Mijn truitje bedrenkt, opgedroogd met bier. Hoe het er terecht is gekomen? Wat doet het ertoe? Vast één of andere drenkeling die de weg was verloren en tegen mijn poezelige lichaam botste. Allemaal vluchtingen voor de nuchtere realiteit. De realiteit die zo verdomde hard is zonder drank of welke drugs dan ook. De coverband van Nirvana was verukkelijk. Niet even smaakvol als de echte Kurt Cobain of hoe je het ook schrijft, maar dat kan ook niet. Elk mens is een uniek dier van zichzelf. Veel vergelijkenissen, maar met heldere oog zie je de unieke ziel onder elk dronken masker. Ieder draagt zo zijn of haar masker om zo zichzelf te beschermen van pijn. Het geluk ligt niet zozeer in het geluk proberen te volgen, omdat hij afhankelijk is van louter toeval, maar het geluk ligt in het zoveel mogelijk vermijden van al het mogelijke ongeluk.

Maar wat is geluk en wat niet? Het is enkel eeuwig speculeren, maar weten kan geen mens. Iedereen probeert met alle macht zijn geluk te vinden. Stabiliteit in ongeluk en geluk om het leven dragelijk te houden, zodat alles zonder al teveel inspanning lukt. Denkbeeldige doelen bereiken die gevolgd worden door nieuwe, onnozele doelen. Een doel scheppen om zo orde te scheppen in de chaos van verlangen, behoeftes en gedachtes. Proberen controle te houden over iets wat oncontroleerbaar is. Je kunt moeite doen, maar of de moeite beloond wordt, is nog altijd maar een vraag en geen gegeven. Iedereen wil de dood zolang mogelijk vermijden om zolang mogelijk te leven, terwijl de dood je elk moment van de dag je verlangens weg kan nemen.

De illusie zolang mogelijk bewaren om de realiteit te ontvluchten. Wie doet dat niet? Iedereen probeert zolang mogelijk zijn hart achterna te gaan om geliefd te worden. Iedereen probeerd aardig te blijven om zijn zelfbeeld te behouden. Iedereen probeert zijn doelen te verwezenlijken, terwijl doelen oneindig zijn, want elk doel schept een nieuw doel. Neuken is oneindig. Liefde is oneindig, totdat de één de ander zijn of haar hart verscheurt. Liefde is het enige wat een mens nog op de been houdt. Zonder enige vorm van liefde is een mens niets meer dan wind, die elk moment dood kan liggen.

Zodra de drank zijn werk heeft verricht wordt je opgezadeld met hetgeen wat al eeuwen door je hoofd gaat, maar nooit verlaat. Ineens zie je al het licht uit de duisternis van alledag en zie je wat je écht wilt. Vrijheid, liefde, onafhankelijkheid en daarnaast allerlei futiele luxe dingen welke een mens eigenlijk kan missen. Al het geluk bevind zich tegenwoordig in geld. Vakanties, cadeaus, sieraden, auto’s en concerts van je favoriete bands. Op zoek naar de legende van de eigen leven. Maar waar je het zoeken moet is altijd een raadsel. In de kroeg, op het werk of muffe bibliotheek. Misschien staat het geluk voor je neus of in je dromen, maar herken je het niet, ben je het al verloren of wil je het niet zien.

Het enige streven is geluk, terwijl geluk het meest onzekere, soms ontastbaarste is wat er bestaat. Mensen die geluk inbeelden, omdat ze al te lang zoeken of wachten op geluk. Geef me je zoen, je streling of je hart, want ik heb liefde nodig. Maar echte liefde is te moeilijk te vinden en te behouden, dus neem je soms slechts hetgeen wat voor ligt in plaats van hetgeen wat in je hart ligt. Soms moet je deuren achter je dicht sluiten, terwijl je weet dat daar het grootste geluk lag. Soms sluit je een deur, terwijl je niet weet dat degene erachter jou het grootste geluk kan geven. Soms sluit je je ogen, omdat je niet blind wilt worden door de realiteit. Liever even leven in een droom, dan wakker worden in een nachtmerrie.

Tot Shit

Categorieën: Algemeen

4 reacties

Troy · 12 juli 2007 op 18:47

Shit op de filosofische toer. Ben er niet helemaal doorheen gekomen (globaal doorlezen heet dat), maar dat ligt meer aan mijn drukke hoofd op dit moment. Ben benieuwd naar dat coverbandje. Ik weet nog goed toen Kurt plots dood bleek te zijn. Ik was veertien en luisterde erg veel Nirvana. Was er echt ziek van die dag. Maar goed, back on topic:

[quote]Misschien staat het geluk voor je neus of in je dromen, maar herken je het niet, ben je het al verloren of wil je het niet zien.[/quote]

Een mooi nadenkertje, hoewel ik me afvraag in hoe verre je iets bent verloren als het pal voor je neus staat..

arta · 13 juli 2007 op 11:02

[quote]Iedereen probeert met alle macht zijn geluk te vinden. [/quote]
Geluk is een onvindbaar iets, het overkomt je, overvalt je vaak op momenten dat je het niet verwacht…

Prlwytskovsky · 13 juli 2007 op 18:25

Ja Troy, mijn ex stond voor mijn neus terwijl ik haar toch kwijt was. Dus het kan. 😉

jager · 16 juli 2007 op 19:52

Ik vind het wel knap geschreven.Maar de dood ontvluchten wordt moeilijk in een leven wat op zichzelf al een dodencel is.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder