Onze vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Daar mag niet aan getornd worden. Zéker niet door lieden die duizenden kilometers hiervandaan leven en dat vaak in een autoritaire, ondemocratische samenleving waar geen of weinig vrijheid van meningsuiting is. De vrijheid van meningsuiting mag óók niet door lieden die hier leven en er een autoritaire maatschappijvisie op na houden, worden ondermijnd. Ook niet als die door angst wordt ingegeven. De vrijheid van meningsuiting laveert dus tussen verschillende vlijmscherpe rotsen die haar lijf en goed schade kunnen berokkenen. Het is onze dure plicht haar te beschermen tegen aanvallen van wie of welke kant ook.

Toch betekent het recht op vrijheid van meningsuiting niet dat je alles móét zeggen. Het mág wel, maar móét niet. Heeft ook te maken met innerlijke beschaving. Je kan bovendien iets op meer dan één manier zeggen, schrijven of tekenen. C’est le ton qui fait la musique: iedereen kan wel uit alle macht de trom roeren of hoog van de toren blazen, maar of dat allemaal muziek is…? Uiteraard zijn de grenzen tussen wat gevoeglijk is en dat wat je eigenlijk niet zou moeten zeggen, schrijven of tekenen, niet scherp. De onafhankelijke rechter zou daar in bepaalde gevallen een oordeel over kunnen vellen. Beslist niet een of andere menigte zelfbenoemde scherprechters die vanuit een totalitaire geloofsopvatting bij voorbaat alles veroordelen wat hen niet zint. Geweld tegen ambassades, laat staan tegen personen, is uiteraard helemaal uit den boze. Zij maken van zichzelf en hun geloof een karikatuur…

© Jan Bontje 2006

Categorieën: Actualiteiten

6 reacties

DriekOplopers · 18 februari 2006 op 15:29

Uit mijn reactie op een andere column kun je al opmaken dat ik het hier voor de volle 100% mee eens ben.

Overigens, ook wij hebben rare wetten: waarom mag ik wel de profeet belachelijk maken, en niet het koningshuis? Laten we daar dan ook maar even over nadenken.

Driek

Prlwytskovsky · 18 februari 2006 op 17:23

Omdat een profeet geen koning is en een koning beslist geen profeet; verschil moet er zijn Driekes.

Bakema_NL · 18 februari 2006 op 20:07

En trekt iemand hier zich er wat van aan dat het koningshuis belachelijk wordt gemaakt? …..niet bepaald, gelukkig ook maar, ook die moeten wat kunnen hebben. Een tijdje terug las ik nog een Haagse Harry strip met het koningshuis als lijdend voorwerp…..Maxima die op koninginnedag de traditie koekgappen deed bijvoorbeeld en Trix met een collectie pruiken etc……vrijwel niemand trekt zich wat aan van dat verbod.

Ma3anne · 18 februari 2006 op 20:40

[quote]Zij maken van zichzelf en hun geloof een karikatuur… [/quote]
En als ze daar een tekening van zouden maken…

Trukie · 19 februari 2006 op 15:52

Juust Jan.

Dees · 19 februari 2006 op 19:27

Ja. En tóch bespeur ik bij mezelf gevoelsinflatie bij het begrip ‘vrijheid van meningsuiting’. In zekere zin is het een lichtelijke dooddoener geworden, die de mensen die het gebruiken ook een tikje karikaturaal laat zijn.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder