(waarde) Beste Pierken

Mijn open brief op de voorpagina heeft het niet zo best gedaan. Vier reacties onderlijnen deze bewering deels. Maar.. geef toe, eerste grote reden voor deze vaststelling is natuurlijk de totale geringe belangstelling op Column X waar we naar mijn gevoel hoog nodig naar meerdere oplossingen moeten zoeken om er wat schwung in te krijgen. Het open brieven schrijven kan tot één van die mogelijkheden behoren, daar blijf ik bij. Er een punt van maken wil ik nu ook niet doen maar dat ONS schrijven beter is dan sommige stukken die de voorpagina gewoonweg niet waardig zijn durf ik toch wel zelfs op die voorpagina plaatsen.

Mooi dat je via uw schrijven Trawant en Spencer eventjes noemt. Dit geeft deze mensen een extra kans om ook op de kar te springen en mee te gaan, een verlengstuk te breien aan ons open gepalaver. Zal dat lukken?

O, wat zag ik bij de aanzet van uw schrijven mezelf staan bij mijn plaatselijke platenboer. Mijn eerste platendraaiertje van Philips waar ik als jonge snaak mijn laatste spaarcentjes aan had gespendeerd …toch nog even een naam, Flowers van The Rolling Stones…
Maar, ik voelde bij uw verdere uiteenzetting ook dat ik wel enkele trapjes lager sta dan u wat betreft de muziek en toebehoren. Ik speel zelfs de luchtgitaar enkel maar als ik me er ten volle van bewust ben dat ik alleen thuis ben en, dan nog twijfel ik er aan dewelke ik zou nemen, de akoestische of de elektronische.
U leest hier natuurlijk tussen de lijntjes dat dat triootje met u en Spencer totaaaaaaal!!!! uitgesloten is.

Het komt bij mij wel vaker voor, dat ik bij een schrijven een feitelijke kern van het schrijven zodanig omzeil, zodat deze dan ook nog moeilijk te vinden is. Zo was dat ook bij mijn eerste schrijven aan U, waarbij ik het bijna uitsluitend had over de muziek. En toen, enkel bij de laatste alinea kwam de aap uit de mouw, het o zo grote spel der mensenkinderen, DE schreeuw om aandacht waarvan ik dus via dat geleuter over die muziek een soort soft-versie had gegeven, werd schoorvoetend toegegeven.
Lees ik nu in uw schrijven, maar ook in uw voorafgaande biologie, ook die drang naar de aai over de bol? Voornamelijk de over hobbelige wegen verlopen levenswandel zet me aan tot een besluitvormend denken in die richting.

Kijk, neem nu de twee uitersten, de curve van rustig gedecideerd tot niet te pruimen dikke nek. Wat zou dat rustige een fijne plek zijn maar ook (waarschijnlijk) een oersaai leventje omvatten. En, wat is, zoals u dat in uw schrijven benoemde, een B.M.W. plek, een bij wijlen medelijden wekkend schouwspel voor al wie het nog ziet.
Ik situeer mezelf, denk ik, ergens in de gouden middenweg maar kijk met pijn in het hart naar bijvoorbeeld mijn bloedeigen zoon. Die beweert dat hij alles totaal onder controle heeft maar etaleert dan toch een levenswijze waar de zoektocht naar zichzelf van zijn leven een ware foltering maakt. Ingrijpen zou niet lukken daar ik dan direct gedeclasseerd wordt tot zeurkous met een hoofdletter.

Trawant had het er ook al over in enkele columns op de voorpagina. Het gedrag van mensen bij openbare samenkomsten, hoe daar HET terrein bij uitstek gecreëerd wordt om zichzelf te profileren tot een soort übermensch. Oorlogsterrein? Het lijkt er op. Handig de eigen hobby naar voor schuiven, ronduit luidop tetteren over de laatste reis naar Afrika, het kleinkind dat al in het eerste leerjaar zit en het o zó goed doet…Kortom, kijk eens wie IK ben! En dan maar zwaaien met die tablet, de tegenwoordige mitrailleur om dergelijke informatie beeldend op de geduldige luisteraar af te vuren. “Kijk eens hoe de kinderkamer omgetoverd is tot een knusse jacuzzi! “ Grrr…

Zitten we bij column x ook bij wijlen verzeild in het algemene haantjesgedrag? Ik denk het wel. Stuur ik nu een verwijtende boodschap de wereld in? Ik denk het niet. Het IS gewoon een totale aanwezigheid in ons, een Westers denken, dat competitiebeestje, enerzijds onschuldig maar anderzijds de grootste factor die ieders leven in een welbepaalde baan stuurt. Let op, de grootste schreeuwers die zichzelf weigeren te herkennen in deze denkwijze zijn vaak ook de grootste slachtoffers ervan hoor. Denk maar aan het cliché, stevige bodybuilder met het kleine pietje.

Wie MOET reeds van bij de eerste kleuterklas de beste zijn? Waarom hechten mama en papa zo veel belang aan de carrière van zoonlief. Welke schade wordt er toegebracht door dergelijke startblokken? Hoe moet een onder een dusdanige rugzak gebukt gaande enkeling zichzelf terug vinden in het oerwoud waar, want daar heb ik het nog niet over gehad, reclamemensen meermaals de scepter zwaaien? Van die reclamejongens en hun ver rijkende zelfs duistere praktijken krijg ik sowieso het schijt. Vergeef me de vinnige woordkeuze. Trends, Lyfestyle, Schoner wonen, nu, straks bij de Kerst “Zó willen wij dat U zich voelt!” Tjonge wat doen deze mensen, met onder meer de totale media trouw aan hun zijde, met de persoonlijke vrijheid van het individu? Ik moet er over stoppen of ik wordt nog echt kwaad!

Om te besluiten; wie met een dergelijke bril rond loopt dreigt cynisch te worden. Nee, ik ben het niet. Dit schrijven is een doordachte besluitvorming, na een jarenlang zoeken, gestart bij het verlaten van grote chaos, en dan verder via pure logica terecht gekomen bij een eerlijk zelfbeeld, zo veel mogelijk weg van wat men me heeft voorgekauwd. Simpel, oplossing aangereikt door zelfkennis.
Wie zette zichzelf al direct schaakmat in de column van Spencer? (Brusselmans 1) Juist, een zestienjarige Danny had dan wel de ganse zooi doorprikt maar kwam dan (mooi) in een enorme leegte terecht waar zelfs ‘overleven’ belangrijker wordt. Van daar mijn scherp reageren op dit hopelijk voor Spencer niet autobiografisch geïnspireerd schrijven. Toch maar uitkijken naar Brusselmans 2.

Zo zie je maar hoe een oorspronkelijk gekeuvel over koetjes en kalfjes kan evolueren naar een enorme kijk in de ziel. Met alle respect…Meralixe.

Categorieën: Algemeen

Meralixe

Er is een smaak, gewoon, een manier van het door het leven gaan, die zo verschillend is van mens tot mens, dat we mogen besluiten dat het eigen gelijk niet bestaat en dat respect voor de andere mening belangrijker is...

19 reacties

Spencer · 17 december 2013 op 10:51

[1] Ik kan uw open gepalaver wel waarderen, maar omdat u verschillende punten aanstipt en – zoals u zelf aangeeft – al schrijvende de feitelijke kern omzeilt, is het niet zo eenvoudig om er op te reageren. Maar dat zal ik toch doen. Strax, want ik moet nu eerst koffie hebben..

Mien · 17 december 2013 op 10:53

Van dit soort schrijven hou ik. Met de blik naar binnen en buiten gericht. Niet sprekend voor anderen en zichzelf. Integer en zelfbeschouwend. Met een boodschap en vol van idee geschreven. Alleen nog even de excuserende zinsneden eruit pellen en er staat een mooie beschouwing en uitnodiging. Dus laat maar komen die open brieven. Niets is meer geheim. Postzegel is ook niet meer nodig. Hoewel. Een kerstzegel blijft leuk en toepasselijk. Gezien de tijd van het jaar.

Spencer · 17 december 2013 op 12:16

[2] Ik zet koffie op de volgende manier: eerst doe ik heet water uit de boiler in een fluitketel van de Hema [model le lapin] en zet die op het vuur. Vervolgens pak ik een grote mok waar ik een koffiefilterhouder met [bruin] filter op plaats waarin ik espressokoffie van Albert Heijn doe. Het inmiddels kokende water giet ik in één keer in het filter [met gewone koffie kan dat niet want dan krijg je een slap bakje]. Op deze manier verkrijg ik in heel weinig tijd een bak prima koffie.

Wat zou iemand uit het bovenstaande af kunnen leiden met betrekking tot wat voor soort iemand ik ben? Bijvoorbeeld dit:

A: Hij is modern want hij heeft een designfluitketel, maar hij is ook prijsbewust [Hema].
B: Hij is creatief, want hij combineert een middeleeuwse manier van koffiezetten met moderne espressokoffie die niet voor zulk gebruik bedoeld is.
C: Hij is milieubewust [bruin ipv wit filterzakje].
D: Hij is een ijdeltuit, want hij vindt het zelfs de moeite waard om te vertellen dat hij een eigen manier van koffiezetten heeft ‘uitgevonden’.

Wat ik maar wil zeggen is dat als je schrijft je altijd jezelf aan het uitventen bent, en dat zelfs het blote feit dát je schrijft al getuigd van ijdelheid.

Spencer · 17 december 2013 op 12:20

Ps: ‘getuigd’ moet uiteraard ‘getuigt’ zijn..

Spencer · 17 december 2013 op 12:25

De BMW [zonder puntjes] heeft inmiddels het veld moeten ruimen voor de Grijze Audi. Zwart mag ook. Voor de echte avonturiers is wit een optie. Kortom, alles kan zolang het maar geen kleur is.

Spencer · 17 december 2013 op 12:32

Een akoestische luchtgitaar? Bent u nou helemaal gek geworden?
Een luchtgitaar is áltijd elektrisch! Kijkt u maar naar de filmpjes van het wereldkampioenschap luchtgitaar spelen op internet: geen akoestische luchtgitaar te bekennen!

Pierken · 17 december 2013 op 18:22

Ik was vandaag het land weer aan het dienen. Een reguliere dag op het galei. Vandaar mijn ietwat late reactie. We hebben vanmorgen een plant van Bert moeten weggooien. Heftige nazorg. Tot 4 uur samen met Henk staan dweilen.

Ik voel een voorpaginale brief aankomen van Spencer, Meralixe. En wat voor één. Maar aan wie? Kiest hij voor één van de hanen of gaat hij voor een kip? Ik zou gekieteld zijn, maar ik ben Spencer niet.

Bedankt voor jouw reactie op mijn reactie op jouw brief in ieder geval. Een rechtuit schrijven waarin ik veel herken, maar anders zou verwoorden. Zojuist heb ik nogmaals jouw schrijven tot mij genomen. Ik vat ‘m in ieder geval helemaal en onderken jouw beleving. Mijn uitgebreidere antwoord hierop geef ik je zoals ingezet, en het format volgende, op de voorpagina. Met wederom Spencer figurerend in een klein hoofdrolletje. ‘Ik kan niet wachten’, zie ik hem in gedachten droog reageren.

Overigens heeft hij wel gelijk dat je geen akoestische luchtgitaar kunt spelen. Dat is hetzelfde als achter een luchtpiano zitten. Daar ga je geen avond mee vullen.

Tot rap,
Pierken

    Spencer · 17 december 2013 op 18:57

    Voorpaginaal. Dat klinkt behoorlijk obsceen.

    Nadat ik vanochtend de brief van Meralixe gelezen had, besloot ik dat hij in ieder geval meer dan 4 reacties moest krijgen. Want ik zag hem als het ware voor me: tijdens de koude en donkere Decemberdagen, tobberig achter/voor z’n computer gezeten en mompelend dat hij toch zo z’n best gedaan heeft en dan zo weinig respons krijgt. Ik dacht: hij heeft gelijk. En al reagerende kon ik ook weer wat van m’n eigen ei kwijt enz. We moeten elkaar een beetje bezig houden, zo zie ik het.

Pierken · 17 december 2013 op 19:29

In ieder geval ik heb mij vermaakt, Spencer. Met Meralixe zijn brief en met jouw reacties (en die van Mien). In jouw tweede en voorlaatste kan ik mij helemaal vinden. En tsja, ‘voorpaginaal’? Ik vind ‘selfie’ obscener.

    Spencer · 18 december 2013 op 11:02

    Ik wist niet wat een selfie was maar heb het opgezocht. Mijn woordenschat is dus weer een overbodig woord rijker.

arta · 18 december 2013 op 08:59

Een briefwisseling: Altijd leuk!

Maar mag het dan -het is een brief!- wat minder breedsprakerig?

Mien · 18 december 2013 op 11:07

Het wordt tijd voor een nieuwe categorie op CX.

[img]http://www.kleischip.nl/flessenpost.gif[/img]

Spencer · 18 december 2013 op 11:33

Over Brusselmans: ik had een boek van uw landgenoot Herman Brusselmans gelezen en wilde eens zien of ik iets kon schrijven wat er op leek. Een soort parodie dus. De drie tv-fragmenten die er in genoemd worden heb ik zelf gezien, en onthouden zonder te weten of ze ooit ergens voor gebruikt konden worden. Danny prikte op z’n 16de door alles heen – met inderdaad leegte als gevolg – maar bij mij heeft dat veel langer geduurd. En nadat ik dan eindelijk ‘het licht had gezien’ ontdekte ik dat Kurt Vonnegut al lang voor die tijd had gezegd: Alles draait om de voortplanting, de rest is slechts versiering.

Spencer · 18 december 2013 op 11:55

Het zal in de jaren 80 zijn geweest dat ik een interview las met popmuzikant en platenproducer Todd Rundgren waarin deze klaagde over het gebrek aan visie bij de nieuwe bandjes waarvan hij de platen produceerde: als hij ze na het beluisteren van een opname vroeg wat ze er aan veranderd wilden zien zeiden ze allemaal: More of ME!

Spencer · 18 december 2013 op 16:35

Dit boek van Hans Ferrée wil ik graag onder de aandacht brengen: ‘Van mens tot marionet. Hoe imitatie de menselijke mogelijkheden beperkt tot consumptie.’ Alleen tweedehands verkrijgbaar.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder