Meningen zijn verdeeld. Wie die meningen verdeelt, is niet altijd even duidelijk. Toch begin ik zo langzamerhand een donkerbruin vermoeden te krijgen, waar de grote meningverdeler huist. U ook? Juist ja. In dat kastje. U weet wel, dat afgrijselijke meubelstuk, dat uw smaakvolle interieur verpest, wanneer het uit staat en dat tot leven komt, wanneer u uw afstandsbediening met een vingertop beroert. In dat kastje woont de meningverdeler. Vermomd als slecht-nieuws-kiezer.

Dagelijks worden we overspoeld door nieuwsfeiten. Voorgeselecteerd door de nieuwskiezers. Opvallend is, dat de slecht-nieuws-kiezers de overhand hebben. Goed-nieuws-kiezers moet je met een lantaarntje zoeken. Slecht-nieuws-kiezers houden zich vooral bezig met landen in oorlogen die slecht zijn voor de wereld-economie. Ook spectaculaire ongelukken zijn een kolfje naar hun hand. Geld, machtsverhoudingen en sensatie, dat is waar de slecht-nieuws-kiezer op geilt.

Hoe meer slecht nieuws er is, des te groter de behoefte er een mening over te hebben. Althans, zo lijkt het, als je de grote meningverdeler moet geloven. De meningverdeler is bang, dat mensen er foutieve meningen op na gaan houden, dus kauwt hij ons meningen voor. Een slecht-nieuws-feit, dat hoog scoort op de hitlijst van narigheid, wordt te uit en te na belicht en becommentarieerd. Door wie? Simpel. De meningverdeler kiest daar zelf deskundigen voor uit.

En zo verdwalen we met ons allen in het grote bos van gebeurtenissen die onze aardbol elke dag overspoelen.

In ons drukke dagelijkse bestaan werpen we op gezette tijden een blik op Het Kastje. Het Journaal begint: “Ssst. Papa en mama moeten even het nieuws zien.” En zo zijn we binnen een kwartier weer helemaal bij. We weten precies wat er aan de hand is overal. Dat is de eerste fase. Nu moeten we daar nog een mening over vormen, dus wordt er een tweede blik geworpen op de eerste de beste commentator. Iets minder geconcentreerd zijn we, dan tijdens het journaal. De kinderen worden alweer onrustig en vragen onze aandacht, omdat de PC vastloopt en hun spelletje naar de klote is.

We zien nog net vanuit onze ooghoeken een al dan niet bekend hoofd, dat commentaar geeft en we vangen drie zinnen op. Precies voldoende om het huis niet af te laten breken door de kids en toch een mening te kunnen vormen, voor het geval op het werk of op een verjaardag het onderwerp ter sprake zal komen.

En zo bedonderen we onszelf. We willen alles bijhouden en er nog over mee kunnen praten ook. Ons eigen dagelijks bestaan is al zo jachtig en we zadelen onszelf ook nog eens op met het idee dat we overal een mening over moeten hebben. Omdat het allemaal voor een gewoon mens niet meer bij te houden is, pakken we maar de eerste de beste mening die ons wordt voorgeschoteld en doen het er maar mee.

Waarom eigenlijk?

Wie of wat heeft ons in zijn macht om ons op deze manier als gekken virtueel in het wereldtoneel te laten bewegen? Moeten we dan overal tegelijk zijn en alles weten wat er gebeurt op elke plek van de aardbol?

Ja, dat moet. Van de machthebbers. We moeten worden gehersenspoeld. Er staan grote geldelijke belangen op het spel en de machthebbers hebben sympathisanten nodig om hun vuile spel te spelen. Democratie heet dat. Hoe meer mensen hun spel niet doorzien en hen op hun woord geloven, des te meer stemmen krijgen ze.

Soms, hè, soms komt het zo vreselijk mijn strot uit allemaal. Soms word ik zo verschrikkelijk onpasselijk van politiek, macht en propagandaspelletjes die gespeeld worden. En nog zieker word ik dan van de meningverdelers, de slecht-nieuws-verschaffers in de vorm van keurige presentatoren en journalisten.

En na hevig te hebben overgegeven, kom ik dan weer tot mezelf. Voel me wakkerder dan ooit en overzie het hele slagveld van onverteerbaar voedsel dat me werd voorgeschoteld en dat ik braaf op heb gegeten om het, na compleet overvoerd te zijn, weer uit te kotsen.

Dan blijft de TV een week uit. Dan lees ik geen kranten. Dan leef ik even gewoon mijn eigen leven.
Totdat ik ergens hoor, dat er weer een pleuris is uitgebroken in een uithoek van de wereld, waar ik geen weet van had en waarvan ik het idee heb, dat ik dat toch had moeten weten.

En dan begint de ellende weer van voren af aan.
“Ssst. Mama wil even het journaal zien.”

Mijn TV staat op instorten. Het beeld wordt met de dag vervaarlijker rood. Ik zit te wachten op het moment dat het licht voorgoed dooft.

Gelukkig heb ik nog heel veel op mijn prioriteitenlijst staan, dat eerst nog gefinancierd moet worden. Het zou best kunnen dat ik voorlopig geen nieuwe TV kan kopen.

En eerlijk gezegd: ik geloof, dat ik daar niet eens rouwig om ben…
🙂

Categorieën: Actualiteiten

14 reacties

sally · 2 juli 2004 op 13:38

Het is bij ons al zo ver dat op elke slaapkamer een t.v. staat.Dus “gezellig” samen kijken is er ook al niet meer bij.
Schijtziek word je inderdaad van de hele avond hetzelfde nieuws.En de tot de laaste draad uitgekauwde meningen. Wat mij betreft gaat de t.v. ook voor een groot deel van de avond uit. Maar ja, dan zit ik waarschijnlijk veel voor dit plaatsvervangende scherm.En of dat nu zo gezellig is voor de rest…
Helemaal waar, jouw column, ma3anne.
groeten Sally

Shitonya · 2 juli 2004 op 15:11

Tja, de tv uit het raam smijten is ook niet echt een oplossing, tv of geen tv, je blijft evengoed tv’s tegenkomen en horen door middel van menselijke omhulsels op straat. Ach ja…
Een beste Column 🙂

Kees Schilder · 2 juli 2004 op 18:02

Je hebt wel gelijk maar je ontkomt er niet aan.
mediteren dan maar,het enige positieve alternatief.
Goed geschreven column

Mosje · 2 juli 2004 op 21:06

[quote]Hoe meer slecht nieuws er is, des te groter de behoefte er een mening over te hebben. [/quote]Dit verhaal is goed nieuws, dus ik heb maar een kleine behoefte er een mening over te hebben. 😕

Bakema_NL · 2 juli 2004 op 21:59

Ik vind de tv helemaal geen lelijk apparaat in het interieur. Er zijn mensen die zelfs zover gaan dat de tv (en andere apparatuur) allemaal maar achter kastjes gedouwd worden, dan zie je ze tenminste niet. Die mensen behoren trouwens vrijwel uitsluitend tot de vrouwelijke soort, maar dit terzijde. Ik vind het een mooi apparaat, alleen het gebodene is zo bedroevend, daar zit hem het verschil. Mooiste van het apparaat is de aan/uit knop……..probeer die “uit” eens. Tv is voor mij vooral prachtig om lekker film te kijken wanneer het mij uitkomt en dan kan ik nog zelf kiezen welke ook……..de dvd is een geweldige aanvulling voor die tv, helemaal goed.
Wat het nieuws betreft…..natuurlijk zie je slecht nieuws, goed nieuws is amper interessant, want dat is al goed. Het slechte nieuws moet nog iets mee gebeuren, dat moet nog goed gemaakt worden…….onbegonnen werk veelal, maar we moeten toch de moed er in houden.

Hans · 3 juli 2004 op 00:25

niks mis mee met een tv, het is de ideale vervanger voor mijn vrouw. Die wilde altijd midden in de nacht praten. dat was ook altijd slecht nieuws. Maar die kon ik niet uitzetten.

Louise · 3 juli 2004 op 09:47

Ergens heb je natuurlijk wel gelijk. De verleiding is groot om gewoon een voorgeschotelde mening over te nemen. Zeker als deze tig keer per dag letterlijk door je strot geduwd wordt.
Toch denk ik dat het ook een andere kant heeft. Dat je juist door al die uitspraken gedwongen wordt na te denken, maar dan moeten ze wel op de goede manier gebracht worden.

Jouw column zette mij aan het denken 😉

pepe · 3 juli 2004 op 09:55

[quote]niks mis mee met een tv, het is de ideale vervanger voor mijn vrouw. Die wilde altijd midden in de nacht praten. dat was ook altijd slecht nieuws. Maar die kon ik niet uitzetten.[/quote]

ALs je de vrouw vergelijkt met een tv, had je misschien toch eens meer naar de vrouw kunnen kijken en luisteren dan naar de tv.

Mooie column Ma3, er is inderdaad wel een te veel aan zinloos tv-programma’s. Gelukkig zijn er heel soms ook best interessante en leuke dingen te zien.

Ma3anne · 3 juli 2004 op 10:36

Mosje: Wat vind je het goede nieuws? Dat mijn TV bijna stuk is of dat we ons laten bedonderen? 😉

Bakema:

[quote]natuurlijk zie je slecht nieuws, goed nieuws is amper interessant, want dat is al goed. Het slechte nieuws moet nog iets mee gebeuren, dat moet nog goed gemaakt worden.[/quote]
Dit vind ik een mooie om over na te denken.

Hans: Mij krijg je niet op Het Kastje met deze uitspraak. 😛

Louise: Precies. Het zet je aan het nadenken, maar als je niet correct geinformeerd wordt, is je mening altijd krom.

Kees: Meditatie is voor veel dingen een mooi alternatief. Ogen dicht en bij je eigen nieuwsbronnen te rade gaan. 😉

Pepe: Tuurlijk heeft de TV ook zijn leuke kanten. Sesamstraat is nog steeds één van mijn favorieten. 😀

Shitonya: helaas kom je overal TV’s tegen ja. In het ergste gaval als je ergens op visite bent en de TV blijft aan staan en je moet verplicht meekijken. Gruwel.

Sally: ik ben ook eens gaan tellen hoeveel schermen wij hebben en dat zijn er toch meer dan ik dacht: een TV scherm, een computerscherm, een zonnescherm, een regenscherm, scherm-utselingen… 😮

Hans · 3 juli 2004 op 13:52

A) wil ik niemand op de (tv) kast krijgen
B) Nee hoor ik ben blij met tv kijken juist omdat daar een knop aan zit.
C) En de column…? daar is gewoon niks mis mee.

Dees · 3 juli 2004 op 15:49

Goede column, goede conclusie….

Grtz,

desa

Li · 4 juli 2004 op 16:21

Daarom verheug ik me op een vakantie zonder t.v en maar heel af en toe een krant. Dan denk ik niet aan wat er is gebeurd of wat er kan gebeuren. Ik hoef niet mee te denken en mee te praten en geniet van alles en van helemaal ‘niks’. 😉

Li

rrobin · 4 juli 2004 op 20:21

Helemaal eens met de inhoud, kan er niks verder aan toevoegen 🙂

Anneroos · 4 juli 2004 op 20:57

Hele avond spelletjes doen is ook geen optie, want zelfs dan ontkom je niet aan de opgedrongen mening dat je rijk moet zijn om een hotel te bezitten (monopoly), terwijl de meeste hotels gewoon bezit zijn van de bank. Je je MOET ergeren aan mens-erger-je-niet, want dat doet iedereen.
Je voor hints minimaal 5 uur televisie op een avond moet hebben gekeken om alle laatste programma’s, boeken en cd’s te kennen.
Boek lezen dan maar? Ehhh…wat is de bestseller van deze maand?
😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder