Dirk van Baele is gezegend met een grote vriendenkring. Dat is een van de pijlers van zijn bestaan vindt hij. Sommige van zijn vrienden kent hij al sinds de kleuterschooljaren en met een enkeling speelde hij zelfs al in de zandbak op het schoolplein. Tijdens de middelbare schooltijd blijven de jongens elkaar trouw opzoeken en zien elkaar sowieso elke zaterdagavond in een oude boerenschuur waar ze samen op de muziek van the Doors, Led Zeppelin, Pink Floyd, Deep Purple en Supertramp steevast een feestje bouwen. Met veel drank proberen ze de puberale onzekerheden te camoufleren en daar groeit de vriendenclub uit tot een solide gezelschap dat in zowel goede als slechte tijden standhoudt. Het eerste zoentje van een meisje, de doordringende geur van verschaald bier en nicotine waarmee de ruimte is vergeven en de poster aan de muur van Linda Ronstadt zijn Dirk altijd bijgebleven.

In de loop der jaren heeft de groep zich verspreid over verschillende woonplaatsen. De meesten zijn getrouwd, hebben een gezin gesticht maar al bij al is het clubje redelijk intact gebleven. Om het contact te bestendigen organiseert van Baele sinds jaren activiteiten voor zijn oude gabbers. Minstens een keer per jaar gaat hij met de mannen op pad. Vissen op zee met forse windkracht, fierljeppen in Friesland, wadlopen naar Schiermonnikoog, survivaltochten in Biesbosch, Ardennen en Zuid Limburg, skiën in Winterberg, elk jaar weer weet Dirk zijn vrienden te verrassen met een uniek uitstapje. Iedereen ontvangt vooraf een mail met daarin de datum, de vertrektijd, het kostenplaatje en wat iedereen eventueel moet meenemen. De verdere invulling van de dag of het weekend houdt hij echter angstvallig geheim tot het laatste, want pas op het moment van vertrek geeft hij door waarheen de reis gaat. Er wordt tijdens of vlak na de activiteit wel eens op Dirk gemopperd wegens onverhoopt ongemak. Zoals die keer in Den Haag toen een lift het ’s nachts begaf en het opgesloten gezelschap pas na drie kwartier werd bevrijd door de brandweer. En dat bezoek aan de opera had hij beter helemaal achterwege kunnen laten. Maar na afloop van elk uitstapje is het altijd weer: Even goede vrienden en tot volgend jaar. Traditioneel wordt er afgesloten met een gezamenlijk diner en daarbij natuurlijk veel bier. Bij het afscheid denkt Dirk iedere keer dat, als hij het al gaat halen, dan toch zeker “with a little help from my friends.”

De laatste jaren zijn de stoere survivaltochten vervangen door veiligere workshops en lezingen, de club is immers blessuregevoeliger geworden. Want zomaar ineens ben je jaren verder. Twee van de vrienden zijn inmiddels overleden en weer een ander heeft zijn kind moeten afstaan. Zo ziet Dirk dat het leven zijn tol eist. Kracht en souplesse nemen af. Hij probeert het gevoel te pakken dat hem bekruipt. Is het een beetje als dromen dat je aan het werk bent en dan wakker worden op je werkplek in een donker en leeg kantoor? Wat zou Paul McCartney hebben gedacht toen hij 64 werd en het lied hoorde dat hij daarover in zijn jonge jaren had geschreven?  Of zoiets als een déjà vu, maar dan anders. Even is Dirk weer in de oude boerenschuur en hoort het onverbiddelijke “Time” van Pink Floyd snoeihard door de ruimte galmen: “And you run and you run to catch up with the sun but it’s sinking. Racing around to come up behind you again. The sun is the same in the relative way but you’re older. Shorter of breath and one day closer to death.”

Niets is bestand tegen TIJD…TIJD..TIJD.TIJ.TI.T…

 

Categorieën: Algemeen

G.van Stipdonk

Gerard van Stipdonk. Mijn motto: Wie schrijft die blijft.

13 reacties

Spencer · 18 maart 2014 op 12:50

Zo is het. En ‘pijler’ is met een lange ij.

    g.van stipdonk · 18 maart 2014 op 13:46

    Sh…. blunder. Vraag meteen of de redactie het nog kan corrigeren. Bedankt.

      troubadour · 18 maart 2014 op 18:49

      Jeetje zeg, alsof dat belangrijk is!

        g.van stipdonk · 19 maart 2014 op 10:40

        Mischien niet, maar om meteen in het begin de plank mis te slaan is toch peinlijk.

Mr Moderator · 18 maart 2014 op 14:18

Het is gecorrigeerd.

Mien · 18 maart 2014 op 16:15

Altijd blijven koesteren. Vrienden en tijd. Mooie column met een evenzo mooi slot akkoord. En ja, wat zal Paul McCartney gedacht hebben toen hij 64 werd in 2006? Waar zijn Arthur, Elliot en Miller?
http://www.beatlesfanclub.nl/nieuws-mainmenu-47/495-setlist-en-details-van-eerste-concert-ringo-in-casino-rama

Yfs · 18 maart 2014 op 18:10

Led Zeppelin, The Doors, Pink Floyd etc. is net een beetje vóór mijn tijd geweest Wél had ik een LP van Neil Young ( Harvest) maar dat was meer om indruk te maken op de grote vrienden van mijn broer die zelf geen geld had om deze te kopen haha.

Het voorbeeld van Paul McCartney komt goed van pas in deze column! :yes:

troubadour · 18 maart 2014 op 18:51

Genoten van de column! Dat geneuzel over dat ij/ei, hoort er kennelijk bij..

g.van stipdonk · 19 maart 2014 op 10:47

Bedankt voor de reacties.
@ Spencer voor het aanstippen van de spelfout.
@ Mien voor de complimenten en de extra research.
@ Yfs: eerlijk gezegd was de muziek van Led Zeppelin Doors en Pink Floyd ook alweer gedateerd ten tijde van Dirk’s ontwaken, maar het was wel de muziek die door zijn generatie werd gekoesterd. En ook Neil Young was een van de grote helden.
@ Troubadour: graag gedaan.

arta · 19 maart 2014 op 11:06

Je zet hier een lekkere sfeer neer, G.!
Je schrijft goed.

Persoonlijk vind ik het altijd erg fijn om op taalfoutjes gewezen te worden. We schrijven hier naar mijn idee om te leren van elkaar en daar hoort dat gewoon bij. Van ‘ oh’s’ en ‘ah’s’ wordt men niet wijzer…

    g.van stipdonk · 19 maart 2014 op 13:06

    Zo is het, leren en laten leren. Bedankt voor deze hartverwarmende reactie.

Meralixe · 19 maart 2014 op 11:24

Inderdaad, die sfeer is er. Tussen de regels door maakt de lezer kennis met een excentrieke persoon.
Klein puntje? In de titel staat onze vriend zijn naam en verder open je de eerste alinea nogmaals met zijn volledige naam. Goed, maar dan verder zou ik zijn naam of achternaam niet meer vernoemen. De lezer weet dat het over hem gaat. :-))

Neil Young.. Harvest.. Old Man..

    g.van stipdonk · 19 maart 2014 op 13:09

    Aha, een kenner. Neil Young was altijd een van mijn favorieten. Heb hem nooit in levende lijve mogen aanschouwen, wel zijn grote vrienden Crosby Stills & Nash. Ook niet niks! Bedankt voor de tip.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder