misschien wel het beste voorbeeld, heb er erg om moeten lachen…maar het verschijnsel, allebei de columns, is natuurlijk meer om te huilen

Dank je voor je leuke reactie…

emaessen · 28 juli 2005 op 23:42

Tja ach, meneer Mubarak heeft ook gevoel voor humor door uitgerekend daar weer eens een topconferentie te beleggen.

Prettig leesvoer zoals ik eigenlijk al van je gewend ben discoverme,

Groet Eric

Geef een reactie

Avatar plaatshouder