Niemand had gedacht dat het zo slecht zou gaan met onze economie. Minister Bos bleef maar miljarden strooien alsof het pepernoten waren. “En beste Fortis, bent u braaf geweest afgelopen jaar?”. Hij bleef vooral voorzichtig in zijn voorspellingen over 2009. De overheid was terughoudend, maar ze wilden vooral geen paniek zaaien onder het volk, want zo erg was het allemaal nog niet. De media liet het ook op zijn beloop, want berekeningen sloten uit dat, cijfers lieten blijken zus en beursanalisten zeiden zo. Dinsdag 17-02, Jan Peter Balkenende spreekt van een zware recessie en vergeleek de krimp met die van de vroege jaren 30. De Grote Depressie van de VS. Toen hadden we 0,1 % meer economische krimp. Dus is de crisis toch een depressie aan het worden. En dan de media. Dezelfde dag kijkend naar RTL-Z, komt beursanalist, economisch expert of cijfertjes-voorlezer Hans de Geus aan het woord hierover. Hij heeft netjes alles voorgelezen en Ronald Koopman vraagt dan: “Kunnen we dan nu toch van een depressie spreken?” Waarop Hans, die eruit zag alsof hij net uit bed kwam, antwoordde: “ Nou ja, een depressie?……met een klein duivels lachje vervolgt hij: “…het grote voordeel van een depressie is dat het geen definitie heeft en we daardoor niet zullen merken dat we er in zitten”. Hans krijgt een niet gemeend glimlachje terug van Koopman en hij sluit snel af.

Hoezo heeft depressie geen definitie? Dus ik pak het woordenboek en zie het volgende staan bij depressie: …(gebied van) geringe luchtdruk; gedruktheid. depressief; …van de aard v.e. depressie; in een depressie. Volgens mij betekent depressie in het Hollands dus gewoon hondenweer en depressief zijn is dus dat je buiten op straat loopt in de regen. Ja, daar word ik wel depressief van. Dat was Hans de Geus en Ronald Koopman.

Later die avond bij DWDD, Matthijs Bouman en Jort Kelder over de weersveranderingen in de economie. Jort die vond dat de media, en met name van die zogenaamde beursgoeroes ons verkeerd hebben ingelicht, ze hebben ons gewoon voorgelogen! Matthijs Bouwfraude gaf oprecht toe dat ze wat terughoudender konden zijn in hun advies naar het volk. Ik heb nu net een huis en een nieuwe auto gekocht en meteen een 2e hypotheek genomen, omdat ik het geld moest laten rollen volgens hen(fictief voorbeeld natuurlijk). Nu is of wordt al dat geld geen stuiver meer waard! Matthijs en Hans praten een beetje langs elkaar heen en wat zegt die ene ook alweer, uuh…..Willem Middelkoop ja! Die zegt niks meer want hij handelt nu in goud. Want de olie raakt op en geld is niets meer dan een bit of een byte. Goud is de toekomst! Hij is in ieder geval wel op tijd weg gegaan bij RTL-Z.

Wie moet ik nu nog geloven en welk advies moet ik opvolgen? Helemaal niemand en niets meer. Want blijkbaar kan je bij RTL-Z al aan de slag als je een economische achternaam hebt; Koopman, Bouman, Middelkoop en dan Hans de Geus….dat klinkt al niet zo snugger en bewijst des te meer mijn bevindingen over deze man. Dan kan je hem beter ruilen met Jan de Hoop, dat klinkt al veel meer uitnodigend voor de koop van een nieuwe HDTV. En dan kan de Geus met zijn slaapkop bij het ontbijtnieuws, hoeft Jan zich ook niet meer te schamen als de opstartproblemen bij RTL weer bij DWDD voorbij komen.

En dan onze Harry de premier. Als hij zegt dat we ons depressief moeten voelen over de economie, omdat het CPB dat zo berekent heeft, dan is dat voor mij ook niet meer geloofwaardig. Want wat dit hondenweer bewezen heeft is dat cijfertjes ook alleen maar variabelen zijn die elk moment kunnen veranderen. Want volgens Helga van Leur wordt het een graad of zes met in het Westen een kans op een bui, terwijl Piet Paulusma spreekt over rond de vijf graden en kans op regen in het hele land. Het zelfde dat een ongelukje in een klein hoekje kan zitten, terwijl het evengoed een ramp op het oostelijk halfront kan zijn.

Maar goed, we zijn grotendeels een volk dat de rest van de kudde volgt waar misleidende en propagerende media activiteiten een dagelijks ritueel zijn. Ik lees ’s morgens de krant met het nieuws van gisteren. Vanaf 9.00 uur is RTL-Z aan de beurt om elk uur, 3 keer herhalend in het uur, een nieuwe editie uit te zenden, tot 18.00 uur. Dus 9 keer het-zelfde-nieuws-met-updates-erin-edities plus nog eens 9 keer, 3 keer een herhaling, dat zijn dus 36 keer dezelfde cijfermatige, risicocalculerende en berekende acteurs die zich zelf puntje,puntje, puntje noemen. Ik heb er in ieder geval geen woord(en) voor en ik begin toch aardig depressief te worden van deze analyse.

Maar zoals we allemaal weten: Na regen komt zonneschijn!


BuddhaWriter

Geen vogel vliegt te hoog die met zijn eigen vleugels vliegt

7 reacties

maurick · 22 februari 2009 op 01:27

Leuk, grappig en origineel verhaal, maar weer een aantal foutjes en hier en daar vreemde zinsconstructies.

[quote]De media liet het ook op zijn beloop, want berekeningen sloten uit dat, cijfers lieten blijken zus en beursanalisten zeiden zo. [/quote]

Vreemde constructie, vooral het deel van de zin tussen de komma’s.

[quote]“ Nou ja, een depressie?……[/quote]

Hier mis ik een aanhalingsteken.

[quote]merken dat we er in zitten”. [/quote]

Leestekens in het citaat zelf zetten. Dus “merken dat we er inzitten.”

[quote]niemand en niets meer. Want blijkbaar[/quote]

Een komma’tje zou het beter doen. “Want” is gekoppeld aan jouw eerste zin, dus komma.

[quote]omdat het CPB dat zo berekent heeft[/quote]

berekend.

En je rekensommetje volg ik niet helemaal, volgens mij door telkens de komma te plaatsen tussen 9, keer 3… Je schrijft toch ook niet: 9, X 3? Het is gewoon “9 keer 3”

Je uitsmijter vind ik erg hoopgevend
😀

KawaSutra · 22 februari 2009 op 03:11

Veel woorden over een simpele boodschap, dat verwatert de inhoud. Ik heb de kern wel onthouden maar de woordenbrei eromheen heb ik gelaten voor wat die was. Als je enkele voorbeelden kernachtig benoemt ter ondersteuning van je betoog dan blijft er denk ik meer hangen. De humor waardeer ik wel.

[quote]….en dan Hans de Geus….dat klinkt al niet zo snugger ….[/quote]
Ik weet niet wat jij veronderstelt bij de naam ‘de Geus’ maar het is een Geuzenaam om trots op te zijn. Geuzen waren feitelijk bijna de grondleggers van ons land.

LouisP · 22 februari 2009 op 10:42

nou,
voor mij als politieke leek is dit nieuws. Ik wist niet dat er zoveel speelde in het land.
Leuke combinatie van klimaten.
Van Armand Pien hoor ik de laatste jaren niet meer zo veel.

groet,
L.

Mosje · 22 februari 2009 op 13:30

Ik hou me maar helemaal vast aan je laatste regel!
Hoewel ik gisteren merkte dat er na zonneschijn wel eens mist komt.
Weet je wat trouwens erg goed helpt tegen depressies? Niet teveel tv kijken, of laat dat ding gewoon eens een tijdje uit, daar knap je van op, echt.

Mien · 24 februari 2009 op 08:07

Ik wel.
Het antwoord op de eerste vraag.

Maar die is de lezer al even kwijt na het geworstel en gebrei rondom alle namen, zijsprongen en verbindinkjes.

Tip: laat de woorden en zinnen voortaan iets langer sudderen zoadat column wat meer tot een kookpunt komt, en wie weet krijgen we dan ook die mooie regenboog aan het eind van je column en liefst met een pot goud ergens aan de einder.

Je schrijven zit in een groeifase, dat is leuk om te zien. Blijf het ontwikkelen want er zit progressie in.

Mien

Garuda · 24 februari 2009 op 20:26

Per column zit er vooruitgang in, het doet me deugd om te lezen dat jullie mij hierin blijven aanmoedigen.

Tot de volgende!

Garuda · 24 februari 2009 op 20:28

Ik zal het doorgeven aan onze goed Heilig Man Bos, hopelijk dat hij voor 5 december langs komt.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder