Het menselijk brein is ongelofelijk en ontzaglijk. Neem nou de Nederlandse fysicus Gerardus ‘t Hooft die in 1999 samen met een andere Nederlander (Veltman) de Nobelprijs voor fysica heeft ontvangen. Zuiver door wiskundige berekeningen heeft hij besloten dat er ook W en Z partikels bestaan.
Niemand geloofde dit.
Een paar jaren later bleek dat hij gelijk had. In de CERN centrale van Genève (een immens laboratorium) werd tijdens proefnemingen inderdaad ontdekt dat die W en Z partikels bestaan.

In haar toespraak tot de Koninklijke Zweedse Akademie voor Wetenschappen zei Prof. Dr Cecilia Jarlskog dat alles uit partikels bestaat, zowel de bloemen in de zaal waar de Nobelprijs wordt uitgereikt, als de buste van Alfred Nobel en de laureaten ‘t Hooft en Veltman en zijzelf, kortom, alles, zowel stoelen als bloemen als stenen als mensen als lichtstralen als roentgen stralen als laser stralen.

Zij heeft gelijk en dat is een enorme revelatie voor mij.
Dat mensen als ‘t Hooft zoiets kunnen berekenen en er zeker van zijn dat het bestaat, en dat ze later gelijk krijgen, vind ik onvoorstelbaar groots en wonderbaar.

Dat Richard Feynman (een andere Nobelprijswinnaar fysica) zijn Feynman diagrammen neerschreef in een cafeetje terwijl hij bier dronk, is nog veel ongelofelijker.

De zoon van mijn broer studeert nu voor bio-ingenieur. Wanneer ik af en toe een mail van hem krijg met vergelijkingen van lineaire algebra en hogere wiskunde kan ik niet meer volgen.

Dat is heel wat anders dan de povere primitieve wiskunde die op school wordt aangeleerd.

Moge er meer jonge mensen zijn die zich bekwamen in de hogere mathematica en de wetten van de natuur, in plaats van zich als hoofddoel in het leven te stellen om rond te hangen in een shopping center of te springen en te zingen op een podium.

Dat laatste mag natuurlijk, en men verdient er meer geld mee, maar het brengt de mensheid geen stap vooruit.

Categorieën: Algemeen

14 reacties

rrobin · 22 juli 2004 op 17:14

Een lofrede aan de fysici.. Dat alles uit deeltjes bestaat is al iets langer bekend, de openbaring zijn de nieuwe deeltjes.

[quote]Moge er meer jonge mensen zijn die zich bekwamen in de hogere mathematica en de wetten van de natuur, in plaats van zich als hoofddoel in het leven te stellen om rond te hangen in een shopping center of te springen en te zingen op een podium.[/quote]
Jammer dat je dat niet een paar jaar geleden aan Shakespeare of Mozart kon zeggen.. Misschien hadden we dan nog meer partikeltjes gehad 😀

Dees · 22 juli 2004 op 17:30

[quote]Moge er meer jonge mensen zijn die zich bekwamen in de hogere mathematica en de wetten van de natuur, in plaats van zich als hoofddoel in het leven te stellen om rond te hangen in een shopping center of te springen en te zingen op een podium.[/quote]

Hoewel ik het gedeeltelijk met je eens ben, aangezien ik vind dat er iig in Nederland een soort kennisarmoede begint te ontstaan, ben ik het toch ook niet met je eens aangezien je in de grote orde der zaken er niet van uit kunt gaan dat springende zingende mensen op een podium de mensheid geen stap verder brengen. Sterker nog, als je die lijn door zou trekken, zou je zelf misschien geen columns moeten schrijven….

Grtz van een particular particle package.

gast · 22 juli 2004 op 17:48

Je kan je natuurlijk ook afvragen wat de mensheid nu geholpen is met het feit dat de laatste letters in het alfabet nu ook behoren tot de partikelreeks.
Wist je trouwens al dat de meeste kennis opgedaan wordt tijdens oorlog?
Dan sta ik toch liever in die shoppingmall mijn geld uit te geven.

Wat betreft de column: teveel alinea’s in ieder geval. Qua inhoud zou ik ervoor gekozen hebben om ook wat uitleg te geven omtrent het woord partikel. Denk dat de meeste mensen dat al niet begrijpen.

Mosje · 22 juli 2004 op 21:02

[quote]Dat laatste mag natuurlijk, en men verdient er meer geld mee, maar het brengt de mensheid geen stap vooruit.[/quote]Twijfel sterk aan je conclusie. Ok, we zijn allemaal partiekeltjes. Maar hoe helpt dat ons een stap vooruit te doen?
Heb overigens even geleden een groepje muzikanten zien springen en dansen op een podium. They made me smile!
Ook niet onbelangrijk toch?

rrobin · 22 juli 2004 op 21:10

[quote]Wist je trouwens al dat de meeste kennis opgedaan wordt tijdens oorlog?[/quote]
Je bedoelt dat de ontwikkelde landen meer geld overhebben om onderzoek te doen naar mooiere en subtielere manieren om te moorden. Daarbij verdient het goed om de oude afdankertjes dan weer aan het Midden-Oosten te verkopen..

In Afrika woeden er al jaren oorlogen, en toch staan ze niet echt bekend als het kenniscentrum van de wereld.

Kennis is daarbij iets anders dan wijsheid. Maar je hebt gelijk, het is een manier natuurlijk.. 😉

gast · 23 juli 2004 op 00:08

@rrobin: ik doelde eigenlijk meer op grootschalige oorlogen door grootmachten. Niet op militiestrijders in Afrika.

rrobin · 23 juli 2004 op 00:25

De laatste grootschale oorlog tussen supermachten was een koude oorlog. Er was geen gewapend conflict, enkel paranoia. Maar we rollen weer offtopic schijnt..

Ma3anne · 23 juli 2004 op 06:40

Zouden wiskundigen geen muziek maken of af en toe een dansje wagen? Er is er in elk geval één die gelukkig gewoon mens is en in de kroeg komt, begrijp ik uit je tekst.
Zingen en dansen voegen wel degelijk iets toe aan de het leven, zo zeker als één plus één twee is.
Hoe zou het leven eruit zien zonder muzikanten? Moet er niet aan denken! 😮

Wist je overigens, dat muziek op wiskunde gebaseerd is?

Wayan · 23 juli 2004 op 10:57

Rrobin : waar heb ik geschreven dat Shakespeare of Mozart of Bach niets hebben bijgedragen aan de mensheid ? Ik had het gewoon over fysica.

Desaparecida : Uiteraard ontstaat er een kennisarmoede, maar wees ervan overtuigd dat ik graag zingende en springende mensen zie.

Moustafa : Hm, hm. Gerardus ‘t Hooft is lang na wereldoorlog 2 geboren. Er zijn nog altijd onafhankelijke fysici die in het kader van een universiteit werken. Niet elke natuurkundige werkt voor het Pentagon.

Mosje : Heb ik ooit gezegd dat muziek en lol maken op een podium verkeerd is ?

Ma3anne : Inderdaad voegen zingen en dansen iets toe aan het leven. Heb ik in mijn column het tegendeel beweerd ? Nee toch ? En ja, er is veel wiskunde te vinden in de muziek.

Jullie lezen allerlei opinies in mijn column die ik niet geschreven heb.
Ik heb niet geschreven dat iedereen fysica of wiskunde dient te studeren, ik heb enkel even de aandacht willen vestigen op het feit dat wij die wetenschapslui wel degelijk nodig hebben en dat er opvolgers moeten zijn want die mensen worden ook oud en zij moeten hun wetenschap doorgeven.

Ik heb ooit een toneelstuk gezien waarin een oude man zei tegen zijn kleinkind : tomaten zijn eetbaar.
Zo wordt de wetenschap doorgegeven aan de volgende generatie.
Ik hoop dat de Nederlandse Nobel prijswinnaar iemand anders opleidt zodat de kennis niet verloren gaat, want geef nou toe, welke kennis verkrijgen wij van Britney Spears of de Spice Girls ?

gast · 23 juli 2004 op 11:53

[quote]welke kennis verkrijgen wij van Britney Spears of de Spice Girls [/quote]
euh…dat mooie vrouwen en tieten het nog steeds goed doen…tot ze beginnen te praten over serieuse dingen;)

Wayan · 23 juli 2004 op 15:55

Moustafa, kijk even hier i.v.m. de Spice Girls (een leuk artikel geschreven door de Vlaamse auteur Herman Brusselmans)
http://users.pandora.be/erik.raeymaekers/brspice.htm

rrobin · 23 juli 2004 op 18:38

[quote]Moge er meer jonge mensen zijn die zich bekwamen in de hogere mathematica en de wetten van de natuur, in plaats van zich als hoofddoel in het leven te stellen om rond te hangen in een shopping center of te springen en te zingen op een podium.[/quote]
Misschien dat ik dit stuk dan verkeerd opvatte..

[quote]Ik hoop dat de Nederlandse Nobel prijswinnaar iemand anders opleidt zodat de kennis niet verloren gaat, want geef nou toe, welke kennis verkrijgen wij van Britney Spears of de Spice Girls ?[/quote]
Aan kennis alleen heb je niet veel. Er zijn musici die de wereld meer beinvloed hebben dan de benaming van enkele deeltjes..

Ik zeg ook niet dat we geen droogkloten nodig hebben die enkel exacte wetenschappen studeren.. Maar je overdrijft enigzins de impact van de ontdekking 🙂

gast · 23 juli 2004 op 21:51

[quote]Aan kennis alleen heb je niet veel. Er zijn musici die de wereld meer beinvloed hebben dan de benaming van enkele deeltjes..[/quote]
Goh…nu zeg je zowat hetzelfde als ik. Dat kan natuurlijk niet he? Of toch wel?

rrobin · 24 juli 2004 op 01:13

Het lijkt er anders wel op he 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder