Geschokt ben ik. Door het nieuws over burgervlucht MH-17 die door een luchtafweerraket zo abrupt tot een einde is gekomen. Ik probeer mij de laatste gedachten voor te stellen van al die slachtoffers die door de impact van de raket niet op slag zijn gedood of bewusteloos zijn geslagen en die in een vrije val worden terug geworpen in de schoot van moeder aarde…

Tranen. Telkens weer wanneer ik de flarden informatie uit de diverse mediakanalen tot mij neem en ik mij afvraag wat ik ervan moet geloven. Want de waarheid is al lang geleden overleden met de introductie van de massamedia. Ben ik emotioneel incontinent en speelt mijn empathisch vermogen mij nu parten? Ook nu weer, tijdens het schrijven van deze tekst, rollen de tranen over mijn wangen en spatten, als troosteloze slachtoffers, uiteen op mijn toetsenboord. Ik hoop maar dat het geen kortsluiting veroorzaakt zoals de emotie kortsluiting heeft gemaakt in de hoofden van velen.

Ik weet niet meer welke emotie bij mij nu prevaleert. Is het verdriet, woede of toch angst? Ik ben niet zo angstig aangelegd maar hoe vaak zien we niet dat er voor een oplossing wordt gekozen die eindigt in geweld waardoor conflicten alleen maar escaleren? En maar al te vaak zijn het onschuldige mensen die het onderspit delven.

Bah, wat ben ik teleurgesteld zeg. Het liefst zit ik nu in een hutje op de hei. Totaal afgezonderd van de buitenwereld. Alwaar ik, met het schaamrood op mijn kaken om mens te zijn, al mijn emoties van mij afschrijf totdat mijn lichaam slechts een lege huls is. En als de pen dan machtiger is dan het zwaard, laat mij degene zijn die het boek van massadestructie schrijft.


12 reacties

Meralixe · 21 juli 2014 op 12:50

Ook mooi opgeschreven.
Spijtig, spijtig dat intense negatieve gebeurtenissen dikwijls een bron zijn voor tomeloze inspiratie om ‘met het schaamrood op de kaken om mens het zijn, al de emoties van ons af te schrijven.’
Ook hier geen smileys.

Mien · 21 juli 2014 op 13:16

Oorlog en vrede, ze zitten in ieder mens opgesloten.
Ene Tolstoj heeft daarover ooit nog eens wat geschreven.
Hoe triest, de gebeurtenissen rondom vlucht MH17.
We zullen ermee moeten dealen. Sad, sad, sad.

arta · 22 juli 2014 op 09:44

Fijn je te lezen.
Je hebt jouw gevoelens omtrent deze ramp mooi op papier gekregen.
De aanleiding is vreselijk, de uitwerking goed!

SIMBA · 22 juli 2014 op 15:05

Hee King, jij weer hier! Mooi stukje over deze vreselijke tragedie. Het maakt een hoop bij de mensen los, zoveel gedachten en meningen vliegen over en weer, ik vind het knap dat je het tot een column hebt weten te vormen.

    KingArthur · 23 juli 2014 op 03:03

    Wie schrijft die blijft. Nooit echt weg geweest Simba ik kies alleen wat vaker voor goud want spreken blijft toch altijd maar zilver 🙂

Meralixe · 1 augustus 2014 op 10:41

Mag ik deze prijs benoemen als een vriendelijke uitnodiging ietsje actiever aanwezig te zijn op de site?
Mag best hoor … en, terecht, C vd M waardig! :rose:

arta · 1 augustus 2014 op 20:40

Felies King, met deze terechte Column van de maand!

KingArthur · 2 augustus 2014 op 09:37

Een aangename verrassing. Dank voor de felicitaties. Hoewel het gezien het onderwerp wel een beetje dubbel is.

M.b.t. het actiever aanwezig zijn op de CX: Ik begrijp de aanmoediging maar vind het een beetje lastig omdat ik het gevoel heb door mijn fysieke afstand de feeling met het Nederlandse lezerspubliek wat kwijt ben. Wel wil ik kwijt dat ik ‘De Talisman’ in de koker heb zitten. Ik moet enkel de kluwen ontwarren zodat de rode draad wat beter wordt. Ik zal mezelf tot doel stellen dat deze maand af te ronden.

vanlidt · 4 augustus 2014 op 09:51

Gefeliciteerd. Oprechte emoties, machteloosheid goed weergegeven…

Een blik in de media leert mij dat de ramp met de MH17 helaas vaak ook een aanleiding tot veel vals sentiment vormt.

Nachtzuster · 6 augustus 2014 op 00:23

Van harte gefeliciteerd, King! Fysieke afstand hoeft natuurlijk niets af te doen aan de feeling die je kunt hebben met het lezerspubliek. Hopelijk inspireert deze nominatie tot meer mooie verhalen! :rose:

Mien · 25 augustus 2014 op 08:12

Ik lees vandaag de column opnieuw en zie nu pas dat hij ook als co-column is aangemerkt. Wie is de co-piloot in dit schrijven?

Mien · 27 augustus 2014 op 00:30

Foutje qua categorie. Redactie bedankt.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder