Zondagochtend, vijf voor acht. Ik sta in de Winkel van Sinkel, oftewel de woonkamer van mijn moeder. Hoeden, petten of dameskorsetten zijn er niet te koop. Drop om te snoepen en pillen om te poepen? Je wist het maar nooit met mijn moeder. Ze ligt nog op één oor en heeft me niet binnen horen komen. De gehoorapparaatjes die op tafel liggen vormen samen met de gasaansteker, het asbakje uit Griekenland en haar buil met zware shag een stilleven. Mijn moeder gebruikt de gasaansteker om de shagjes die uit haar shagdoos rollen aan te steken. Met een gewone aansteker lukt dat niet, omdat ze geen kracht meer heeft in haar vingers.

Ik kijk naar de koekoeksklokken aan de muur. Vijf op een rij, van klein naar groot. Toen mijn vader nog leefde heeft hij ze dusdanig afgesteld dat ze één minuut na elkaar ‘Koekoek’ zouden roepen. Nog twee minuten en het gekoekoek zal losbarsten. De verzameling Afrikaanse houten maskers zien er grimmig uit in het ochtendgloren. (In het middaguur trouwens ook). Mijn moeder woont midden in de stad. Vaak stoppen er mensen om bij haar naar binnen te kijken in de veronderstelling dat het een antiekwinkel is.

De kleinste koekoek meldt zich als eerste. De snelheid waarmee die koekt doet me afvragen of hij zijn dosis ritalin is vergeten. De andere vier klokken volgen gehoorzaam. Na het geluid van de grootste en traagste koekoek weet ik dat de voorstelling is afgelopen. Op het statige getik van de grote Friese staartklokken na is het weer stil in huis.

Wat ik hier doe op dit tijdstip? Ik ben vandaag vroeg opgestaan om te koken voor zes personen. Nadat ik alle benodigde ingrediënten voor de Griekse moussaka had uitgestald op het aanrecht, kwam ik erachter dat ik geen aansteker had. Omdat de buren nog sliepen ben ik vervolgens naar het tankstation gereden. Tevergeefs, deze was nog gesloten. Zoals altijd, is mijn moeder dan het laatste redmiddel.

Mijn hoofd bonkt van de fles Chateau Migraine van gisteravond. De nadorst is immens. Ik open mijn moeders koelkast en wordt begroet door die typische zuinigheid van haar generatie. Bovenin ligt een kontje Gelders gekookte worst, zorgvuldig verpakt in een boterhamzakje dat is afgesloten met een elastiekje. Een kaaskorst is op dezelfde manier verpakt en te ruste gelegd op dit kille boterhamzakjeskerkhof. Een schaaltje komkommersla bevindt zich reeds in de verleden tijd. Alleen de fles advocaat en de spuitbus met slagroom hebben een ereplaatsje toebedeeld gekregen in de deur van de koelkast. Als Waldorf en Statler lijken ze de rest van de koelkast te bekritiseren.

Er klinkt gerommel boven en om mijn moeder niet ongerust te maken besluit ik even te laten weten dat ik in huis ben. Met een luide ‘Joehoe’ loop ik naar boven. Door het glas in lood ruitje van de slaapkamerdeur zie ik haar verward op de rand van het bed zitten. Een 87-jarig teer en verschrompeld klein mensje van nog geen vijf turven hoog. Haar voeten bungelen boven het kleedje. Het witte haar met daarin nog de vage sporen van een permanentje ligt als een pluizenbol op haar hoofd. Haar broze lichaam is gehuld in een lichtblauw flanellen nachtpon met sneeuwpoppen er op. Geraakt door dit kwetsbare beeld moet ik even slikken.

Vorig jaar was er darmkanker bij haar geconstateerd. Door de zware operatie heeft haar lichaam een flinke knauw gekregen. Langzaam maar zeker is ze toch weer overeind gekrabbeld. Ik herinner mij ons gesprek waaruit bleek dat we eigenlijk nog nooit over haar uitvaartwensen hadden gesproken. Al aftastend over zoiets definitiefs, stond ze daar wel voor open. Het leek me toen meteen een goede gelegenheid om haar te vragen welke muziek ze mooi zou vinden bij de plechtigheid. Ik zag haar even nadenken. Tijdens dit emotionele gesprek had ze zich kranig gehouden, maar bij het uitspreken van Charles Aznavours ‘SHE’, brak ze. Alle angst en ellende kwam eruit.

Ze vraagt me wat ik kom doen en na mijn uitleg lacht ze me begripvol toe. Ze trekt haar ochtendjas aan en loopt richting trap om plaats te nemen op de stoellift. ‘De kermisattractie’, zoals ze het zelf noemt, rolt haar langzaam naar beneden. In de keuken pakt ze een aansteker uit de keukenlade. Mijn verontschuldigingen worden zoals altijd weggewuifd waarna we samen naar de deur lopen. We nemen afscheid en terwijl ik wegrijd verdwijnt mijn moeder in de achteruitkijkspiegel. Eenmaal de hoek om begint mijn onderlip te trillen en vertroebelen mijn vochtige ogen het zicht.

De duvel zit naast mij en speelt met mijn radio….

Categorieën: Algemeen

17 reacties

Libelle · 12 mei 2013 op 09:03

Laat mij de eerste zijn om je te feliciteren met dit prachtige verhaal. ‘Ik wil iets quoten’, schreeuwde het steeds in me. Bij deze, ik quote alles en bestempel het als superieur!

SIMBA · 12 mei 2013 op 09:05

Wat een prachtig moederdag-stukje Yfs!

Nachtzuster · 12 mei 2013 op 09:29

Heel erg mooi, Yfs. Prachtig, liefdevol beeld zet je neer van je oude moeke. Ik ken haar niet, maar door jouw precieze beschrijving van haar nu zie ik haar zo zitten op haar bed. Moeilijk om je te realiseren dat je haar eens los moet laten, hè? Wat fijn voor haar dat ze jou als dochter heeft! Vandaag aan haar opdragen! :yes: :rose:

arta · 12 mei 2013 op 09:58

Die laatste zin hakt erin!

Heel erg mooi, dit verhaal over jouw moeder, Yfs.
CvdM-waardig…

Meralixe · 12 mei 2013 op 10:14

(slik) Wat mooi!!! Onder meer hoe een ijskast kan mee vertellen in een aangrijpend verhaal.
En, ja, er zit een foutje in maar ik durf het niet aan de sfeer te verpesten op deze ook in Vlaanderen regenachtige moedertjesdag. :rain: :umbrella:
Toch nog een klein vraagje. Hoe moeten we die laatste zin plaatsen?
Eventjes proberen. U hebt het knap lastig met de aangrijpende situatie en draait aan de volumeknop van de radio met uw favoriete muziek zodat deze de negatieve gevoelens verdringt. Is het zo iets?

Pierken · 12 mei 2013 op 10:46

Wat mij betreft tot nu toe twee genomineerden voor CvdM. Deze en ‘Deen’ van Mien. Beide erg mooie columns en wat een contrast tussen nieuw en ‘minder nieuw’. De sfeer van haar ‘winkel’ heb je meer dan goed samengevat, Yfs. Evenals de persoon die je moeder is. Je hebt mij vorig jaar meegenomen naar haar en dat was een ontmoeting met een mooi mens, in een ruimte exact zoals jij ‘m beschrijft. Daar doet één ‘t’ meer of minder niks aan af.

@ Meralixe: Probeer het eens met het nummer ‘She’ van Charles Aznavour als ze wegrijdt.

Mien · 12 mei 2013 op 11:29

Respect voor deze mooie column.
Moeders, het zuur, het zout, het zoet der aarde.
Ben er zuinig op!

Bitchy · 12 mei 2013 op 11:57

pfffff… Je hebt me flink te pakken op deze moederdag. Ik slik en slik en toch voel ik tranen. Subliem!

Ferrara · 12 mei 2013 op 13:19

Stil van.
Nominatie CvdM

pally · 12 mei 2013 op 14:40

Heel mooi moederstuk Yfs! Goed afgewogen en beeldend heb je haar ( en jezelf) hier neer gezet. Mag van mij ook zeker CVDM worden.

    Meralixe · 12 mei 2013 op 14:52

    Ferrara en Pally, ( en Pierken) goed, ook van mij een terechte nominatie voor C vd M.

Yfs · 12 mei 2013 op 22:22

Iedereen ontzettend bedankt voor de hele mooie reacties, dat heeft het in de schijnwerpers zetten van mijn ‘moeke’ extra bijzonder gemaakt. Tevens hartelijk dank aan de redactie dat deze column speciaal op Moederdag geplaatst mocht worden.
Yfs :-))

Nachtzuster · 12 mei 2013 op 22:44

Yfs, deze column had absoluut niet misstaan in de categorie ‘liefde’ in plaats van ‘algemeen’. Nét even dat extra stukje. :heart: Fijn dat jouw Moederdag geslaagd is! Heb je deze nog voorgedragen trouwens?

Harrie · 13 mei 2013 op 00:18

Mooie ode aan mams en wat een leuk :present: voor haar. Groetjes Harrie.

Sagita · 13 mei 2013 op 11:42

Yfs wat mooi! Na het lezen eerst even She beluisterd op You Tube. Misschien niet toevallig was de song geïllustreerd met foto’s van een een jonge vrouw kennelijk overleden.
Je schetst prachtig de broosheid van oude mensen. Van je oude moeder en de wereld waarin je vader haar achtergelaten heeft: de koekoeksklokken. Echt heel mooi.
Groet Sa!

Dees · 13 mei 2013 op 17:08

Wat een juweeltje, ook de dag na moederdag. Ik ga thuis nog even naar Aznavour luisteren.

embee · 21 mei 2013 op 12:23

Veel te laat gelezen, maar wel heel erg genoten van dit supergave verhaal!

:rose: Embee

Geef een reactie

Avatar plaatshouder