Even met Hogeschool INHolland gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. Geert Dales in de buurt?” De telefoniste deelde mij mede, dat ze ging proberen, mij door te verbinden met het toestel van de bestuursvoorzitter. Ik heb heel wat mensen gesproken, behalve Geert zelf. Waarom dat doorverbinden niet lukte? Bij de Hogeschool INHolland kunnen ze niet met cijfers omgaan, zelfs de telefoniste niet. Dat was ook de enige reden, waarom Geert Dales werd geaccepteerd als bestuursvoorzitter. Hij paste goed bij de cultuur van de club. Want als er íemand niet met cijfers om kan gaan, dan is dat Geertje wel. Geert Dales. Bezwoer de gemeenteraad en de burgers van Amsterdam dat de bouw van de Noord/Zuidlijn een uitstekend project was. Voor ernstige financiële tegenvallers of technische ellende hoefde niet te worden gevreesd, was de boodschap. Iedereen die kritische vragen stelde of zich openlijk zorgen maakte, werd door Dales afgeschilderd als behoudend. Als tegenstander van de vooruitgang. Maar nadat het besluit om de Noord/Zuidlijn te bouwen door de Amsterdamse gemeenteraad was genomen, maakte Geert dat hij wegkwam.
Zijn Amsterdamse opvolgers mochten de door hem aangerichte ravage opruimen. Inmiddels is de Noord/Zuidlijn niet zoals beloofd in 2008 gereed, maar op zijn vroegst in 2017. Deze vertraging beloopt inmiddels dus het dubbele van de oorspronkelijk beloofde bouwtijd! En in tegenstelling tot de sussende woorden van Dales aan het adres van degenen die zich toen bezorgd toonden, is het openbaar vervoer door al die uitlopende werkzaamheden al jarenlang een puinhoop. De kosten, waar men zich eveneens niet echt zorgen over hoefde te maken volgens Dales, zijn ook aanzienlijk de pan uit gerezen. De raming van Dales was destijds 1,4 miljard euro, de teller staat inmiddels op 2,3 miljard. Wanneer mensen in de economische wereld zo ernstig de kluit belazeren, verdwijnen ze langdurig in de gevangenis. Zo hoort dat. Gezien de enorme schade die Dales heeft aangericht -stad nagenoeg failliet, en geen Noord/Zuidlijn te bekennen- zou het volkomen terecht zijn, ook Dales voor de rechter te slepen.
De huidige Amsterdamse verkeerswethouder Tjeerd Herrema zag zich gisteren genoodzaakt, af te treden, nadat de volgende tegenvallers (270 miljoen duurder en twee jaar later klaar) aan de oppervlakte kwamen. Een schande! Herrema was een prima wethouder, een aardige vent ook, die het beste voor had met het openbaar vervoer in en om de stad. Dat hij zijn tanden op het project heeft stukgebeten kan hem niet worden verweten. VVD-raadslid Robert Flos maakt het trouwens wel heel erg bont. Hij vindt, dat het hele college moet aftreden. De gek. Immers, de VVD heeft toch altijd dubbel en dwars achter Dales -ook VVD- gestaan? Die Flos heeft zo enorm veel boter op zijn hoofd, daarmee kun je alle lekkages in de hele Noord/Zuidlijn dichtsmeren! Herrema moet nu boeten voor de schandelijke manier waarop Geert Dales en de voorstemmers in de toenmalige Gemeenteraad hun grootheidswaanzin op de stad hebben botgevierd.

Zou het in de naam zitten? Dat je niet deugt in je hoofd als je Geert heet? Want die andere Geert, Wilders dus, heeft ook al zo’n last van grootheidswaan. Dank trouwens aan diverse Haagse politici, die uitvoerig lieten weten dat ze het eens zijn met wat ik vorige week over dat gedoe rond Wilders schreef. De heren Balkenende en Verhagen zeiden tegen het Algemeen Dagblad: “Geert Wilders zou er begrip voor moeten hebben dat hem de toegang tot Groot-Brittannië is ontzegd. Juist Wilders heeft altijd gepleit voor een inreisverbod voor mensen die de veiligheid in gevaar zouden kunnen brengen.” Mevrouw Halsema stelde deze week in de Tweede Kamer dat Wilders het recht van vrij verkeer van personen in Europa uitsluitend voor zichzelf wilde laten gelden. Steun uit onverwachte hoek, want alledrie deze politici kregen er in het verleden in mijn columns flink van langs. Maar ja, wat waar is, is waar. Opvallend trouwens, dat Wilders in Italië wél welkom is. Opvallend, maar niet vreemd. Logisch toch, dat de ene neo-fascist de andere neo-fascist met open armen ontvangt? Moet ik het voor de zekerheid nog eventjes uitleggen? Wat zijn fascistische trekjes? Dat je onderscheid maakt tussen verschillende bevolkingsgroepen. Dat je de vrijheid van anderen inperkt, en opposanten de mond tracht te snoeren. Dat je de media manipuleert. Dat je de rechtsgang belemmert. Dat je vooral populair bent bij laag opgeleide stakkers, die op zoek zijn naar een groep zondebokken om de schuld te geven van hun eigen miezerige leventje. Kortom, zowel de heer Berlusconi als de heer Wilders voldoet in meer of mindere mate aan deze criteria.

Zonet noemde ik het leiden van een miezerig leventje als criterium voor het koesteren van een zekere Wilders-sympatie. Dan durf ik er wel op te gokken, dat een 60-jarige Arnhemse gevangenenbewaarder ook tot deze groep hoort. Die grapjas staat terecht omdat hij op zijn werk in de bajes vrouwelijke gedetineerden onzedelijk betastte. Anders kregen ze geen koffie, of mochten ze niet telefoneren. Kijk, dán heb je een miezerig leventje. Wat een stakker, die tietenknijper. En begrijp me goed, met het strelen van borsten is niets mis, zolang dat maar gebaseerd is op wederzijds goedvinden, en niet op een machtsverhouding. Wanneer je misbruik meent te moeten maken van de machteloosheid van je slachtoffers om nog een beetje aan je gerief te komen, dan lijd je wel een heel miezerig leventje. Dan ben je erg ver heen.

Ook erg ver heen is evangelisch boegbeeld Andries Knevel. Bij de abonnees op de EO-visie is grote commotie ontstaan. Knevel liet een paar weken geleden weten dat volgens hem het ontstaan van het heelal, de aarde en het leven niet letterlijk in 6 dagen was gepiept. Slapeloze nachten in Barneveld, Ridderkerk en Staphorst, en een dreigend ledenverlies voor de Evangelische Omroep. Dus moest Knevel van zijn baas in de editie van afgelopen dinsdag van de EO-visie excuses maken. Excuses voor het hebben van een eigen mening. Knevel deed dat braaf. Daarmee laat hij zien dat hij naast een hoge snerpstem en eigenaardig wapperende handjes, te kampen heeft met nóg twee medische ongemakken: slappe knieën en geen ruggengraat.


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

8 reacties

Mosje · 22 februari 2009 op 13:51

Van sommige stukjes weet je waar ze over gaan, zelfs zonder te lezen.
Wat een prachtige service.

pally · 22 februari 2009 op 14:56

En zo blijven we bij wat betreft de actualiteit. meanderend van het ene onderwerp naar het andere.
n.a.v. de titel kwam een vraag bij mij op.Is een zielenknijper dan iemand die zielen onzedelijk betast? 😀

groet van Pally

Bitchy · 22 februari 2009 op 15:06

Een ouderwetse zondag voor mij, heerlijk om te lezen!

[quote]Dat je vooral populair bent bij laag opgeleide stakkers, die op zoek zijn naar een groep zondebokken om de schuld te geven van hun eigen miezerige leventje. [/quote]

Met deze zin zal je aardig wat mensen tegen de benen aanschoppen, ben ik bang.

@Pally 😆

Prlwytskovsky · 22 februari 2009 op 15:44

Ja, die Knevel kan het leuk brengen. Maar hij moest een borreltje lusten.
Dan lees ik hedenochtend dat in de bijbel”beld” (lees Staphorst, Nunspeet e.d.) met de laatste jaarwisselng, de grootste en duurste vernielingen van Nederland zijn aangericht.
Een geloof is m.i. iets dat je gelooft, maar jou personages geloven het ook wel. 😉

KawaSutra · 23 februari 2009 op 01:19

Als Christenen de evolutie-theorie ontkennen zijn ze niet van deze wereld maar als er toevallig een is die openlijk tot de conclusie komt dat het best te rijmen valt met de Bijbelse vertelling dan wordt die van alle kanten omver gemaaid. Van mij alleen respect voor Knevel. En natuurlijk moet hij het aan zijn achterban uitleggen. De ruggengraat heeft hij getoond bij zijn verklaring.

DriekOplopers · 23 februari 2009 op 09:38

@Mosje: ja, handig he?

@Pally: Zielenknijper is het Marten Toonder-woord voor psychiater. 😉

Anne · 23 februari 2009 op 12:42

Lekker fel geschreven Driek, met plezier gelezen.

Mien · 24 februari 2009 op 08:41

Ik ben weer b(l)ijgelezen.
Thanks.

Mien

Geef een reactie

Avatar plaatshouder