“The movements which work revolutions in the world are born out of the dreams and visions in a peasant’s heart on the hillside.”

— Leopold Bloom aan het woord in James Joyce’ in Ulysses

Will the real Bloom, please stand up?! Mhm. Iets in mij knaagt. Momenteel. Relatief. Miss Winehouse died some time ago. Als een molotovje dat werd binnen gegooid. Krrrrrsh. Pieeeow. Bàm. End of the story. Of toch niet? In de voetsporen van de verdronken Brian Jones en een Jimi Hendrix die het leven liet bij een exuberante hoeveelheid wijn en slaappillen. Gevolgd door Jim Morrison die net iets te veel heroïne via dat pijnlijk ijzeren buisje in zijn diepteader liet glijden, evenals Janis Joplin die hetzelfde lot beschoren was. Om af te sluiten met Cobain. A hero with a story. Grungy manier om er het loodje bij neer te leggen. Co BANG.

27. Twenty-seven. Ze-ve-nen-twin-tig. Natuurlijk getal. Volgend op 26. Voorafgaand aan 28. Is that it? Amper 27 jaar op deze aarde. Een o zo vaak vervloekte wereld die uiteindelijk toch zo slecht en afschuwelijk, mensonwaardig en desastreus nog niet blijkt te zijn als wij en zij allen soms durven beweren bij mindere tijden. Whatever. Laten we het houden bij een zucht en uitlaat als ‘het valt allemaal best mee’. Persoonlijk. Minder mystiek. Ietwat meer gedoseerde mythe.

In arcady. Club 27? Mozart componeerde ooit 27 concertos voor pianoforte en orchestra. True story. Maar de mystiek omtrent hen die tot die zogenaamde berucht 3³ club behoren zullen het maar gehad hebben. 27 jaar van letterlijke overgave aan hun vak. Veelal met een artistiek doeleinde. Drugs, alcohol en zaken/handelingen van lichte zeden. Maar niet altijd. Hun geest en ziel was voornamelijk verweven met de drang naar meer. Naar té veel uiteindelijk. Naar datgene waarvoor ze leefden. De kunst van het schrijven. De kunst van het musiceren.

“Tu quoque”, dixit S.

Categorieën: Diversen

12 reacties

Wayan · 28 december 2011 op 13:12

Ging het citaat van James Joyce niet over iets geheel anders dan de inhoud van je column ?

Hij verwees naar de opstand van de armen tegen sociaal onrecht.

De mensen van de club van 27 hebben intens geleefd en zijn opgebrand als een dun, klein kaarsje, maar of ze nou wereldveranderende dingen hebben gedaan of nieuwe trends in muziek gestart valt te betwijfelen.

Meralixe · 28 december 2011 op 13:59

Na de tweede alinea gestopt met lezen. :hammer:

Boukje · 28 december 2011 op 14:13

Ik begin er al niet eens meer aan :hammer: :hammer: :hammer:

Harrie · 28 december 2011 op 17:43

Drowning by numbers. Niet mijn kop thee.

AidaG · 28 december 2011 op 21:31

Nogal simplistisch en kortzichtig om na de tweede regel af te haken, neen?
Het feit dat 3/4 van de reacties hier en op andere columns van mij verwijst naar een zogenaamde onduidelijkheid doet mij nadenken over de waarde van dichterlijke vrijheid en zin naar vernieuwing. Maar ja, ik denk dan ook weer te veel na over irrelevante zaken.

AidaG · 28 december 2011 op 21:34

Nogal simplistisch en kortzichtig om na de tweede regel af te haken, neen?
Het feit dat 3/4 van de reacties hier en op andere columns van mij verwijst naar een zogenaamde onduidelijkheid doet mij nadenken over de waarde van dichterlijke vrijheid en zin naar vernieuwing. Maar ja, ik denk dan ook weer te veel na over irrelevante zaken.

Libelle · 29 december 2011 op 10:33

Wat zou het goed zijn als dit artikel eens vertaald werd naar prettig te lezen configuraties voor alle leeftijden en de meeste intelligenties. Het is een interessant onderwerp. Waarom branden sommige artiesten gewoon door op jonge leeftijd, als een formule 1 motor die ontzaggelijk presteert en de finish niet haalt? (onze finish dan)

Meralixe · 29 december 2011 op 11:47

Goed, we zijn een beetje te radicaal en te ongeduldig geweest.
Zoals U Libelle het hier verwoorde komt het perfect over. :eh:

Libelle · 29 december 2011 op 12:01

Ik bedacht nog; Misschien wil je wel veel meer in jouw column stoppen, dan er ooit kan worden uitgehaald. Als kunstuiting mag dat gerust natuurlijk.

LouisP · 29 december 2011 op 17:45

Ik heb al wat op je site gelezen en wat ik daar lees vind ik veel beter dan zoals het hier staat..

Kok · 29 december 2011 op 18:36

Wel, AïdaG, als ik het goed begrijp studeer je kunstwetenschappen en ben je tegen de twintig. Als ik je stukken op je website tenminste goed lees, want ik ben het met Louis eens dat het daar veel, veel beter beschreven staat.
Hoewel dit werkje daar niet voorkomt, zag ik wel een verhaal met de titel [i]Congratulations, you survived the last revolution[/i] dat van jouw hand is volgens het bijschrift. Waar dat artikel een leesbaar werkje is, mis ik hier een beetje de logica van wat je zeggen wilt.

Je begint met een citaat uit de Ulysses van James Joyce. En je vraagt vervolgens wanneer de echte hoofdpersoon wil opstaan. Precies dat gevoel bekruipt me wanneer ik je stuk lees.
Het voelt een beetje alsof je een verhaal over repelsteeltje wilt vertellen en ons dat ook aankondigt om vervolgens niets anders te doen dan te spreken over het meisje met de zwavelstokjes. Het een houdt geen verband met het ander.

Nu ik het daar toch over heb, ik zie geen verband in het hele stuk. Het leest alsof ik losse zinnetjes en overpeinzingen krijg voorgeschoteld, de resten van een dis waar ik niet voor uitgenodigd was en die mij doen gissen naar de magie van het hoofdgerecht.

Je spreekt veel over Cobain en over de bekenden die op hun 27ste het vaantje streken.

Maar wat je wil zeggen, is mij niet duidelijk.

Chris · 30 december 2011 op 15:25

Hmm, het doet mij een beetje denken aan de bekende Corsicaanse Club “Vinti Sétte”.

Waar Bill Wyman vergeefs Brian Jones tracht te ontmoeten.

Of waar Van Morrison die zich ten onrechte uitgeeft als de oom van Jim, zo onfortuinlijk verdronken in een Parijse hotelkamer.

Of ex-Nirvana-drummer David Grohl, die verlegen zit om een feestje met zijn oude maat.

En over ” a numbers game” gesproken, Gangstah rappers Tupac Shakur en Notorious B.I.G. zijn beiden op hun 26e vermoord, de laatste nog geen maand voordat hij de kenmerkende leeftijd van 27 zou hebben bereikt. Net zoals Nick Drake toen hij er een eind aan maakte. Hoe oud was ian Curtis eigenlijk? Of Frank Sinatra?

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder