De worstfabriek neemt afstand. Niet van de inhoud van hun worsten. Nee, ze nemen afstand van de film. Dè Film. De worstfabriek “veroordeelt de uitlatingen tegen de Islam die geen ander doel dienen dan te kwetsen”. De worstfabriek in de politiek. Waarom doet de worstfabriek dat ? De worstfabriek doet dat om niet op de lijst te komen. De lijst van te boycotten bedrijven. Deze lijst is een initiatief van Meneer Zakaria Sheikh. En meneer Sheikh of meneer Zakaria, is voorzitter van het comité The Messenger Of Allah Unites Us. Het is een club van hypersensitieve moslims die zich ernstig gekwetst voelt door dè Film. Hemel, maar vooral aarde worden door de meneer bewogen om van dè Film toch nog een provocerend succes te maken. Meneer vindt dat de maker van dè Film alle Moslims ter wereld beledigt. De maker mag zijn straf niet ontlopen.
Nu kun je je verbazen over de kwalificatie beledigend en wat daar allemaal aan vast wordt geassocieerd, maar ik ben geen moslim. Ik kom uit een andere cultuur en heb een redelijk opgetogen levensinstelling. Een poging tot echt begrijpen laat ik dan ook het liefst aan anderen. Beschouwen en verwonderen is meer aan mij besteed.
Nog even over meneer Sheikh of meneer Zakaria. Meneer is boos. Die boosheid uit hij onder meer door posters te drukken met daarop een lijst met alle Nederlandse bedrijven die in de Arabische wereld zaken doen. Die gaat ie verspreiden. Hij heeft er al één miljoen gedrukt. De boodschap is duidelijk. Alle gelovigen worden opgeroepen geen Nederlandse producten te kopen. Daarmee wil hij druk uitoefenen op Nederland. Want Nederland moet de maker van dè Film aanpakken. En al zij het niet doen dan moeten wij het doen. Aldus meneer Sheikh of meneer Zakaria. Een lijst en een boycot dus.
Nu is het mogelijk om je naam van die lijst af te kopen. Je moet je als bedrijf in Jordanië dan uitspreken tegen dè Film.
Voor de worstfabriek leek dat geen enkel probleem. Wat moet dat moet, zullen ze daar gedacht hebben. Op de balans staat ten slotte geen geloofwaardigheid of rechte rug. Daar staan alleen harde euro’s.
Daarom doet de worstfabriek even aan politiek.

Vanavond was de worstfabriek bij Netwerk. “Het heeft niets met geld of marktpositie te maken” vertelde de woordvoerder van de worstfabriek aan de verslaggever. Terwijl de woordvoerder nog een aantal bananen aan het recht praten is dwalen mijn gedachten af. Ik denk worstfabriek… worstfabriek…
Wat doet een worstfabriek eigenlijk in de Arabische wereld? Ik weet niet beter of de meeste worsten bestaan voor een belangrijk deel uit varkensvlees. En…en met dezelfde beperkte wetenschap dacht ik dat varkensvlees voor Moslims taboe was. Of…
T zal toch geen principiële kwestie zijn van die worstenjongens?

Frank
23 juni 2008


2 reacties

Dees · 28 juni 2008 op 11:34

Leuke column! Geen reacties vreemd genoeg? Ik ga meteen over tot een boycot van kalfsleverworst…

Overigens hoort een kwalificatie als hypersensitief niet vooraf aan je verklaring van beschouwing. Maar hee, kniesoor!

KawaSutra · 29 juni 2008 op 02:31

Haha, ik vind hem ook wel leuk. In principe heb je wel gelijk maar verder zal het me worst zijn. 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder