Ben op weg naar Brussel met collega Fröhlich voor ons accountantskantoor.
Terwijl het zweet alle kanten bij mij naar beneden stroomt, houdt Fröhlich de conversatie gaande met hoogstaande discussiepunten als; ‘kun jij je raampje ook niet dichtdoen, ik ben een beetje rillerig,’ en, ’verdorie, die tocht kruipt langs mijn benen omhoog.’
De file lost op en ik scheur de snelweg af. ‘Even bijkomen in een café. Met karnemelk of zo’, zucht ik.
‘Fijn, van Gellekom,’ zegt Fröhlich. ‘Kan ik even wateren.’

‘Wateren? O, je bedoelt zeiken? Man waar haal je het vandaan?? In deze hittegolf met temperaturen van boven de 10 graden, loopt bij mij alles mijn poriën uit.’
‘Ja, dat is ook te ruiken, van Gellekom.’

Het plaatsje, waar ik niet dood zou willen worden gevonden, heeft alle benodigdheden om te overleven. Kruitvaten, Hema’s en Lidl’s. Op het terras met luifel bestel ik karnemelk. Naast mij twee hard pratende vrouwen van tegen de veertig. De shopgeneratie, zeg maar. Aan mijn andere kant ,twee amechtig hijgende bejaarden, zwetend uit alle gaten. ‘Hier wil ik oud met je worden, van Gellekom,’ bromt Fröhlich, tevreden drinkend.

De twee vrouwen hebben het over de open wonden van een achternicht van de achterbuurvrouw. Na een kwartier weten we dat de hele straat terminaal is. Mijn karnemelk smaakt niet meer. Ik kijk Fröhlich aan: ’Hoe heet die stichting ook alweer, waar wij heengaan?’, zeg ik redelijk luid.
‘De stichting terraspolitie, van Gellekom.’ Fröhlich heeft maar één woord van mij nodig.

Stilte.
Behalve het gehijg van de bejaarden naast ons.

‘En wat moeten wij er ook alweer doen?’
‘Niks bijzonders, van Gellekom. Een paar nieuwe doelstellingen formuleren welke wij als speerpunten van het stichtingsbeleid kunnen toevoegen.’
‘O ja? Weet ik niets van. Welke speerpunten dan?’
‘Bij de wet, het oeverloze gezeur van vrouwen op een terras, over medische bloopers, verbieden. ‘

Hij heet niet voor niets Fröhlich. Zo ziet hij er uit en zo praat hij ook. Maar het lukt. De vrouwen staan boos op en lopen het terras af terwijl Fröhlich tevreden DE zomerhit van 1974 , Dokter Bernhard, neuriet.
Hun plaats wordt ingenomen door twee mannen. ‘Hoe is het met je nicht?,’ vraagt de één.
‘Uitgezaaid,’ zegt de ander. Wordt een onzekere toekomst voor haar.’
‘Hoe oud is ze?’
‘Zesennegentig!’

Zesennegentig! Onzekere toekomst. Ik neem nog een slokje. Fröhlich ook.
De rochelende bejaarden ook. De shopgeneratie duikt kankerend de HEMA in.
Een thermometer geeft zuchtend het gelijk van Paulusma aan: Heet weer en nu en dan erg warm…

Categorieën: Algemeen

van Gellekom

Observeren, zelfspot, humor. En niet persé in die volgorde, bepalen mijn NU moment. Kortom; I love my cat, as much as I love you..

14 reacties

NicoleS · 7 juli 2016 op 08:55

Hij is erg grappig! Je had deze wel als primer kunnen gebruiken! Het weer..?5 xjes? Van mij wel.?

Yfs · 7 juli 2016 op 09:36

Wat een details weer van Gellekom! Ik bedoel, het nummer van dokter Bernhard, wat een vondst! De hele column is een vondst, tot en met de laatste letter!

Geen idee hoe omvangrijk van Gellekom en Fröhlich zijn, maar ik zag heel even het beeld voor me van Stan Laurel en Oliver Hardy.

Puur leesgenot! Een column naar mijn hart.

van Gellekom · 7 juli 2016 op 10:19

Dank dank !!! 😀 😀

Snarf · 7 juli 2016 op 10:20

Het is je weer gelukt, van Gellekom. Vette glimlach van deze kant. Morgen schijnt het te gaan regenen, dus breken er betere tijden voor je aan. Groetjes aan Fröhlich. Ik mag die man wel.

    van Gellekom · 7 juli 2016 op 11:22

    Ja maar zaterdag weer 25 graden! Waar gaat het heen met de wereld

Pierken · 7 juli 2016 op 12:02

Vanmorgen heb ik hier met weemoed weer eens een paar ‘Uit de dossiers van Onderzoeksbureau Paco B.V.’ terug gelezen. Van Kees Schilder, vader van Nicole. Heerlijke humor. Ik ben zot op zukke verhalen waarin twee gasten on the road bezig zijn met vage business. Zo ook op deze van Gellekom. Laat maar doorkomen! 🙂

Bruun · 7 juli 2016 op 20:11

Hij is weer errug leuk, van Gellekom!

Nachtzuster · 8 juli 2016 op 00:38

‘Na een kwartier weten we dat de hele straat terminaal is’

Lekkerrrrr hoor, deze verhalen! Ook ik moest onwillekeurig denken aan Paco van Kees Schilder. Dat was nog meer absurdistisch, maar deze komt ook cum laude de ballotagecommissie door. Hoppa, kom maar op deel III!

van Gellekom · 8 juli 2016 op 09:33

Dank u. Het blijft, zij het in de verte, familie 😀

J.oost · 8 juli 2016 op 19:28

Ha ha, kruitvaten, die houden we erin! Leuk geschreven weer hoor, zag je bijna peentjes zweten..

Thomas Splinter · 8 juli 2016 op 20:51

Bijzondere humor en onderhoudend bovendien. Mag van mij nog een tijdje doorgaan. Doet me hier en daar qua conversaties denken aan de Adriaan en Olivier saga van Leonard Huizinga.

van Gellekom · 10 juli 2016 op 12:52

Nu je het zegt, Thomas, ik heb mij altijd bijzonder vermaakt met die twee. Misschien onbewust geïnspireerd

Geef een reactie

Avatar plaatshouder