Welke Nederlandse schrijver had nooit mogen sterven? Ik zie het ineens verschijnen in mijn ooghoek tijdens een bezoek aan examedia / ColumnX. Wat een gekke vraag. Hij intrigeert me ook wel. Wie verzint die vragen. Is er een vragenpanel? Komt zo’n vraag random uit de database rollen, de poll-till-you-drop database waar verscheidene experts, trendvolgers en puberende kipjes (want die blijven altijd hip) een jaar aan gewerkt hebben?

Mijn gedachten dwalen af naar Willem Ruys. Was het Vijf tegen Vijf?

Ik zie hem zo voor me, dansend door de studio. Even een korte act, “singing in the rain” ofzo. Na het kleine vermaakintermezzo terug naar de kern. Want wat vindt De Nederlander toch van gestorven beroemde auteurs? Willem sloeg altijd zo leuk zijn arm om de vrouwelijke kandidaten heen. Iedereen wist zich geborgen bij Willem. Als klein meisje was ik net als mijn moeder en mijn oma op Willem Ruys.

Ingespannen tuurt de dame van de Elfdorpen Korfbal Vereniging naar het scherm. Carmiggelt… Of zouden te weinig mensen die kennen? Ischa Meyer? Da’s toch die man van die actrice? Annie M.G. Schmidt is wellicht een veiligere keuze. Best recent het hoekje om en wie kent niet Jip en Janneke? En Pluk? Nog steeds haar lievelingsboek, al zal ze dat niet snel toegeven.

Annie M.G. Schmidt, zegt ze zacht fluisterend tegen Willem, die haar nog even bemoedigend in de schouder knijpt. Verbeeldt ze zich dat nou, of zit er op zijn pancake een zweempje wit poeder vlak onder de neus? Slordigheidje van de make-up, ongetwijfeld. Willem zwenkt naar camera drie: De vraag is: “Wat Vindt de Nederlander de ergste dooie van bekende schrijvers…?” Hij drijft de spanning op. Is dat….. Annie M.G. Schmidt?

Annie is tweede met dertig procent van de Nederlanders

Ach Willem Ruys, trots van en baken in ons stabiele vaderland. Als hij er nog was geweest had Pim nooit een schijn van kans gehad, was Balkenende nooit uit de krochten van de Zeeuwse goegemeenten weggekomen en had Wouter Bos bij de Shell zegels bij het wisselgeld gegeven. Mijn antwoord is dus: Anders.

Willem Ruys.


13 reacties

Farfalla · 28 april 2004 op 20:19

Eigenlijk zegt Willem Ruys me niks. 😳 Ik denk toch dat ik voor Louis Couperus ga, ik kan nog altijd wegdromen bij Eline Vere, en ik zag toevallig vanmiddag dat dit boek op mijn examenlijst staat, dus dat komt me erg mooi uit. Annie kent iedereen natuurlijk wel. Ze was mijn favoriete schrijfster toen ik nog maar een heel klein vlindertje was… 😉

Mosje · 28 april 2004 op 21:32

[quote]Mijn antwoord is dus: Anders.[/quote]Is Hans Anders overleden dan? Wist niet dat die ook kon schrijven….

😕

Shitonya · 28 april 2004 op 22:33

Heb wel eens van hem gehoord, maar er is weinig van achtergebleven in mijn hoofd, dus denk dat ik hem niet bepaald bijzonder vond… deze column ook niet echt, maar ja

Martijn · 29 april 2004 op 00:22

Cultuurbarbaren!! 😛

[b]Willem Ruys![/b] Kom op zeg?!
De grondlegger van de Nederlandse showbizz!!

Vergeet die andere uit dezelfde categorie niet, namelijk Ted de Braak!!
Naar mijn bescheiden mening de man met de mooiste snor van Nederland!

Desaparecida, mijn stem heb je. Willem Ruys it is!!

Groet Martijn 😀

Irma · 29 april 2004 op 01:04

Martijn: 😀

Je komt niet bepaald als een ‘stille ruys’ uit het struikgewas met je opmerkingen….
Sodemep! Schrik me rot; ik vond het een lekker ding, maar dat kwam omdat z’n haar door de war zat, maar om hem nou samen met Ted de Braak op een voetstuk te gooien…

Hij was leuk, maar nogmaals: omdat zijn haar door de war zat 😉

Ma3anne · 29 april 2004 op 02:04

Aparte link die je legt tussen die schrijverspoll en Willem Ruys, maar ik kan me inleven in de associatie die je hebt.

Ik hou helemaal niet van showprogramma’s, maar voor Ruys bleef ik thuis. De sensuele uitstraling die die man had… poe hee. :love:

R@@F · 29 april 2004 op 11:35

Ted de Braak, Willem Ruys who the fuck are they!! FRED OYSTER rules. Deze man bracht pas echt spanning en sensatie op de nederlandse TV met zijn cacvia’s

Martijn · 29 april 2004 op 13:56

Nou, om jullie even in zijn geheel de mond te snoeren, evenals de zwarte vlek te doen prikkelen, hier dan stijlicoon nr. 1 allertijden:

[b]PIERRE VAN OSTADE!![/b]
:-P:-P:-P:-P:-P:-P:-P:-P:-P:-P:-P

Iemand? 😉

Groet Martijn 😀

viking · 29 april 2004 op 14:53

[quote]FRED OYSTER[/quote]
Is daar niet de Blue Oyster Bar naar vernoemt? Het is niet helemaal mijn spanning en vermaak maar ik kan me voorstellen dat deze icoon van het wilde leven… jezus wat een gezever!

Maestro · 29 april 2004 op 16:25

Farfalla nog nooit van Willem Ruys gehoord. Dat hoort toch wel bij je algemene ontwikkeling, en wat betreft de poll daar doe ik maar niet aan mee, want iedereen gaat een keer dood of het nou mag of niet 😛

Dees · 29 april 2004 op 21:01

WAAR zit hier de EDIT functie dacht ik toen ik deze terug zag. Ik vond em niet meer leuk. En zoals Fred Oyster geen Oyster heet, kan Willem Duys wel rijmen op, maar is hij toch daadwerkelijk nog een ander mens dan Willem ‘Ruys’ Ruis. Sexy met zijn door de warre haren en zijn glinsteroogjes. Want al was ik echt nog jong, sexy vond ik hem toen al.

Toch levert het iets op, dit brouwsel. De cavia’s van Fred Oster, hoe heb ik die ooit kunnen vergeten? De snor van Ted de Braak, als een ei met toch echt veel teveel zout. Ik vraag me wel af, leeft Ted de Braak eigenlijk nog? En z’n snor? Dat zou ik namelijk echt niet weten.

En nu ga ik oranje bier naar binnen gieten…

Dees · 29 april 2004 op 21:05

En nog 1 overigens voor ik ga…

Who the fuck is Pierre van Ostade?

😕

Kees Schilder · 30 april 2004 op 18:16

Dat wil je niet weten!! Ik droom er nog wel eens van als ik zwaar getafeld heb.Trouwens ook van Walden en Muyselaar. Jezus wat afzien toen!!!!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder