“Het is, in mijn ogen, arrogant om te bepalen dat een dierlijk leven meer waard is dan het leven van een plant.”

Het is een stelling waarmee ik al vaak vegetariërs tegen me in het harnas heb gejaagd. “Ongenuanceerd”, “kortzichtig”, “gevoelloos” en zelfs “idioot” zijn termen die ik dan vaak naar mijn hoofd geslingerd krijg. Zo’n twintig jaar geleden heeft een wetenschapper het idee gekregen een polygraaf aan te sluiten op een aardappelplant. De sensoren van deze machine registreren ook de energie van plantaardige wezens. Het mag niet “verbazingwekkend” genoemd worden, een plant blijkt te reageren op prikkels. Zodra er een andere aardappelplant op grote afstand van de testplant met een stok kapot geslagen wordt slaan de wijzers van de polygraaf wild uit. Aardappels communiceren, en hebben medeleven. De testplant raakt in de stress om het gewelddadige lot dat een familielid treft.
In het Amerikaanse televisieprogramma “Mythbusters” komt men er proefondervindelijk achter dat planten gevoelig zijn voor muziek. Tomatenplanten leveren duidelijk een grotere productie als ze mogen genieten van Speedmetal muziek. Ze houden niet van klassieke muziek. Daarvan gaat de opbrengst in vruchten achteruit. De groei stagneert onder de klanken van Mozart, Beethoven of Brahms. Tomaten hebben een uitgesproken smaak.

Dieren worden in de voedingsindustrie mishandeld. Dat is waar. De definitie van een scharrelkip is een hoen die genoegen moet nemen met één vierde vierkante meter. Een scharrelvarken heeft vaak nog nooit de open lucht gezien. “Gewone” vleesindustrie-dieren hebben het nog veel slechter. De behandeling is bijna altijd mensonwaardig.

Maar hebben de plantaardige voedingsmiddelen het dan zoveel beter? Het is een bekend feit dat planten veel beter gedijen als er verschillende plantensoorten naast elkaar staan. Aardappels worden desalniettemin zelfs op ras gescheiden. Met “moderne bemesting” worden ze net zo opgefokt als ganzen die “Foie gras” moeten produceren. Aardappelen staan letterlijk “hutje mudje” op elkaar gepakt op een veldje. Prikkeldraad er omheen. Wachttorens op de hoeken zijn niet nodig. Een pieper zal niet de benen nemen. Het is zuivere-rassen teelt.
Planten zijn dan wel levende wezens, maar ze gaan toch uiteindelijk dood. Dat is het punt waarop we ze consumeren. Dat zeggen sommige mensen. Maar een aardappel is een baby-aardappelplant. Een witte kool eten we op voordat deze zaad schiet. Nog voor het bereiken van geslachtsrijpheid zetten we de tanden in de jongelingen. Doperwten zijn er nog slechter aan toe. Na bevruchting rijpen de nakomelingen in de plantaardige baarmoeder die we “peul” noemen. Voordat de embryo’s volgroeid zijn, aborteren we het ongeboren leven.

De mens is geen carnivoor. Dat klopt. Maar ook geen herbivoor. Zelfs geen omnivoor. De mens is een opportunist. De mens eet wat de gelegenheid hem voorschotelt. De geschiedenis heeft dat uitgewezen. Als er geen gelegenheid is om ander voedsel te vinden, zal ze zelfs soortgenoten opeten.

“Vegetariër zijn” houd in dat je niet eet van voedsel dat ooit ogen had en je meelijwekkend aan kan kijken. Aardappels hebben ook ogen, maar die kunnen je niet droevig aankijken. Is dat een bewijs dat een aardappel geen bewustzijn heeft, of bewijst dat alleen maar dat wij niet met een aardappel kunnen communiceren?
Ik heb desondanks een mateloos respect voor vegetariërs. Het maakt me niet uit of het vegetarisme gestoeld is op gevoel of geloof. Ik bewonder mensen die leven naar bijvoorbeeld de Ayurveda. De Krishna’s die zelfs geen eitje eten. Ik neem mijn petje af voor veganisten die soms veel moeite moeten doen om een volledige maaltijd samen te stellen in deze vleesetende cultuur. De beslissing om vegetarisch te eten getuigt van bewustzijn. Het laat me zien dat die mensen hebben nagedacht over het leven om zich heen. Dat ze zich één voelen met alles wat leeft op deze aardbol. Geweldig toch? Bewustzijn!

Ik ben een mens, en een mens eet organisch voedsel. Daarnaast ben ik een bewust en spiritueel wezen. Dus ik eet met respect. Respect dat voortkomt uit hetzelfde “bewust zijn van het leven om me heen” dat vegetariërs motiveert. Alleen de interpretatie is voor mij anders, evenals de gevolgtrekking.

Vanavond krijg ik eters op bezoek. En opnieuw zal de discussie losbranden. Over het eten van vlees zullen tijdens de maaltijd de meest extreme vergelijkingen gemaakt worden. Over het eten van groenten niet. Dat is ongepast. Zelfs in je woordkeus en uitspraken moet je vegetarisch zijn. Opkomen voor planten in vergelijking tot dieren is smakeloos. Planten hebben immers geen gevoel, geen bewustzijn, en ze leven niet.

Categorieën: Algemeen

Bhakje

Ik ben 52 jaar, levensbewandelaar, al jaren afgekeurd, en woon in Hongarije. Ik ben soms cynisch, soms sarcastisch, soms ook wel lief. Wat ik vandaag in mijn column goed vind, vind ik morgen in mijn column misschien niet goed, waar ik gisteren voor was, ben ik vandaag nog niet zo zeker over. Ik schrijf om tot nadenken te stemmen, om een lach uit te lokken of om een discussie te starten. Maar vooral schrijf ik voor mezelf, en niet voor anderen. Ik heb geen goedkeuring of afkeuring nodig, maar waardeer feedback enorm omdat ik daar wat mee kan. Boven alles ben ik Bhakti, al noemen mijn vrienden mij: Bhakje. In het dagelijkse leven zijn mijn vrouw en ik bezig met het opzetten van een zelfvoorzienende boerderij (Hutopia) in Hongarije. Wie eens rond kijken wil mag onze website bezoeken.

16 reacties

SIMBA · 2 december 2011 op 08:17

Mooi Bhakje!
[quote]Dus ik eet met respect. [/quote]
We moeten eten en het liefst lekker en gevarieerd, als we het met respect doen is dat volgens mij helemaal okee!

arta · 2 december 2011 op 08:27

Ha! Ooit schreef ik ‘Antivoor’ over dit onderwerp, met zo’n beetje dezelfde gedachte…

Het feit is dat we moeten eten, maar persoonlijk krijg ik de kriebels, denkend aan veetransporten etc., dus eet ik maar twee à drie keer per week vlees en dan wel verantwoord. Bij groenten is dat een ander verhaal. Met beperkte financiële middelen is het vrijwel onmogelijk om alleen plantvriendelijk verbouwde groenten te kopen en die wil ik toch echt wel dagelijks op mijn bord hebben…

Goed onderwerp, (op een enkel krom zinnetje na) goed geschreven!

Libelle · 2 december 2011 op 08:51

Wat moet de polygraaf dan wel niet meten als de suikerbieten gekopt worden of de aardappelen gerooid?
Omdat het me niet zo pakt, concentreerde ik me meer op de tekst. Van mij mag het wat explicieter, wat prikkelender en meer uitdagend. Jouw vaardigheden zijn er uitgebreid genoeg voor.

Bhakje · 2 december 2011 op 09:19

Je hebt helemaal gelijk! Ik heb te lang aan dit stukje gewerkt. Anderen in mijn omgeving die ik dit al heb laten lezen de afgelopen dagen gaven mij precies dezelfde respons. Ik kan veel scherper zijn, en moet minder voorzichtig schrijven. Ik zie het als een leermoment. Nu ben ik even druk bezig mijn pen te slijpen voor de volgende column. :stom:

sylvia1 · 2 december 2011 op 09:20

Ik vind dit soort onderwerpen ontzettend leuk, beetje filosofisch en out of the box-denken. Ik heb er eens teksten over gelezen en daar werd het probleem geschetst hoe een plant juridisch te verdedigen. Hoe behartigt een advocaat bijv de belangen namens een eik? Bij een dier hebben we inderdaad nog (iets meer) het idee dat we pijn kunnen zien, verwaarlozing zien. Bij planten is dat lastig. Mooi pleidooi voor bewust eten.

Dees · 2 december 2011 op 10:18

Roald Dahl heeft daar ooit eens een leuk verhaal over geschreven…

En de mens een opportunist? Ook maar een product van de evolutie en in die zin niets meer en niets minder dan een aardappelplant. Zij het soms met zielige oogjes die soms trouwens ook geen bal opleveren.

Meralixe · 2 december 2011 op 13:09

Inderdaad, als product van de evolutie zijn we niets meer en niets minder…..
Ik heb het anders geleerd. Wij zijn als meesters over de schepping gesteld…..
Deze “onenigheid” zou ons te ver afleiden van deze column.
Bhakje, en dit zal wel wat ouderwets klinken, ik heb thuis geleerd om altijd mijn bord leeg te eten en dat doe ik nu nog steeds. Laten we met zijn allen daar eens mee beginnen, gewoon, uit eerbied. :oeps:

pally · 2 december 2011 op 14:17

Bewust eten, dat is waar je voor pleit, Bahkje. Een sympathieke zaak waar veel over valt te denken te zeggen en te filosoferen. De stijl heeft mij niet zo gegrepen en ik weet niet precies waar dat aan ligt. Misschien een tikkeltje braaf? Te belerend? Of mischien te lang?

groet van Pally

LouisP · 2 december 2011 op 15:49

De mens is geen carnivoor. Dat klopt. Maar ook geen herbivoor. Zelfs geen omnivoor. De mens is een opportunist. De mens eet wat de gelegenheid hem voorschotelt. De geschiedenis heeft dat uitgewezen. Als er geen gelegenheid is om ander voedsel te vinden, zal ze zelfs soortgenoten opeten.

Bijzondere alinea!

Met respect eten, dat is verdorie iets om over na te denken, en ’t doen!

Bijzondere column

Boukje · 2 december 2011 op 21:02

[quote]Tomaten hebben een uitgesproken smaak.[/quote]

Kijk, dat vind ik nu een geinig zinnetje en het is nog waar ook! :lach:

Boukje · 3 december 2011 op 01:35

Ik denk dat we er niet onderuit kunnen dat we schade toebrengen door onze eigen behoefte. De een zijn dood is de ander zijn brood…

Ferrara · 3 december 2011 op 21:10

Mijn echtgenoot is aangewezen op een cholesterolvrij dieet, ik doe mee en bepaalde vleessoorten komen hier niet op tafel. Vis wel, maar echtgenoot vindt niet alle vis lekker, beperken we ons dus in. Vriendin is glutenvrij, als zij komt eten passen we ons daarop aan en dat geldt ook voor de vriendin met de koemelkallergie. En we bedienen vrienden en familie die alles lekker vinden of vegetarisch willen eten ook met het grootste gemak. Ik denk dus dat we bewust eten. Ieder zijn smaak, gedwongen of overtuiging ik pas me aan. Discussie uitgesloten.

Boukje · 3 december 2011 op 23:07

Heel wijs gesproken Farrara! :toeter:

embee · 3 december 2011 op 23:23

Gave column. En bewust eten? Ik zeg:’Doen’

groet van Embee(met schnauzer)

Bhakje · 4 december 2011 op 20:16

Tjonge! Wat een overweldigende hoeveelheid reacties. Opmerkelijk vooral. Ik ben zelf van mening dat ik te lang heb gewerkt aan deze column, en daardoor te veel “scherpe” kantjes heb afgevlakt. De reacties vertellen me dat de column toch aan spreekt.

Iedereen oprecht bedankt! :duimop:

AidaG · 13 december 2011 op 00:46

Sterk geschreven! Onder de indruk hier!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder