We lopen op het strand vlak langs de zee, mijn vader en ik. In het natte zand verdwijnen onze voetafdrukken onder de uitvloeiende golfjes die we telkens met een snelle stap ontwijken. De vloed komt op, de ene golf buitelt over de andere en verovert telkens meer zand. Ik kijk achterom, zoals ik altijd achterom keek.
Het spoor van zijn schoenen, waar mijn jongensmaatje bij in het niet zonk, lijkt geslonken. Nu hebben we allebei 41. Ik zou zijn brogues straks kunnen dragen.

Links beginnen met een tussenpas, goed op mij letten dan loop je samen in de maat. Dat is netjes, net als een scheiding in je haar. Verwarde haren, verwarde geesten.’

Ik kon die pas niet maken hoe vaak hij het me ook voordeed, dus liepen we altijd ongelijk. Onhandig, geen coördinatie, te kleine benen voor zijn lange stappen. De wedstrijdjes tot aan de volgende golfbreker die hij me nooit liet winnen. De wapperende lange kamgaren jas waarin hij als een grote zwarte vogel voor me uit rende. Exclusief van House of England, waar hij ook de pakken kocht die een bres sloegen in het karige gezinsbudget.
Zijn hakken die in de sprint te nadrukkelijk tegen zijn achterwerk sloegen. Nu houd ik zelf mijn pas in en probeer synchroon met hem op te lopen.

Mijn vader gaat dood.
Hij buigt zijn knieën niet meer voor scheermessen en trapgeveltjes, of roert met de punt van zijn glimmend gepoetste schoenen in een aangespoelde blauwe kwal.
Ook de kleine scholletjes, in poelen tussen de basaltblokken, laat hij ongemoeid.
Kaarsrecht loopt hij met stramme passen nergens heen.
De maartwind woelt door zijn haar, dat in donkergrijze slierten voor zijn gezicht waait. De blik strak vooruit alsof hij een veilige haven ziet en het onvermijdelijke voor wil blijven. Dit is de laatste keer, ik voel het.

Terugsjokkend door het mulle zand vertraagt zijn pas. Eindelijk vraag ik hoe het met hem gaat. Zonder me aan te kijken zegt hij;
‘Het is een slang die je van binnen leegvreet.’
We naderen de steile strandopgang. Mijn hand zoekt aarzelend de zijne …
Tenminste, zo had het moeten zijn. Hier durf ik achteraf alsnog.
Daar liepen we het duin op, liepen en zwegen.

Categorieën: Algemeen

11 reacties

troubadour · 23 oktober 2015 op 10:44

Prachtige tristesse. Het voert mij met het grootste gemak terug naar mijn eigen memorabele momenten..

Meralixe · 23 oktober 2015 op 10:54

Geen gemakkelijke column, voor de lezer én voor de schrijver.
Andermaal dacht ik aan de relatie met mijn eigenste vader zaliger waar ik nu nog steeds nauwelijks iets durf van te schrijven. En, hoe zit het dan met de relatie met mijn zoon? Tja, ’t is herfst voor iedereen.

Toch nog dit; Bram Vermeulen bracht het vader/zoon gevoel op een grandioze manier in een lied Vader. Ik weet niet als het me zal lukken dit via you tube mee te geven maar ik probeer het toch. En, ik meen me te herinneren dat ik dat al eens gedaan heb. Zo ja, excuseer…

https://www.youtube.com/watch?v=mmTiKIO0mhs

Spencer · 23 oktober 2015 op 11:32

Heel, heel mooi. Trapgeveltjes zijn ook schelpdieren?

pally · 23 oktober 2015 op 11:48

Die beelden van je vader verweven met het strand en de zee.
Mooie melancholie, die de herfst past als de brogues…

    Spencer · 23 oktober 2015 op 11:49

    ‘Brogues’ zal ik ook even opzoeken. Schoenen ja, maar wat voor schoenen?

Esther Suzanna · 23 oktober 2015 op 19:09

Prachtig, en verdrietig ook.

Frans · 24 oktober 2015 op 00:42

Ik vind die herinneringen altijd mooi om te lezen. Zelf heb ik ze niet. Wie weet ben ik ze door overmatig drankgebruik vergeten. Al ligt het meer voor de hand dat ik en mijn vader niet zulke bijzondere mensen zijn. Zoals het me helaas ook steeds duidelijker wordt dat mijn moeder gewoon maar een van die vele doodnormale mensen is. Net als ik trouwens. Wie weet drink ik daarom zoveel. Dan kan ik tenminste de illusie in stand houden dat het door de drank komt.

    Spencer · 24 oktober 2015 op 11:00

    Ik heb ook niet veel herinneringen.Maar of het door de drank komt weet ik niet.Als ik als kind van school thuiskwam werd me weleens gevraagd wat ik die dag had meegemaakt.Ik vond dat een vreemde vraag.Iets meemaken, op school? Volgens mij gebeurde er nooit iets.

    Meralixe · 24 oktober 2015 op 11:20

    Frans, het is niet de eerste keer dat je je vrij open uitspreekt over ‘problemen’ die niet iedereen zo maar aan ’t groot klokzeel zou houden. Ook hier toch een klein eigenaardigheidje. Ik merk een meer dan degelijke woordkeuze op die dan toch in een schril contrast komt met de eeuwige drinkebroer die je ons tracht voor te houden.

Dees · 24 oktober 2015 op 08:20

Ontroerend. “Hier durf ik achteraf alsnog.”

Sagita · 24 oktober 2015 op 11:20

Wat je in weinig woorden kan zeggen. Ik word er stil van.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder