Bij de bushalte wacht een echtpaar op leeftijd. Hij bestudeert de kaart die in het wachthokje hangt.
Zij loopt nerveus heen en weer en constateert, staande op de hoek van de straat, dat de bus in aantocht is.
Terwijl ik het gebeuren in ogenschouw neem kom ik tot de conclusie dat dit stel niet gewend is met de bus te reizen. Bij het instappen wordt dat bewaarheid en moet de chauffeur uitgebreid de werking van de OV-kaart uitleggen. Al snel blijkt dat ze ook de stad niet kennen. Als het gehannes met de OV-kaart tot een goed einde is gebracht vraagt de man waar de Grote Kerk is. De buschauffeur, die inmiddels zijn bus weer in beweging heeft gezet, geeft als antwoord dat hij daar niet stopt want de kerk bevindt zich in hartje van de stad en deze bus gaat rechtstreeks naar het station. Paniek slaat toe.
Gelukkig zit in deze bus ook het duo uit onze wijk dat de stad op zijn duimpje kent want je ziet ze daar regelmatig samen scharrelen met hun onafscheidelijke hondjes.
Ze zijn door mij ooit Jansen en Jansen gedoopt. Meneer Jansen legt hulpvaardig uit waar het ontredderde echtpaar maar het beste kan uitstappen om bij de Grote Kerk te komen. Mevrouw Jansen echter is het met haar man niet eens en noemt een andere halte. Het helpt niet echt want de locaties zeggen deze mensen niets. Op dat moment besluit ik me er mee te bemoeien en nodig de man uit naast me te komen zitten.
Ik beloof hem voor de juiste halte op de stopknop te drukken. Opgelucht kijkt hij naar zijn vrouw die halverwege bij de uitgang een plekje heeft gezocht. Als we de halte naderen wijs ik hem op de Grote Kerk die je vanaf daar goed kunt zien en de weg er naar toe wijst zich vanzelf.
‘Vergeet niet uit te checken’, roept mevrouw Jansen nog als het echtpaar de bus verlaat.
Als we verder rijden valt ons een uitbundig zwaaien ten deel.
De buschauffeur vertrekt bij dit alles geen spier en doet stug zijn werk, een bus besturen.

‘Daar snap ik nou niks van’, zegt meneer Jansen. ‘Ik kijk altijd vooraf op de computer en verdwaal nooit als ik naar een vreemde stad ga.’
‘Misschien hebben deze mensen geen computer’, opper ik voorzichtig.
’Tuurlijk wel iedereen heeft tegenwoordig een computer, wij toch ook.’
’Volgens mij waren ze niet helemaal goed bij hun hoofd. Gewoon waren ze in elk geval niet’ vindt mevrouw Jansen. Tegen zoveel logica valt niets meer in te brengen.

Als ik uitstap bij het station roept ze me na.’Vergeet niet uit te checken, een boete is zonde van je geld.’

Categorieën: Algemeen

Ferrara

Wie sturen kan zeilt bij elke wind

9 reacties

Libelle · 17 november 2013 op 07:58

Heerlijk, die uit het leven gegrepen verhaaltjes. Vooral als ze smeuïg verteld worden. Zoals hier.

arta · 17 november 2013 op 10:12

Haha, een busklucht!
Op de één of andere manier schreef je er beeld bij, erg leuk.

g.van stipdonk · 17 november 2013 op 11:25

Uit het leven gegrepen. Prachtig geschreven en zeer herkenbaar.

Yfs · 17 november 2013 op 14:15

Daar heb je me toch een heel mooi voorbeeld neergezet van bevooroordeeld zijn Ferrara en hoe (de meeste) mensen vaak geneigd zijn om iets meteen negatief te beoordelen. Ze hadden ook kunnen reageren met : Goh, wat leuk, twee mensen die op de bonnefooi iets ondernemen. Gelukkig zijn er ook nog steeds mensen die daar niet aan meedoen en zich kunnen verplaatsen in de situatie van iemand anders! Leuk onderwerp, leuk geschreven! 😉

Mien · 17 november 2013 op 19:28

Leuke warme column die mij onmiddellijk even terugbracht bij [b][url=http://www.youtube.com/watch?v=R2Rz7j3a-qA]familie Hollie[/url][/b].

Meralixe · 18 november 2013 op 10:30

Alvorens deze opmerking te plaatsen heb ik zelfs eerst een vijftal andere columns van uw schrijven er bij genomen. Stuk voor stuk kreeg ik de bevestiging van een manier van schrijven waarvan ik denk, is dit nu goed of kan het nog beter? Er zit iets straks in, iets kils. Zijn het de korte veelzeggende zinnen of ligt het aan het hoge tempo van opbouwende alinea’s die de lezer direct bij de keel grijpen om hem bijna dwingend te doen verder lezen?
Ik kom hier ook niet beweren dat dit ‘slecht’ is he. Integendeel, de openbare ontmoetingen op en rond de trein of vehaaltjes uit het ziekenhuis lenen zich perfect voor deze schrijfstijl. En toch durf ik deze vaststelling een beperking noemen in de opbouw van uw schrijverscapaciteiten.
Zit ik er naast, schiet mij maar af hoor. 🙂

Ferrara · 20 november 2013 op 13:28

Allen dank voor de positieve reacties.
@Meralixe, ik hoor wel vaker dat ik meer los zou moeten gaan.
Dat valt me niet altijd mee…

Nachtzuster · 21 november 2013 op 15:38

Op de valreep, voordat je van de hoofdpagina afvalt: Lief, warm geschreven stukje over twee oudere mensen die toch maar mooi op pad gaan. Zonder voorbereidingen. Heerlijk! Goed gedaan!

alice · 8 december 2013 op 23:11

Ferrara dit stukje is precies waar ik van hou,
Goed en begrijpend geschreven, veel collumns vind ik wat overdreven met moeilijke woorden beschreven, juist de menselijkheid is zo boeiend.
Knap hoor, in zijn eenvoud vond ik het heel herkenbaar .
:heart:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder