Ik kan er niet omheen. Geld maakt niet gelukkig maar toch ben ik blij in een situatie te verkeren niet strikt op te hoeven letten in wat ik uitgeef en dat is een hele zorg minder. Het is ook daarom dat ik mij een gewoonte heb aangewend het kleingeld in mijn portemonnee apart te leggen. Vroeger al had ik een hekel aan die kleine dubbeltjes maar ook de grotere stuivers, je kon er geen fluitje voor kopen. En ook nu, al lang na de introductie van de Euro, gaat al het koperwerk direct apart. Wat ik met dat kleingeld doe? Achteloos gooi ik dat afgeschreven onder de glasplaat van mijn salontafel. Bijna zoals Dinky Earnshaw, de hoofdpersoon uit: ‘Alles is eventueel’ uit een kort verhaal van Stephen King, die aan het einde van iedere week het restant van zijn weekgeld in het rioolputje voor zijn huis gooit. Eén van de secundaire arbeidsvoorwaarden van zijn werkgever. Weliswaar niet afgedwongen door mijn werkgever, heeft het geld onder de salontafel een heel andere waarde gekregen voor mij. Geen ruilmiddel maar decoratief.

Jaren heb ik daar verder weinig aandacht aan geschonken afgezien van het feit dat ik na terugkomst van de boodschappen mijn oogst aan kleingeld onder de tafel zaai. En jarenlang heeft mij dat niet meer opgeleverd dan een dikke laag stof. Toen recentelijk de zon hierover scheen viel mij pas op hoe dof de ellende was geworden en ik besloot een grote emmer te pakken om het geld eens mooi schoon te wassen. Gezien de kleur van het water bleek ik te beschikken over een hoop zwart geld.

Nu het geld gewassen is hang ik uitgeteld op de bank. Een vlaag van kopergeur trekt aan mijn neus voorbij als de smaak van bloed. Door welke handen is het allemaal gegaan? Was ik mijn handen in onschuld nu mijn muntjes weer glans hebben gekregen? Zonnestralen worden speels weerkaatst tot een fonkelende fontijn van licht. Alsof daar een royale schatkist staat van een welvarend koninkrijk uit lang vervlogen tijden. En dat geeft mij voldoening.

Categorieën: Algemeen

7 reacties

Prlwytskovsky · 9 augustus 2008 op 09:55

Lange tijd gedacht dat ik de enige was die zijn kopergeld apart legde, maar nee: King doet dat ook.

Verschil met mij is dat ik de voorraad geld niet laat oplopen maar als de jampot vol is koop ik er een heerlijke fles jenever voor. Soort tractatie aan mezelf.

Wanneer koop je een andere tafel? 😉

SIMBA · 9 augustus 2008 op 10:05

Hier gaat het kopergeld in de spaarpot van zoon. Ik snap nu wel waarom winkeliers klagen dat ze niet aan kleingeld kunnen komen 😉

Nimrod1979 · 9 augustus 2008 op 22:43

[quote]Gezien de kleur van het water bleek ik te beschikken over een hoop zwart geld.[/quote].

😀

Leuk

WritersBlocq · 10 augustus 2008 op 11:23

Leuke column King, lekker geschreven ook.

pepe · 10 augustus 2008 op 17:41

Een heerlijke leesbare column, waar de vaart goed in zit.

[quote]Een vlaag van kopergeur trekt aan mijn neus voorbij als de smaak van bloed. Door welke handen is het allemaal gegaan? [/quote]

Hier vandaan komt natuurlijk het spreekwoord : geld stinkt.

arta · 10 augustus 2008 op 19:08

Die zwart-geld-quote die Nimrod al aanhaalde vond ik ook geweldig, zoals er in de laatste alinea nog meer van die juweeltjes staan.
Ik struikelde over ‘fontijn’, dat is toch met de ‘ei’?
Erg mooi en origineel geschreven!
🙂

KingArthur · 10 augustus 2008 op 19:25

Dank voor jullie reacties.

@ Peep: Geld stinkt was mijn oorspronkelijke titel. Ik vond het stinken er niet goed uitkomen en heb het daarom maar Wisselgeld genoemd. Leuk dat jij het er toch uithaalt.

@ Arta: Thanks, je hebt helemaal gelijk. Soms denk ik goed te kunnen schrijven maar telkens vertik ik het weer :-).

Geef een reactie

Avatar plaatshouder