De Anne Frankboom, die monumentale kastanjeboom in Amsterdam, is terminaal en staat op het punt om gekapt te worden!

Gisteren bekeek ik het journaal over dit item en zelfs ik als bomenfan moet toegeven dat de boom hol en uitgehongerd klonk. Het enige dat nog springlevend was, waren de zwammen die links, rechts, boven en onder parasiteerden op het stervende hout. Ondanks de deplorabele staat van deze boom, waar Anne Frank in haar schrijfsels vanuit het achterhuis over verhaalde, zijn er toch hordes mensen die deze boom levenskrachten willen toedichten die er eigenlijk niet meer zijn. Levenskrachten die niet geworteld zijn in de grond, maar in de hang naar het creëren van relikwieën.

De getormenteerde boom blijkt in zijn laatste jaar nog maar eens alles op alles te hebben gezet om vrucht voort te brengen. De kastanjes vielen deze herfst massaal. En omdat een boom zich niet stoort aan omheiningen, kwamen er de nodige kastanjes bij de buurman in de tuin. Deze man kwam voor de camera’s van het journaal. In de palm van zijn hand hield hij trots een kastanje. Wat blijkt? Die dingen waar wij vroeger een hoofdje met een pijpje van maakten, liggen goed in de markt. 700 Euro brengen ze op! Tenminste, als ze van de beroemde boom komen. Het lijkt waarachtig wel op de woekerhandel die ruim 60 jaar geleden werd bedreven. Toen om de fysieke honger te stillen, nu om de emotionele honger te dempen.

Maar ja, toch ga je dan nadenken hè. Ik heb een behoorlijk tuintje met zand. En in de VS, waar Anne Frank erg populair is, heerst het idee, dat Nederland zo klein is dat Anne Frank destijds vanuit dat achterhuis uitzicht had op heel Nederland. En uit die kronkel ga ik geld slaan!
Een dezer dagen wordt de website www.anne-frank-sand-from-holland.com gelanceerd. Momenteel heb ik al een vijver in mijn tuintje gegraven waar de eerste twee kubieke meter zand uit is gehaald. Met de gemeente Rheden ben ik in onderhandeling om de Postbank af te graven. Als mijn handel het succes brengt dat ik verwacht, zullen de Hollandse heuvels plaats gaan maken voor een immens diep meer, dat nog het beste te vergelijken zal zijn met het meer van Loch Ness.

Kijk, zo help je de medemens. Dan kunnen die Amerikanen een prachtige plantenbak maken met een Hollandse kastanje in Hollands zand voor nog geen 2000 euro. Een koopje!

Prettige bijkomstigheid is dat mijn American dream eindelijk wordt verwezenlijkt.

Happyturf


13 reacties

Ineke · 21 november 2007 op 13:26

Erg leuk geschreven en een leuke invalshoek!

Gr. Ineke

Visionaire · 21 november 2007 op 14:16

Heerlijk hoe je de Hollandse handelsgeest hier op de korrel neemt:) Ik heb hier ook nog een zak kastanjes liggen, goed voor minstens 10.000 euro. wie ziet nou dat die niet van de Anne Frank boom komen? Ik heb er voor de zekerheid een stempeltje op gezet: made in Holland. En dan lieg ik toch niet? 🙂

FatTree · 21 november 2007 op 14:30

Inderdaad leuk HappyT!

arta · 21 november 2007 op 14:40

Ondanks het overduidelijke cynisme (wat ik normaalgesproken heerlijk vind)kon ik deze column minder waarderen dan jouw vorigen.
Eigenlijk kan ik niet precies onder woorden brengen waarom: Het idee is leuk gevonden en de uitwerking is prima, maar toch…

SIMBA · 21 november 2007 op 15:59

Superactueel!!

weathergir · 21 november 2007 op 16:12

Topverhaal… Denk je dat je in je ondernemersplan nog ruimte hebt voor de plantenbakjes? Ik kom vast nog op een era-overschrijdend idee… 😉

pally · 21 november 2007 op 16:15

Zelfs met een korrel zout genomen, HT, wil de grap van je column bij mij niet echt aanslaan. Ik weet niet of het het onderwerp is, toch heel actueel of de manier waarop.Sorry!

groet van Pally

KingArthur · 21 november 2007 op 16:59

Het had wat mij betreft ook wat orgineler gemogen maar dat is niet altijd even makkelijk als je dicht op de actualiteiten schrijft. Ik vind het wel erg veel ophef in de media over 1 boom.

schoevers · 21 november 2007 op 17:02

Ja, ik zie ook de lol van dit verhaal in.
Leuke column.

KawaSutra · 21 november 2007 op 18:25

Leuke column!
Ik weet niet of ik zo blij ben met je plan, ik woon nu al een eind onder de zeespiegel. 😀

Grumpy-old · 21 november 2007 op 21:13

Hmm ben jij niet die kerel die een paar jaar geleden op het idee kwam om bouwgrond op de maan te verkopen?
Het woord “Ferengi” komt ook bij me op .

😆

Dees · 22 november 2007 op 09:41

Leuk, lekker cynisch en luchtig.

700 euro voor een kastanje? Wat zou het opbrengen als ik dat ding stiekem zou kappen en op e-bay zou zetten? 😮

lisa-marie · 22 november 2007 op 10:27

Het cynisme in de eerste helft komt nog wel bij mij over maar daarna niet meer. Je begint dan te verzanden.
Toch knap geprobeerd want actualiteiten zijn altijd moeilijk.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder