Ik probeer me voor te stellen hoe ze hebben gereageerd. Ik denk dat ze uitzinnig van blijdschap waren, elkaar wel duizend keer omhelsden, vrienden en familie belden, huilden, lachten, steeds opnieuw vroegen of het echt waar is… Het nieuwe kabinet heeft de knoop doorgehakt: er komt een generaal pardon. De misse daad van IJzeren Rita wordt dus deels goedgemaakt. Medelanders die jarenlang werden gemarteld door onzekerheid en angst, krijgen van harte pardon. Nederland kan weer blootshoofd in de zon staan! Laten zien dat we een beschaafd land kunnen zijn als we maar willen. De wereld weer recht in de ogen kijken zonder ons dood te moeten schamen voor een wanbeleid dat zó onmenselijk was dat ook Huub Oosterhuis het wel in één adem móést noemen met de deportaties van de joden in de jaren veertig van de vorige eeuw.

Ouders kunnen opgelucht ademhalen zonder vrees voor deportatie. Kinderen gaan weer naar school zonder angst dat ze op een dag door een geüniformeerde overmacht uit de klas worden gehaald en op transport gezet naar een land dat ze alleen uit de verhalen van hun angstige ouders kennen. Ik ben ontzettend blij dat het wanbeleid van VVDRita overboord is gezet, maar verheug me uiteraard het meest over het feit dat tienduizenden mensen van hun angst kunnen afkomen. Kunnen, want velen zullen professionele hulp nodig hebben om hun trauma’s kwijt te raken. Rita, bedankt!@ 😡 ~`/!Grrr#! Zoals het een vrijdenker, humanist en democraat betaamt, gun ik zelfs jou, zij het tandenknarsend, pardon. Misschien leer je er iets van…

© Jan Bontje 2007

Clerihew

Stenen Rita (lees: Verdonk)
maakte dat het land weer stonk
naar angst- en zweetlucht, naar verderf,
nu is ze weg, hoera! driewerf!

© Jan Bontje 2007

Categorieën: Actualiteiten

3 reacties

pally · 16 februari 2007 op 12:05

Goede, duidelijke column! En ik ben het van harte eens met de inhoud.

De smile en het laatste gedichtje voegen voor mij niks toe, integendeel, ik vind dat je daarmee de stevige inhoud verzwakt.
groet van Pally

SIMBA · 16 februari 2007 op 14:36

Op het versje na, een goede column!

Dees · 16 februari 2007 op 17:13

Potige column en driewerf eens.


Eerder genoemde elementen hebben eerdergenoemd effect ook een beetje op mij. Dat is mss meer iets voor een weblog. Of mss een gedichtje los hier in het cafe. Onder de column raakt het niet.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder